Fără (re)nume proprii!

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)
2 comentarii

Ieri a fost uitata zi când, pe gerul Bobotezei, în 1918, o mână de oameni ducea, într-o încleştare de unul contra 25,  o cumplită bătălie ce a apărat nu numai Galaţii şi Chişinăul, dar întreaga Europă molipsită de răzmeriţe înarmate bolşevice. Zece gălăţeni, desigur, voluntari, au căzut atunci alături de alţi 16 camarazi dintr-un comando care i-a atacat disperat pe ruşi, la baionetă, în noaptea de 8 spre 9 ianuarie. Azi nu simţim, se pare, prea multă mândrie pentru sângele vărsat de alţii şi nu ne păstrăm nici titlurile de glorie. Multă vreme cel mai mare port al României, Galaţiul nu are încă un Muzeu al Marinei, cât de mic – comandorul Rizea a condus apărarea oraşului la 1918! Iar Pânzarul, singura corabie din lume lovită accidental de o maşină a Salubrităţii, se descompune pe uscat. Reiterez propunerea ca Şantierul Naval DAMEN, care s-a apropiat de gălăţeni atât de mult în ultimul timp, să încerce, chiar şi pe un ponton, deschiderea muzeului în oraşul în care a locuit Jean Bart. Chiar, „Jean Bart” ar fi putut să se numească şi Liceul Tehnologic de Marină, care, pentru că nu mai pregăteşte doar viitori marinari, ci şi mecanici sau tehnicieni în comerţ, vrea să treacă la denumirea de Liceul Tehnologic „Danubius”, ceea ce te duce la vreo legătură cu universitatea omonimă… O dispoziţie absurdă a Ministerului Educaţiei a forţat şcolile să opteze ori pentru nume, ori pentru cifre, aşa, cam ca la Auschwitz. O şcoală de prestigiu, „Mihai Eminescu”, rămânea doar „Şcoala nr. 28”. Tot de sus a venit, în noiembrie trecut, şi ordinul Ministrului Afacerilor Interne, ca Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Galaţi să se numească, precum o groază de instituţii din Galaţi, tot „Dunărea de Jos”! Sigur, revenea la denumirea onorifică de acum un veac, dar e loc de discuţie. Strada Culturii se cheamă din nou Holban. Fără nicio legătură cu scriitorul, strada Colonel Nicolae Holban îl pomeneşte pe comandantul Regimentului de dorobanţi 11 Siret, decorat în Războiul de Independenţă cu „Virtutea Militară”! Regiment erou în ´77, 1913, Primul şi Al Doilea Război Mondial! Holban devenea, în anul înscăunării Regelui Carol I, comandant al nou înfiinţatei Companii de Jandarmi Rurali Covurlui, regiment de infanterie – nume potrivit Inspectoratului!

Autobuzele anunţă staţia „Parcul CFR” şi nu „Parcul Carol I”, denumire la care s-a revenit. Vorbim despre „Parcul Cloşca”, nu „Corneliu Coposu” –  cum, de fapt, nici nu scrie nicăieri… Lucrurile acestea spun şi ele ceva!

Citit 1181 ori Ultima modificare Marți, 08 Ianuarie 2019 18:37

2 comentarii

 • postat de Iancu Jianul Miercuri, 09 Ianuarie 2019 10:15 5.13.139.*** Link la comentariu
  0
  7

  Parcul tinut in intuneric langa rondu cum s-ar numi? Rusinea unui primar incapabil (asta am observat demult) ce isi etaleaza discursurile atotlaudabile la ProFM lider?FM? fost Radio Galati... o varza! Vineau asta vara jandarmeria si locala si-i urmareau pe pustanii strazi sa nu mai atace cuplurile si pe cei singuri in parca dupa lasarea intunerului PENALLLL BAAAA... nu pot avea cuvinte civilitate pentru motoritati sterpe! UE? Secolul 21? Spitalul Morga orasului? A NU... nu vad eu bine... barnele din fata lor!

  Raportează
 • postat de Vali Miercuri, 09 Ianuarie 2019 10:05 5.13.136.*** Link la comentariu
  0
  7

  Da, Victore, ai dreptate. De fapt, orasul Rosu=Galati........Doar era si stadionul " Portul Rosu".......

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.