Dușmanul din interior

Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Numărul românilor infectați cu coronavirus crește de la o zi la alta, iar autoritățile, în ciuda calmului aparent pe care îl afișează, par să umble mai mult pe bâjbâite în gestionarea acestei situații. Privită în ansamblu, criza cauzată de Covid-19 ar trebui să ne îngrijoreze din aproape toate punctele de vedere.

Mai întâi, așa cum ceea ce se petrece în Italia o demonstrează, situația poate scăpa rapid de sub control, odată cu creșterea bruscă a numărului îmbolnăvirilor. Italia, însă, mai ales în nord, dispune de unul dintre cele mai performante sisteme de sănătate de pe mapamond, sistem pe care coronavirusul l-a adus acum în pragul colapsului.

Chiar dacă nu avem granițe comune cu Italia, situația din peninsulă ne afectează în mod direct, având în vedere numărul românilor stabiliți acolo și care au venit în țară în decursul ultimelor săptămâni. Gălățeanul diagnosticat cu Covid-19 a venit din Italia cu avionul, a mers cu autobuzul de la Otopeni până la Gara de Nord, de unde a venit la Galați cu un microbuz în care se mai aflau alte 17 persoane.

Astfel stând lucrurile, nu ar trebui să ne mire dacă, în perioada următoare, vom avea confirmate din ce în ce mai multe cazuri. Problema noastră principală este însă cea a dușmanului din interior. În ultimele trei decenii, statul român a privit impasibil cum corupția generalizată mănâncă din interior, fără oprire, sistemul sanitar autohton.

În situația în care ne vom confrunta cu o creștere rapidă a îmbolnăvirilor, întrebarea este cum vom putea face față? Cu zecile de mii de medici lipsă din sistem? Cu directorii numiți exclusiv pe criteriul politic? Cu spitalele învechite, lipsite de dotări și pline de germeni poate chiar mai periculoși decât coronavirusul? Cu apa de ploaie vândută scump pe post de dezinfectanți? Sau cu ambulanțele ruginite și cu sute de mii de kilometri la bord?

Cazul "Colectiv" ne-a arătat cât de jos ne situăm, atât obiectiv, ca sistem sanitar, cât și moral, ca societate. Cu o posibilă nouă criză medicală care ne bate la poartă, vedem că tragedia din octombrie 2015 nu ne-a învățat mai nimic. Nu am investit mai deloc în Sănătate, iar lupta cu corupția pare trasă deja pe linie moartă. În aceste condiții, noi ne-am învins deja singuri, fără ”ajutor” din exterior.

Citit 1801 ori Ultima modificare Luni, 09 Martie 2020 18:48

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.