”Dreptate” împărţită după bunul plac

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)
4 comentarii

Judecătorul este garantul înfăptuirii justiţiei. Sau cel puţin aşa ar trebui să fie. Dar, atunci când vorbeşti despre judecători care schimbă infracţiuni grave în altele pentru care pedeapsa este mai mică pe motiv că procurorul nu a adus la dosar cuţitul cu care inculpatul şi-a înjunghiat victima sau că bâta cu care i s-a dat în cap unei persoane nu a fost găsită şi astfel nu ştim dacă şi cât de groasă era, de aici rezultând gradul de pericol, nu mai poate fi vorba de niciun garant.

Cele câteva cazuri prezentate în paginile "Vieţii libere" de astăzi sunt exemple clare că astfel de oameni există şi împart dreptatea după bunul lor plac, jucându-se, pur şi simplu, cu viaţa unor oameni loviţi deja mult prea tare de destin şi de semenii lor.

"Este adevărat că a folosit în agresiune un obiect apt de a ucide (topor), dar a aplicat lovituri nu cu tăişul, ci cu partea metalică a toporului şi nu în zone vitale" sau "dacă inculpatul ar fi intenţionat să suprime viaţa părţii vătămate, nimic nu l-ar fi oprit să aplice mai multe lovituri în zona capului, mai ales că persoana vătămată era căzută la pământ în stare de inconştienţă şi nu se mai putea apăra", sunt doar două motivări din dosarele în care infracţiunea de tentativă la omor s-a transformat în vătămare corporală, iar pedepsele au fost micşorate substanţial.

Motivaţiile folosite de magistraţii care au decis sentinţele definitive în aceste cazuri sunt halucinante şi ar fi numai bune pentru un film de comedie. Mai grav este faptul că unii inculpaţi au recunoscut faptele şi au decis să povestească cum au atentat la viaţa unei alte persoane, sperând astfel la o pedeapsă mai mică. Poate dacă judecătorii ar fi folosit această scuză în schimbul motivaţiilor mai sus amintite, nimeni nu ar fi spus nimic.

Cazurile sunt deja închise, cei vinovaţi au primit pedepsele, victimele speră să îşi revină după traumele suferite, iar judecătorii cu pricina continuă să împartă „dreptatea” în sala de judecată. Şi asta pentru că nimeni nu se sesizează şi nu face o anchetă temeinică în ceea ce primeşte aceste decizii. Asta în condiţiile în care a fost inventată peste noapte şi o secţie specială de anchetă a magistraţilor. Sau această secţie anchetează doar cazurile de magistraţi incomozi şi de care altfel nu se poate scăpa din sistem?

Citit 1324 ori Ultima modificare Marți, 11 Iunie 2019 16:51

4 comentarii

 • postat de Oarecare Miercuri, 12 Iunie 2019 17:37 5.13.215.*** Link la comentariu
  0
  0

  Adept al ideii: mai bine scapa 100 vinovati decat inchis un singur nevinovat, intreb:
  1. Ce cunostinte juridice detimem noi cei care ne dam cu parerea? Cunoastem spetele atat de exhaustiv astfel incat sa emitem judecati de valoare? Aici includ si autorul articolului.
  2.. Procurorii chiar si-au facut treaba sau dosarele chiar au avut lacune peste care judecatorii nu au putut trece, fiind astfel nevoiti sa dea sentinte doar in conformitate cu probele atasate la dosar?
  Concluzie: suntem un popor de justitiari demni de expresia lui Tutea: ''Am facut 13 ani de inchisoare pentru un popor de imbecili.''

  Raportează
 • postat de HAHAHA Miercuri, 12 Iunie 2019 09:09 194.105.20.*** Link la comentariu
  1
  4

  Si atunci, ce este de mirare in plecarea tinerilor in cele 4 zari ???!!!!

  Raportează
 • postat de romanul Miercuri, 12 Iunie 2019 07:39 5.13.234.*** Link la comentariu
  0
  8

  Daca ati descoperit (ati avut acces la) asemenea justitiabili de ce nu trimiteti o scrisoare deschisa cu nr de inregistrare catre:
  -Consiliu Superior al Magistraturii
  - Inspecția Judiciara
  - Ministerul Justitiei
  - DNA
  - BCCO
  - si de ce nu Președintelui României
  Nu uitați sa scrieti in ultimul paragraf asa:
  Daca cercetarea aspectelor sesizate nu tine de competenta dvs, va rog sa o directionati institutiilor abilitate si sa ma informati de acest fapt in conformitate cu legea petitiilor.

  Raportează
 • postat de Justițiabil X Miercuri, 12 Iunie 2019 06:04 89.136.231.*** Link la comentariu
  0
  11

  Stimați jurnaliști de la ,,Viața Liberală”, hotărâți-vă! Era sau ne era nevoie de modificarea legilor justiției? Era sau nu era nevoie de Secția Specială de Investigare a Magistraților? Acrobațiile judecătorești de care faceți vorbire sunt permise de actualele coduri penale (și cele civile permit acrobații la fel de spectaculoase) și de faptul că judecătorii nu răspund de faptele lor judecătorești. Dacă sunteți indignați/indignate de astfel de ,,soluții”, ce mai puteți face acum, concret, pentru a repara ,,codurile”? Ceea ce dezvăluiți aici e doar o picătură din oceanul de nedreptăți din justiție.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.