Primarul Galaţiului spune lucruri trăsnite

Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Într-o conferinţă recentă, Ionuţ Pucheanu, primarul Galaţiului, făcea referire la o serie de mituri urbane care "se translatează" (sic!) din generaţie în generaţie în oraşul nostru, "astfel încât oamenii să nu le uite". Printre aspectele trecute de edil în categoria fabulaţiilor se numără şi chestiunea depopulării Galaţiului. Nu ştim din ce surse îşi ia informaţiile primarul sau cum ajunge să aibă convingerile pe care apoi ni le împărtăşeşte fără rezerve în spaţiul public, însă toate datele disponibile în momentul de faţă, bazate pe argumente şi dovezi obiective, vin să îl contrazică.

Dicţionarul spune că depopularea se referă la reducerea populaţiei unei ţări, regiuni sau comunităţi, în cazul nostru a unui oraş municipiu de judeţ. În ultimele trei decenii, odată ce producţia industrială gălăţeană a fost treptat pusă pe butuci, zeci de mii de gălăţeni au migrat fie spre satele natale, fie către alte zone ale ţării sau peste hotare. Mai mult, perspectivele economice sumbre, locurile tot mai puţine de muncă şi urâţirea constantă a oraşului, prin nepăsare sau prin decizii edilitare prost gândite şi prost aplicate, au intensificat scăderea constantă a ratei natalităţii, ceea ce a dus la îmbătrânirea demografică a populaţiei. 

Recensământul realizat în 2011 arată în ce măsură municipiul Galaţiul a fost afectat de depopulare. La recensământul din 2002, Galaţiul avea 298.589 de locuitori. În 2011, numărul gălăţenilor scăzuse la 249.432. Între 1990 şi 2013, oraşul a rămas mai sărac cu 125.600 de locuri de muncă, de la 234.407 de salariaţi ajungându-se la 108.807.

Orice ar înţelege primarul Ionuţ Pucheanu prin mit urban, datele de mai sus denotă o criză socială cât se poate de reală, prin care Galaţiul a trecut şi continuă încă să treacă. Desfiinţarea într-un interval de timp relativ scurt a unui număr uriaş de locuri de muncă a făcut ca mulţi dintre cei rămaşi aici fără perspectivă profesională să-şi caute un rost în Bucureşti, peste hotare şi, mai nou, în Ardeal.

Primul lucru pe care autorităţile îl pot face pentru remedierea problemei constă chiar în recunoaşterea şi asumarea faptului că avem o problemă. Ultimul lucru care ar trebui făcut este ignorarea problemei, fie din neştiinţă, fie din mimarea necunoaşterii.

Citit 2860 ori Ultima modificare Vineri, 05 Iulie 2019 16:11

Mai multe din această categorie:

8 comentarii

 • Joi, 11 Iulie 2019 09:51
  109.166.135.***
  1. Recensământul din 2011 a fost făcut cu picioarele! Am fost recenzor și am văzut cum se comportau unii recenzori... Iar ca să vedeți unde s-a ajuns, aflați ca în Timișoara au fost găsiți 42k de persoane într-o garsoniera.


  Mai mult, Ins da comunicate ca municipiile GALAȚI, CLUJ-NAPOCA, IAȘI, TIMIȘOARA, au peste 300k de locuitori.


  În încheiere va spun ca e bine sa avem peste 300k de locuitori, ca să fim la masa bogaților UE, pt ca așa este categoria orașelor mari (peste 300k). As face într-un fel încât primele 7 orașe după București (IS, CJ, TM, GL, CT, CR, BV) sa aibă peste 300k de locuitori.

  ȚINEȚI CU ORAȘUL!
  0
  0
  Raportează
 • postat de După 30 de ani, excelăm.
  Duminică, 07 Iulie 2019 10:33
  213.233.101.***
  Ca pe timpul lui Ceauşescu, când nu te pricepi la nimic, mediocru, fără de Dumnezeu, imoral, te bagi la Partid, azi, oferta fiind largă, dar după cum se comportă PSD, putem spune că că sunt spuma ineficienței dusă la extrem, în a prostiei doctoranzi, implementate zi de zi, că atât pot, după "educația" de la centru în ,,sistem".
  0
  4
  Raportează
 • postat de Bâz Bâz
  Sâmbătă, 06 Iulie 2019 23:39
  217.136.39.***
  Toti analfabetii si handicapatii, putorile bugetare si frecventatoare de pacanele si birturi. Bosorogi basinosi care o ard prin autobuze unde ei "se plimba".
  Toti astia au votat si vor vota PSD.


  Sa nu uitam de judecatori unde trebuie o deratizare generalizata...preferabil cu ghilotina.
  4
  12
  Raportează
 • postat de o tara sufocata de mafia de partide
  Sâmbătă, 06 Iulie 2019 21:18
  92.114.82.***
  numarul populatiei unui oras, judet, se raporteaza la o multime de lucruri, gen numar politisti locali, nationali, alesi locali, consilieri locali, functionari publici, etc....pai ei vor sa fie citi mai multi la ciolanul public ca ei sint sint multi si mai au si prieteni, neamuri, asa ca normal ca le convine sa spuna ca sintem mult mai multi ca in realitate.....minciuna face parte din jocul "democratiei" in romania. de fapt in numele democratiei in romania funcioneaza mafia de partide. mafia de partide a sufocat romania dupa 1990 sub umbrela democratiei.
  0
  13
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Sâmbătă, 06 Iulie 2019 20:59
  95.76.3.***
  cum zic babele...sa fie la el acolo!. Nebunia,prostia si megalomania au multe fetze. Sa il ierte Dumnezeu ca de la noi nu pupa asa ceva.Atat poate,atat face,atat zice.....
  0
  10
  Raportează
 • postat de Galatean
  Sâmbătă, 06 Iulie 2019 13:09
  95.76.3.***
  In afara ca, dupa un scrutin electoral, sunt alese anumite persoane in diferite posturi administrative de mare raspundere, cum sunt primarii, presedintii de consilii judetene et mafia de partd, oamenii astia nu trebuie sa-si faca o fisa medicala, starea de sanatate fizica si psihica sa fie aduse la cunostinta alegatorilor, iar dupa fiecare an sa refaca controalele medicale?

  Intreb, deoarece, in ultima perioada de timp,in comportamentul unor alesi, acum in posturi de raspundere administrativa, sunt vizibile unele deviatii de comportament in relatia cu electoratul, dar si cu propria persoana, afisand un soi de nesimtire patologica, balbaiala, supraestimare personala de alfa si omega, gheorghe dracu al orasului, care nu da socoteala nimanui, cand este vorba despre cum isi desfasoara activitatea!

  Poate ne spune cineva din cadrul unei clinici de psihiatrie,daca, in aceste situatii, acesti indivizi, care se cred buricul targului, numai ca sunt primari si mari mahari de partid, lucrand in defavoarea comunitatii, nu ar trebui reevaluati psihiatric!

  Ca, ce, marmotele orasului, care i-au ales, or sa iasa in strada sa dea nebunul jos de pe fotoliul primariei!????
  1
  13
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Sâmbătă, 06 Iulie 2019 09:26
  188.24.216.***
  LAfel si cu mitul prabusirii falezei superioare! Daca va uitati o parte din gard si sosease se lasa pe o parte cum se lasa si statul puscariabil in fatza celor bolnavi, nevoiasi si cinstiti! Cred ca de cand au pierdut alegerile si-au piedut si ultimul strop de ratiune de fatzada.... in rest... n-au avut decat viclenie 30 de ani!
  5
  18
  Raportează
 • postat de Ion
  Sâmbătă, 06 Iulie 2019 08:16
  185.53.196.***
  Domnul Primar nu ține cont de rezultatele recensământului ci de listele electorale. Conform acestora populația orașului a crescut cu 20%- toți PSD-isti. Eu zic că are dreptate căci altfel nu-mi explic cum au putut gălățenii să voteze cu PSD la ultimele alegeri în procent atât de mare.
  3
  17
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.