Cât ne costă lemnul tăiat ilegal din păduri

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Despre furturile masive de lemn din pădurile româneşti s-a scris în mod repetat în presă, în ultimul deceniu. Cu toate acestea, majoritatea cifrelor care au prezentat dimensiunea dezastrului s-au bazat mai mult pe estimări şi pe generalizări, ceea ce ne-a lăsat doar să ghicim, cel mult, amploarea fenomenului. Acum avem însă şi date ştiinţifice, care arată destul de exact cantitatea imensă de lemn tăiată fără forme legale în ţara noastră.

Informaţia publicată pe recorder.ro arată că, în fiecare an, 20 de milioane de metri cubi de lemn dispar din păduri, fără forme legale. Cum preţul mediu al unui metru cub de lemn este de 50 de euro, rezultă o sumă de aproximativ un miliard de euro vărsaţi în piaţa neagră a lemnului. Tot anual, tăierile legale de lemn însumează doar 18 milioane de metri cubi. Aşadar, în România se taie mai mult la negru decât cu acte în regulă, iar copacii tăiaţi ilegal sunt exact cei sănătoşi, care ar trebui să rămână în picioare.

Datele sunt verificate ştiinţific de cercetători care au lucrat într-un organism numit „Inventarul Forestier Naţional” (IFN), aflat în subordinea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură. Când raportul IFN a ajuns pe masa superiorilor, cifra de 20 de milioane de metri cubi a fost tăiată din pix, astfel încât informaţiile să nu ajungă la minister. Oricum, chiar şi atunci când oficialii cu rang înalt din Ministerul Apelor şi Pădurilor au aflat despre dimensiunea uriaşă a fenomenului, au preferat să nu ia nicio măsură. De fapt, au luat o măsură: au lăsat IFN fără finanţare.

Este astfel limpede că jaful masiv petrecut în pădurile din România nu ar putea avea loc fără complicitatea autorităţilor din domeniu, care se comportă exact asemenea lupului pus paznic la oi. Tăierile ilegale de lemn nu ne afectează doar ecologic, economic şi cultural, ci şi social. Stau mărturie a acestui fapt pădurari şi angajaţi ai instituţiilor statului ameninţaţi, intimidaţi, bătuţi şi chiar omorâţi atunci când au încercat să-şi facă treaba. De ce îşi permit hoţii de lemne să facă legea, cu toporul şi cu pistolul, în codrii statului? Pentru că susţinerea de care au parte merge până la Bucureşti, la cel mai înalt nivel.

Este un jaf care are loc chiar sub ochii noştri şi pe care suntem şi vom rămâne incapabili să-l stopăm, atât timp cât instituţiile publice corupte şi susţinute politic nu vor fi reformate de la bază.

Citit 1911 ori Ultima modificare Joi, 24 Octombrie 2019 17:22

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.