„Cum vă place”…

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ştiu exact, da´ exact ce-ar trebui să scriu aici ca să vă placă; să par eu adică mai deştept şi să vă ung la inimă: să vă spun că este rău şi va fi şi mai rău! Iar comerciantul care mă va citi să dea fuguţa să mărească preţul  produselor lui, să mai apuce ceva lichidităţi până când ne vom închide în case şi nu vom mai cumpăra nimic.

Vom mânca adică pufuleţi şi vom topi zăpada de pe pervaz ca să obţinem gratuit apă…

Ei bine, nimeni nu se îndoieşte că ne va fi mai rău decât ne-a fost vreodată în ultimii 20 de ani, dar cât de rău nu se poate încă spune. Nici Guvernul, care a prevăzut de pildă ajutorul de criză pentru agricultori, nu ne poate convinge că va putea chiar să îl şi  acorde…

Sigur, există un proiect de buget, dar la care au venit vreo 6.000 de amendamente. Câte dintre ele vor trece în plenul Parlamentului, este iarăşi imposibil de ştiut. Pentru că, prin amendamente, fiecare parlamentar iniţiator sau fiecare grup parlamentar încearcă să facă mai ales parte, pe buna dreptate sau doar din patriotism local, judeţului,  localităţii sau colegiului din care provine sau primarilor din judeţul său sau primarilor de aceeaşi culoare din judeţul său.

Sigur, este un gest nobil să dai seminţe porumbeilor, dar atunci când vrei să le dai numai celor albi, ai să constaţi că alţii au pus ochii tocmai pe porumbeii pestriţi…

Un exemplu doar: deputatul liberal Victor Dobre declara ieri la Galaţi că aşteaptă sprijin de la Ministerul Sănătăţii pentru înfiinţarea unui spital judeţean, după ce proiectul celui regional, dintre Brăila şi Galaţi, s-a volatilizat.

Chiar deputatul recunoştea că la minister situaţia bugetară este foarte grea, dar gălăţenii fuseseră frustraţi de spitalul care li se cuvenea.

Sigur, parlamentarii  sănătoşi, din alte judeţe, se vor opune, poate, spunând că trebuie mai mulţi bani în alte domenii, cum ar fi protecţia socială…

Comentarii supărate despre proiectul bugetului pe 2010 au fost destule şi le-aţi citit ori le-aţi văzut din plin la televiziuni.

Un exemplu: se reproşează că i s-a făcut parte, în mod special, ministerului condus de Elena Udrea. De ce? Şi aceasta s-a (pre)s(u)pus de prea multe ori.

Este un punct de vedere puternic despre un minister cu fustă, adică mult mai vizibil decât pe vremea tărăşeniei lui Agathon, cu palmierii. Mai este un alt punct de vedere, cel al ministrului care, aşa cum de altfel ar face oricine ca să preîntâmpine invidiile, strigă că, din contra, ministerul a primit cu 31 la sută mai puţin decât avea nevoie.

Un alt punct de vedere ar putea fi şi că nu vorbim acum de un singur minister, cel al Turismului, ci de noua creaţie genetică a Guvernului Boc, „Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului”.

Iar dezvoltarea regională este chestie serioasă care, dacă se face ca lumea, are nevoie de mulţi specialişti angajaţi. Şi ministrul Udrea chiar are vreo 90.

Că ministerul ar trebui să stea călare şi pe fonduri europene grase, destinate tocmai dezvoltării regionale - este şi acesta un punct de vedere. La fel de discutate sunt şi alte ministere…

Din păcate, rareori analiştii ne dau toate amănuntele şi toate unghiurile. Iar unii dintre ei, săracii, sunt obligaţi să răspundă la întrebări pe economie când ei sunt specializaţi pe politică sau mondenităţi. Dar, desigur, „le zic” bine, cu talent…

Au fost criticate şi alocările masive la Preşedinţie şi SPP, dar românii care l-au votat pe preşedintele Băsescu pot să fie mulţumiţi, pentru că au dorit, probabil, un preşedinte puternic, deci trebuie să aibă unul bine îmbrăcat, cu dotări corespunzătoare şi buget mai mare pentru deplasări în străinătate, chiar dacă restul ţării strânge cureaua.

Doar n-o să facă FMI cinste când o veni, vreţi să n-aibă preşedintele bani să dea un whisky mic?! Buget mare la SPP? Păi, iarăşi este normal: la criză oamenii mai ies în stradă, iar personalităţile trebuie păzite, nu-i aşa?

Oricum, şi şeful SPP se plângea că are un buget redus. Cât pe ce să-i plângem de milă, dar alocarea e mică doar pentru construcţia noului sediu. Poate la vreme de criză, când îngheaţă până şi pensiile, ar trebui să îngheţe şi construcţia de sedii noi, nu? 

În sfârşit, o altă măsură firească la vreme de criză: CNA-ului i s-a mărit bugetul cu un milion. E şi normal, vor fi mulţi comentatori de amendat, şi în consecinţă, membrii instituţiei audio-vizuale vor trebui să nu doarmă!

Şi să venim şi cu o laudă: Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri va avea 130 de angajaţi ce se vor ocupa de reţeaua de promovare comercială economică externă; ceea ce făcea, înainte de ´89, în agenţiile economice de pe lângă ambasade, Securitatea…

Citit 933 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.