O ţară de bolnavi

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Institutul Naţional de Statistică a dar recent publicităţii un raport în care arată că mulţi români au o stare financiară atât de precară încât nu-şi permit să meargă la medic. Pe termen mediu şi lung, această incapacitate ne transformă într-o ţară de bolnavi cronici.

Doar anul trecut, spun statisticile, jumătate de milion de români au renunţat să mai apeleze la medic, deoarece nu şi-au mai permis acest lucru. Situaţia nu este una de dată recentă, ci datează de ani de zile. Totul se întâmplă într-o ţară în care dreptul la asistenţă medicală este garantat prin lege.

Dacă ne uităm pe o hartă a distribuţiei medicilor în România, vedem sute de localităţi în care nu există nici măcar un medic de familie. Mai mult, chiar şi în multe oraşe mari, numeroase specialităţi medicale rămân neacoperite, din cauza lipsei specialiştilor. Cea mai mare densitate de medici pe metru pătrat este în schimb în centrele medicale universitare cu tradiţie, cum sunt Bucureştiul, Iaşiul, Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş.

În consecinţă, nu trebuie să ne mire că mulţi români se lasă păgubaşi atunci când este vorba să meargă la medic. Aşa se face că suntem ţara europeană cu cele mai multe decese care ar putea fi prevenite, raportate la numărul de locuitori. Tot astfel se explică şi faptul că bolile cronice - de inimă, pulmonare, gastrice, anumite tipuri de cancere - fac cu adevărat ravagii în România.

Fără o reţea de medicină primară bine gândită şi finanţată corespunzător nu putem vorbi nici despre prevenţie sau despre tratarea afecţiunilor cronice din stadii când încă pot fi ţinute sub control. Sărăcia îi face pe mulţi români să se trateze cu aspirină sau cu paracetamol pentru probleme grave de sănătate, deoarece nu îşi permit să costurile cu transportul şi cu cazarea în oraşele în care există spitale. Pentru alţii, banii rămaşi la sfârşit de lună sunt pur şi simplu prea puţini pentru a-şi putea cumpăra tratamentele date de medici.

Nu în ultimul rând, am ajuns în această situaţie şi din cauza şpăgii pe care românii sunt obişnuiţi să o dea atunci când merg la medic. Ştiind că nu îşi permit acest lucru, unii aleg să nu mai meargă deloc la doctor, deşi serviciile medicale de care au nevoie sunt decontate de stat.

Astfel de poveşti triste se întâmplă chiar în jurul nostru şi ne afectează ca societate şi pe fiecare în parte, fie că ne dăm sau nu seama de acest lucru.

Citit 1444 ori Ultima modificare Marți, 08 Octombrie 2019 16:13

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.