Ordonanţa, mai importantă ca siguranţa

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

În ultima perioadă, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu mai dă declaraţii decât pe ordonanţa de urgenţă pe care o pregăteşte pentru ca toţi cei care au fost judecaţi, din 2014 încoace, de completurile de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să poată cere rejudecarea cauzelor. Fie că au fost achitaţi sau condamnaţi, toţi cei care au trecut printr-un astfel de proces vor avea parte, zice ministrul, de o nouă rundă de judecată. Şi asta pentru că se doreşte un proces echitabil şi ca omul să ştie că "a fost judecat de un complet legal constituit". Başca, în aceeaşi oală par să fie şi cei judecaţi de completurile de trei judecători de la Curtea Supremă.

Cu o nonşalanţă greu de egalat, Tudorel Toader susţine că toate procesele care au avut loc la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie rejudecate. Vorbim de sute de dosare penale, cu mii de inculpaţi, toate urmând, după apariţia ordonanţei promise, să fie reluate, indiferent că persoanele acuzate au primit condamnări sau au fost achitate. Printre cei ce se vor întoarce în faţa judecătorilor se va afla evident şi Liviu Dragnea, care, nu are, de altfel, nici un interes să se modifice într-un fel sau altul legile Justiţiei.

Ceea ce  propune acum ministrul Justiţiei va duce la blocarea activităţii de la Înalta Curte, judecătorii de aici urmând să "reevalueze" tot ceea ce s-a decis în ultimii patru ani. Asta în condiţiile în care alte sute de dosare aşteaptă, unele chiar de ani buni, să fie judecate de magistraţii de la această instanţă, care ar trebui să pronunţe şi hotărâri definitive.

Dar blocarea activităţii unei instanţe pare nesemnificativă faţă de promisiunea că oamenii vor avea, într-un final, parte de un proces echitabil. Dar, cum promisiunea este mai rea ca datoria, Tudorel Toader pare să uite de alte probleme, mult mai importante din Justiţie. Una dintre ele ar fi recursul compensatoriu, care a lăsat pe străzi mii de deţinuţi periculoşi, mulţi dintre ei săvârşind deja alte fapte grave. După ce a încercat să arunce vina pe fostul Guvern, că na, la noi greaua moştenire este întotdeauna ţap ispăşitor, Tudorel Toader a uitat de problemă, siguranţa oamenilor fiind pe locul doi, şi se preocupă doar de rejudecarea celor care nu au avut parte de un complet de judecată legal constituit. Până la urmă, asta este cea mai importantă problemă, mai ales că se apropie alegerile prezidenţiale, iar cineva, nu dau nume, a visat de mic copil să fie cel mai mare om în stat.

Citit 1539 ori Ultima modificare Marți, 29 Ianuarie 2019 18:24

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.