Cu edilitarismul la... consult. Public

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
1 comentariu

Un coleg de ziar tocmai publica, după una dintre documentările sale prin oraş, nemulţumirea unor locuitori din zona „Potcoava de Aur” (chiar există o mare potcoavă acolo, încă din vremea comunismului, dar n-au făcut-o niciodată şi aurie…), chiar şi a unui fost diriginte de şantier, despre greşeli de execuţie a reabilitării zonei şi critici privind griul tern al dalelor, despre care un gălăţean îmi spunea că a văzut la fel şi în centrul Budapestei. Observam şi eu metalul ruginit în care se pot răni copiii.

Sigur, este de observat că, după mai bine de 30 – 40 de anişori, în sfârşit s-a reparat o zonă ca bântuită, de… Centru. O lucrare de asemenea importanţă trebuie să reziste şi nici să nu se demodeze timp de câteva decenii! În zone geografice mai puţin… pretenţioase cu stilul, în care nu toată lumea are gustul educat şi unii iau kitch-ul, chiar şi cel istoric, drept artă, "porunceşte" pedant conducătorilor un fel de dictatură a arhitectului. El câştigă cu un  proiect care se vede bine... în machetă, sau ar fi excelent într-un alt spaţiu, nu ca nuca-n perete – sau ca Primăria de metal şi sticlă lângă Palatul lui Mincu. Reacţia cetăţenilor vine uneori abia după ridicarea edificiului, cazul de mai sus fiind atacat acum mulţi ani în "Viaţa liberă", unii cerând... chiar demolarea... după inaugurarea Primăriei noi!

Mă bucură deci că acum primarul, Consiliul Local cer opinii, nu numai de la  urbaniştii din Primărie sau de la specialişti în copaci betonaţi, cu privire la proiecte edilitare: piaţete adevărate, intrările în oraş, ca de oraş, intersecţii.  Că, de pildă, se va consulta cu instituţii de cultură, de educaţie şi mass-media, cu ONG-uri, în privinţa marilor personalităţi gălăţene ale căror viitoare busturi să fie amplasate lângă  Eminescu.

Mă gândesc că orice început este binevenit şi, înainte de a adopta/adapta modele de la Fresno sau Coventry, cel înfrăţit cândva şi cu oraşul nostru, să ne uităm puţin şi prin ţară, mai la Vest, să vedem cât de agresivă, în sensul bun, e participarea publică. La Sibiu, a început din 1 septembrie doua ediţie a Programului de bugetare participativă organizat de Primărie „pentru a atrage cetăţenii în activităţile şi deciziile administraţiei locale”. Se depun în scris sau on line proiecte de maxim 150.000 euro. Condiţia participării? Să ai peste 18 ani. Din proiectele câştigătoare anul trecut, notăm măcar trecerile pietonale "iluminate inteligent", cu senzori, pentru siguranţa pietonilor. Avem şi noi „faruri” şi neoane, dar de trotuar, la „Potcoava”…

Citit 1109 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Septembrie 2019 18:18

1 comentariu

  • postat de Anonim Joi, 05 Septembrie 2019 21:21 188.105.98.*** Link la comentariu
    0
    0

    Mai bolnav decat sa te tii pestetot de capul unor oameni si sa te pui sef peste tot ca sa-i distrugi,cu echipe specializate doar in distrugere si in facerea de rau nu exista nimic pe lumea asta. Sunt de tot rasul si mai rau e ca nici nu realizeaza.Si-au pierdut orice urma de omenie si au transformat oamenii in carpele lor cu forta. Sa le dea Dumnezeu sa pateasca ce au patit altii si ce patesc altii zilnic din cauza lor.Nu merita nimeni sa fie sechestrat.

    Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro