Lupul, pus paznic la oi, la CNAS

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

În momentul în care cardul naţional de sănătate ne-a fost băgat cu forţa în buzunar, autorităţile au încercat să motiveze necesitatea documentului şi costurile sale exorbitante prin mai multe argumente. Acum, iese la iveală că însuşi sistemul antifraudă din Sănătate, care ar fi trebuit să fie asigurat prin acest card, a fost compromis din temelii prin corupţie şi incompetenţă.

Atunci când au anunţat că fiecare român asigurat va primi un card naţional de sănătate, reprezentanţii de la acea vreme ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au spus că acest document va reduce frauda din sistem, pentru că va exista o evidenţă clară a serviciilor medicale oferite, a prezenţei asiguratului la medic şi a procedurilor medicale efectuate. Astfel, actul medical ar fi urmat să devină mai eficient, datorită economiilor făcute la bugetul sănătăţii prin reducerea fraudei.

Încă din momentul distribuirii cardului au apărut însă unele probleme, o parte din responsabilitate căzând, atunci, total nejustificat, pe umerii medicilor de familie. Au venit apoi sutele de sesizări ale aceloraşi medici, în legătură cu blocarea sistemul informatic al cardului de sănătate. Într-un fel sau în altul, platforma informatică s-a târâit în ultimii patru ani, până ce a căzut definitiv, în urmă cu trei săptămâni. În tot acest timp, în locul "eficientizării actului medical" şi al "reducerii birocraţiei", asiguraţi şi medici deopotrivă au avut de furcă cu sistemul informatic care mai mult s-a blocat decât a mers.

În urma unui control recent făcut la CNAS şi care a vizat exact acest sistem informatic, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că rezultatele controlului vor fi înaintate la DNA, deoarece "există fapte de natură penală". Cât de răspândită şi de generalizată trebuie să fie corupţia în sistemul sanitar dacă până şi un instrument care ar fi trebuit să contribuie la reducerea fraudei a putut fi sabotat, din interior, tocmai de cei care ar fi trebuit să vegheze la buna sa funcţionare?

Suntem obligaţi să plătim în spitale, pentru servicii gratuite prin lege, iar din banii pe care-i dăm lunar pentru a fi asiguraţi în sistemul sanitar răsar vile, maşini luxoase, excursii exotice şi conturi cu şapte sau opt cifre în paradisuri fiscale. Din ce rămâne în urma jafului abia dacă mai poate fi cârpit un sistem de sănătate ţinut doar artificial în viaţă.

Citit 1830 ori Ultima modificare Marți, 23 Iulie 2019 16:41

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.