”Dreptate” împărţită după bunul plac

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Judecătorul este garantul înfăptuirii justiţiei. Sau cel puţin aşa ar trebui să fie. Dar, atunci când vorbeşti despre judecători care schimbă infracţiuni grave în altele pentru care pedeapsa este mai mică pe motiv că procurorul nu a adus la dosar cuţitul cu care inculpatul şi-a înjunghiat victima sau că bâta cu care i s-a dat în cap unei persoane nu a fost găsită şi astfel nu ştim dacă şi cât de groasă era, de aici rezultând gradul de pericol, nu mai poate fi vorba de niciun garant.

Cele câteva cazuri prezentate în paginile "Vieţii libere" de astăzi sunt exemple clare că astfel de oameni există şi împart dreptatea după bunul lor plac, jucându-se, pur şi simplu, cu viaţa unor oameni loviţi deja mult prea tare de destin şi de semenii lor.

"Este adevărat că a folosit în agresiune un obiect apt de a ucide (topor), dar a aplicat lovituri nu cu tăişul, ci cu partea metalică a toporului şi nu în zone vitale" sau "dacă inculpatul ar fi intenţionat să suprime viaţa părţii vătămate, nimic nu l-ar fi oprit să aplice mai multe lovituri în zona capului, mai ales că persoana vătămată era căzută la pământ în stare de inconştienţă şi nu se mai putea apăra", sunt doar două motivări din dosarele în care infracţiunea de tentativă la omor s-a transformat în vătămare corporală, iar pedepsele au fost micşorate substanţial.

Motivaţiile folosite de magistraţii care au decis sentinţele definitive în aceste cazuri sunt halucinante şi ar fi numai bune pentru un film de comedie. Mai grav este faptul că unii inculpaţi au recunoscut faptele şi au decis să povestească cum au atentat la viaţa unei alte persoane, sperând astfel la o pedeapsă mai mică. Poate dacă judecătorii ar fi folosit această scuză în schimbul motivaţiilor mai sus amintite, nimeni nu ar fi spus nimic.

Cazurile sunt deja închise, cei vinovaţi au primit pedepsele, victimele speră să îşi revină după traumele suferite, iar judecătorii cu pricina continuă să împartă „dreptatea” în sala de judecată. Şi asta pentru că nimeni nu se sesizează şi nu face o anchetă temeinică în ceea ce primeşte aceste decizii. Asta în condiţiile în care a fost inventată peste noapte şi o secţie specială de anchetă a magistraţilor. Sau această secţie anchetează doar cazurile de magistraţi incomozi şi de care altfel nu se poate scăpa din sistem?

Citit 1691 ori Ultima modificare Marți, 11 Iunie 2019 16:51

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.