Părinţii şi profesorii, în război

Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Niciodată nu s-a vorbit atât de mult ca acum despre necesitatea implicării părinţilor în viaţa şcolii şi a elevului ca reţetă a succesului. Şi, totuşi, niciodată nu s-a ajuns la o atmosferă atât de încordată între părinţi şi profesori, care în loc să lucreze împreună pentru binele elevilor, s-au împărţit în două tabere şi-şi aruncă unii altora în cap cu orice pot.

De pe baricadele lor, părinţii catapultează reproşuri că notele nu se pun pe drept, că se cer bani pentru prea multe materiale, deşi şcoala e gratuită, că se solicită meditaţii, că se dau prea multe teme, că oamenii de la catedră nu-şi fac treaba aşa cum trebuie sau aşa cum ar vrea ei. Că, deh, toată lumea se pricepe la educaţie şi la fotbal.

Din tranşeele lor, profesorii ripostează cu săgeţi: părinţii nu vin la şedinţe, au pretenţii absurde de la dascăli, în timp ce ei uită că în sarcina lor cad cei şapte ani de acasă, că-i alintă prea mult, că nu le pasă, că nu-i respectă suficient pe cei care se chinuiesc să lumineze mintea fiilor lor.

La toată nebunia aceasta s-a ajuns pentru că, în cei aproape 30 de ani de reformă în învăţământ, nu s-a reuşit să se bată ca lumea în cuie măcar o regulă. Pe unele porţiuni, nici nu s-au făcut reguli, iar acolo unde există ceva, fie se aplică pe sărite, fie nu se pot aplica.

Şi în Occident, părinţii sunt implicaţi şi ajută şcoala, dar nu s-a pus, Doamne fereşte, problema să vină ei şi să-i înveţe pe dascăli cum să predea, să le dicteze ce rol să-i dea unui elev în piesă, câte versuri să spună unul la serbare sau câte celălalt. Sau să-şi permită cineva să sune profesorul după program şi să-i ceară socoteală de ceva! De cealaltă parte, când părinţii se adresează conducerii şcolii cu vreo plângere demonstrată şi întemeiată, urmările pentru profesorul în culpă sunt clare, nu rămâne nepedepsit.

Deşi am crezut că ne va fi mai bine după Revoluţie cu atâtea libertăţi şi drepturi, iată că ne-am trezit cu toţii împinşi în luptă de faptul că nimeni nu mai vrea să-şi asume obligaţii şi responsabilităţi. Între timp, între baricade, copiii noştri rămân debusolaţi, dezorientaţi, victime sigure ale războiului surd dintre noi, oamenii mari, care le predăm zilnic aceeaşi lecţie: cum să fenteze regulile.

Citit 2376 ori Ultima modificare Marți, 12 Februarie 2019 17:56

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

 • postat de Nicoleta
  Miercuri, 13 Februarie 2019 22:45
  89.136.185.***
  Bravo, Roxana! E pentru prima dată când cineva pune punctul pe i în această relație!
  0
  2
  Raportează
 • postat de GOGU FIROSCOSUL
  Miercuri, 13 Februarie 2019 14:09
  79.116.109.***
  LA RAZBOI,CA LA RAZBOI,TOTUL ESTE PERMIS!!!
  8
  2
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Miercuri, 13 Februarie 2019 12:06
  194.105.20.***
  DEMOCRATIE ORIGINALA - aveti ce ati vrut !!!!
  4
  9
  Raportează
 • postat de Geronimo
  Miercuri, 13 Februarie 2019 11:08
  5.13.239.***
  Nu știu de ce procesul de învățământ nu este privit constant ca fiind o piramidă a performanței educationale PARINTE +PROFESOR+ ELEV. Învățământul a fost și va fi întotdeauna un CUMUL al acestor TREI elemente. Oricare dintre aceste elemente tratat individual nu rezolvă problemele de fond. Aparent in altă ordine de idei, dezbinarea diferitelor categorii sociale și profesionale este profesionist utilizată în prezent ca diversiune politică la nivel înalt de cei care ne conduc. Iar unul din cele mai importante și sensibile domenii precum EDUCATIA nu putea rămâne neatins. Asmuțirea părinților contra dascălilor și viceversa având ca miză APARENTĂ elevii sunt doar rezultatul de etapă al acestei politici sinucigașe a nației. Rezultatele previzibile ale etapelor următoare vor fi: 1.perpetuarea generațiilor de CONDUCĂTORI ANALFABEȚI FUNCȚIONALI INCOMPETENȚI SI IMPOSTORI și
  2. DISPARIȚIA NAȚIUNII ROMÂNE!
  1
  12
  Raportează
 • postat de Dr Emms
  Miercuri, 13 Februarie 2019 08:57
  89.137.136.***
  In Occident un angajat in sistemul de invatamant castiga cam 5-7000 euro pe luna . Copii sunt a unor parinti care castiga cam 5000 euro pe luna . Macar din acest motiv dispare stresul de ambele parti . Dupa scoala copilul din Occident are n posibilitati de relaxare prin sport de calitate , spectacole de calitate , o alimentatie de calitate . Conditiile de odihna sunt si ele super prin grija parintilor pentru un trai decent . Doar cateva diferente intre copii nostri si a Occidentalilor . Macar pentru asta NU trebuie sa mai votam in veci acesti infractori psd care distrug neamul romanesc sistematic .
  2
  10
  Raportează
 • postat de eu
  Miercuri, 13 Februarie 2019 08:13
  188.24.235.***
  Ce sa intampla in scoli este o alta fata a societatii in care traim. Din momentul in care parintele i-a pus prima data mana in gat profesorului, de mana cu loaza sa, pe motiv ca nu i-a pus nota care trebuia, si nu s-a intamplat nimic, s-a rasturnat ordinea fireasca a lucrurilor. Nu e vorba de a face partizanat uneia dintre cele doua "tabere", ideea este ca se da porcul de catre parinti iar profesorii accepta si cand loaza nu are rezultate pentru ca atat poate, apare scandalul. Fiecare dintre copii are nivelul lui, posibilitatile lui iar parintii nu vor sa inteleaga asta si pluseaza pentru ca , vorba autorului, toti ne pricepem la masini, politica si fotbal pe langa educatie. Fara doar si poate, problema doamnei de la Tecuci este una personala, punctuala si nu trebuie generalizata, dar asta nu inseamna ca nu exista. Pana sa se planga profesorii despre diferite chestiuni, eu unul nu sunt lamurit de cadrul in care se poarta asftel de discutii care, din punctul meu de vedere, nu ar trebui sa aiba loc. Felul in care un profesor isi face treaba nu poate sa constituie subiect al negocierii pentru ca fiecare om de afaceri ( patron de taraba in piata sau vanzator de haine de la Istanbul ) care nu stie sa-si scrie numele traieste cu impresia ca unde nu se dau teme multe nu se face scoala. Frustrarile personale ale fiecaruia isi vor gasi locul in acesta discutii si negocieri cu profesorul care trebuie sa isi desfasoare activitatea la clasa dupa lege, nu dupa ce ii cer parintii. La modul ideal, parintii ar trebui sa-si vada de treaba lor si sa lase profesorii sa-si faca treaba iar profesorii ar trebui sa-si faca treaba neinfluentati de parinti intr-un sens sau altul. Bine ca toate (...) vin sa-si ia copilul de la scoala cu nu stiu ce telefon in mana, pe care il verifica din 2 in 2 secunde, dar cand li se cere sa dea 5 lei pentru nu stiu ce auxiliar pentru copil stramba din nas ca scoala este gratuita. Puneti mana si faceti-va partea de datorie, educati-i acasa pentru ca nu e treaba scolii sa educe iar daca aveti o problema cu doamna, ori mergeti si o discutati tete a tete ori va luati copilul si il duceti direct la NASA, pentru ca toti traim cu impresia ca avem genii acasa desi nu ne-a dat Dumnezeu " decat" copii normali si sanatosi la cap.
  0
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.