Guvernul şi programul ”Nu merg la şcoală”

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Dăncilă, când nu ajunge la Educaţie, taie bugetul cu 1,03 miliarde de lei. Cu numai o lună înainte de începerea unui nou an şcolar, premierul, cel adesea criticat pentru greşelile de exprimare, pare să se răzbune pe şcoală. Lasă Educaţia fără ministru plin, deşi perioada imediat următoare este crucială pentru pregătirea bunei desfăşurări a întregului an şcolar. Nu că Andronescu ar fi fost un ministru bun. Dar continuitatea sa în funcţie ar fi adus un dram de stabilitate într-un sistem de-a dreptul devastat de schimbările survenite mereu peste noapte.

Mai mult decât atât, pedeapsa pe care i-a aplicat-o Dăncilă Ecaterinei Andronescu pare să se fi extins şi asupra părinţilor şi elevilor. Imediat după anunţul premierului pe Facebook că o demite pe Abramburica, a dispărut de pe site şi proiectul programului "Merg la şcoală", lansat în dezbatere publică. Câteva zile mai târziu, la rectificarea bugetară, Guvernul a tăiat miliardul de lei destinat acestui proiect, pe motiv că nu se făcuseră suficiente pregătiri. Prin urmare, elevii nu vor avea tichete de 250 de lei pentru rechizite, manuale, cărți și echipamente sportive, așa cum a promis Guvernul încă din februarie, de la aprobarea bugetului în Parlament. Elevii nu vor avea nici tabletele şi tablele inteligente promise prin alt program sugrumat în faşă - "România digitală". Potrivit ministerului, banii alocaţi de la buget pentru acest program au fost tăiaţi la rectificare – este vorba despre două miliarde de lei. Educaţia a ajuns astfel la o alocare bugetară de 2,9 la sută din PIB, una dintre cele mai mici din ultimii ani, foarte departe de ceea ce spune o lege, suspendată până în 2020, care prevede că Învăţământului trebuie să i se acorde 6 la sută din PIB.

Şcoala va începe mai devreme cu o săptămână ca de obicei, adică pe 9 septembrie. Însă nu e pregătită să-şi primească elevii în bune condiţii. Iar asta nu scandalizează pe nimeni. Premierul a cerut amânarea începerii anului şcolar de dragul hotelierilor, dar nu s-a gândit nicio clipă la elevii care vor intra acum în clasa a VII-a şi vor experimenta cel de-al optulea an (sunt prima generaţie cu clasa pregătitoare) în care n-au manuale. La mai puţin de o lună de data când ar trebui să sune clopoţelul, 94 la sută dintre cărţile şcolare sunt la faza rezolvării contestaţiilor la licitaţie.

Toate acestea par să facă parte dintr-un nou program susţinut de actualul Guvern, intitulat "Nu merg la şcoală".

Citit 1871 ori Ultima modificare Miercuri, 14 August 2019 15:35

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.