Oglinda metehnelor noastre

Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Criza coronavirusului devine pe zi ce trece o oglindă din care ne rânjeşte în faţă non-valoarea pe care societatea noastră a cultivat-o constant în ultima vreme. Admiraţia faţă de băieţii deştepţi care nu se supun regulilor şi se descurcă în orice situaţie, fentând legile şi bunul simţ, acceptarea acestor lucruri fără nicio reacţie din partea noastră, ne va face peste puţin timp să culegem roade cumplit de amare. Dacă în viaţa de zi cu zi aceste lucruri au urmări mai mult sau mai puţin vizibile, în condiţiile în care suntem în plină pandemie de coronavirus, aceste lucruri au efecte catastrofice.

Exemple sunt nenumărate. Sub prezumţia "că mie nu mi se poate întâmpla aşa ceva", sunt oameni care s-au fofilat, au minţit autorităţile, au refuzat să stea în izolare şi i-au îmbolnăvit, în primul rând pe cei dragi şi apoi pe cei care nu au avut altă vină decât aceea de a se afla într-un moment nefericit în calea lor. Avem o mamă care plină de "grijă" şi-a însoţit copilul la şcoală, până în clasă, pentru ca apoi să se afle că era purtătoare de virus. Iar seminţele acestei "griji" părinteşti ar putea să se vadă peste câteva zile, la zeci de copii contaminaţi cu coronavirus. Avem un poliţist, care ar fi trebuit să aibă în sânge respectarea regulilor, dar care s-a plimbat oferind mărţişoare pe la mai multe instituţii, a mers chiar şi la spital şi n-a declarat de unde vine. Trei dintre rudele sale de sânge sunt acum bolnave, dar şi alte persoane cărora, pe lângă mărţişor, le-a făcut şi un alt "dar", pe care nu-l vor uita toată viaţa. Practic, cele mai multe îmbolnăviri din Bucureşti sunt cele provocate de poliţistul în cauză.

Mulţi consideră că măsurile luate sunt prea aspre şi au băgat spaima în "bieţii oameni", de aceea au ales minciuna şi fentarea regulilor. 14 zile la izolare sau carantină nu sunt motive de spaimă. Ar trebui să ne îngrozească perspectiva ca numărul de îmbolnăviri să crească. Şi nu e nevoie să ajungem la nivelul din Italia. Cu toată aparatura bine pusă la punct, medicii de acolo se uită la pacienţi lor cum mor şi nu au ce să le facă. La noi, situaţia ar fi catastrofală, pentru că sistemul nostru sanitar este praf. Singurele lucruri care ne pot salva de la nenorocire, acum când avem zeci de mii de oameni veniţi din zone contaminate, sunt regulile respectate cu stricteţe.

Citit 1778 ori Ultima modificare Joi, 12 Martie 2020 18:10

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.