Recomandarea de a fi umani

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)
4 comentarii

La ora la care scriu aceste rânduri, mă aflu în sufrageria personală, care îmi va deveni, pentru următoarea perioadă, (nu știu cât!), birou de lucru. Tocmai am primit, alături de colegii mei a căror misiune zilnică este aceea de a vă informa, recomandarea de a munci de acasă. O recomandare care pentru noi echivalează cu un ordin: acela de a avea grijă de noi, de voi, de lumea din jur, căreia vrem să îi oferim un imbold în a aprecia pozitiv și constructiv valoarea unui cuvânt menit să mai îndulcească puțin amărăciunea vremurilor în care toți ne regăsim. 
Ultimele măsuri anunțate sâmbătă seară de Guvern, prin ministrul afacerilor interne, cu privire la restricționarea unor drepturi și libertăți au fost din nou motiv de cârteală pentru românul sfătuit pe toate căile ”să stea în casă”. Recomandarea de a nu bântui pe străzi, fără motiv, pentru a da curs oricărui motiv inventat de a ieși din casă ori pentru treburi care chiar pot suferi amânare, venită la capătul unei zile în care sute de români au umplut parcurile și pădurile cu fum de grătare alături de rude, prieteni și alte cunoștințe, a devenit laitmotiv de glume și miștouri: că nu cu recomandări se face disciplina, că nu e eficient să lași la latitudinea oamenilor decizia de a sta în casă și că trebuie arși drastic cei prinși că umblă Teleleu Tănase, fără bilet de voie sau urgență iminentă. Recomandarea de a nu ieși aiurea pe străzi nu cred că ar trebui privită și nici nu cred ca e posibil să fie interpretată ca o măsură laxă (sau lașă), în contextul în care a fost avansată într-o zi în care în Italia mureau 800 de oameni. A sta în casă este, deocamdată, unica metodă de prevenire a îmbolnăvirii și eventual de stopare a transmiterii virusului de către cei care au ghinionul, totuși, să îl contracteze. A sta în casă ne dă măsura responsabilității nu doar pentru noi, ci și pentru ceilalți. Trebuie să știm că putem fi, oricare, purtători asimptomatici ai virusului, să îl ducem pe picioare poate doar cu o mică răgușeală sau o tuse banală, dar că îi putem nenoroci pe alții mai puțin dăruiți de natură cu imunitate. Recomandarea este să fim oameni și să ne însușim cea mai importantă lecție pe care lumea o va învăța în urma acestei pandemii: umanitatea. O umanitate până la care vom mai avea, însă, mult drum de parcurs. Gălățenii au înțeles atât de bine mesajul cu recomandările, încât duminică au luat din nou cu asalt tot ce se cheamă supermarket, stând la cozi imense și golind rafturile, ca de Apocalipsă. Nu e sfârșitul lumii. E doar un nou început, în care trebuie să ne naștem mai buni, mai înțelepți, mai responsabili.

Citit 1361 ori Ultima modificare Duminică, 22 Martie 2020 17:17

4 comentarii

 • postat de Dincolo de cuvinte marete... Luni, 23 Martie 2020 13:51 77.111.247.*** Link la comentariu
  6
  11

  Atunci cand nu esti in stare sa gandesti si sa faci absolut nimic concret dar, din pacate, ai puterea in mana, cel mai simplu si tentant lucru care iti vine in minte este sa aplici ,,politica pumnului in gura":
  - Reduci la tacere populatia si presa prin interdictia de a mai detine si discuta date concrete despre evolutia crizei.
  - Interzici libertatea de socializare, de intrunire a mai multor persoane.
  - Restrictionezi si anulezi libera circulatie a cetatenilor.

  O intrebare fara raspuns:
  Care este ratiunea pentru care este interzisa deplasarea pe domeniul public intre orele 22 si 06 ?!
  Cum este influentata raspandirea virusului daca o parte dintre cetateni, care au nevoie sa se deplaseze in acest interval, nu circula si nu-si fac treburile necesare intre orele amintite dar, exact aceiasi cetateni, incepand cu ora 06 dimineata, se adauga numarului celor aflati pe domeniul public...prin mijloacele de transport in comun...prin magazine, facand exact aceleasi lucruri pe care le-ar fi facut daca nu era restrictionata deplasarea ?!!!
  CONCRET: Daca eu vreau sa merg la supermarket...la spalatoria auto...la chiosc...in vizita la rude sau prieteni, in alta zona a orasului si nu pot sa fac lucrurile astea incepand cam cu ora 21 (ca sa am si timp de intoarcere pana la 22...)...dar am sa le fac EXACT PE TOATE, intr-un mod mai haotic (din cauza crizei de timp), in cursul zilei, marind astfel agitatia si numarul de persoane aflate in spatiile amintite...ATUNCI CARE ESTE RATIUNEA RESTRICTIONARII DEPLASARILOR INTRE ORELE 22 SI 06 ?!!!!!
  O (alta) intrebare fara raspuns:
  Presupunand ca exista o ratiune (ascunsa) ... DAR NU EXISTA (!!!) ... pentru restrictionarea circulatiei intre orele 22-06, care mai este ratiunea pentru care este permisa completarea acelor ,,declaratii pe propria raspundere" , declaratii pe care le poate completa si cu care poate circula ORICINE, ORIUNDE ?!!!!!
  (Inca) o (alta) intrebare fara raspuns:
  Daca eu NU sunt infectat cu COVID-19 si sunt gasit de catre politie circuland (fara acea ,,declaratie pe propria raspundere") pe domeniul public intre orele 22-06...CE POT SA PATESC IN MOD LEGAL ?!!!!!

  Raportează
 • postat de Xyz Luni, 23 Martie 2020 09:41 178.138.98.*** Link la comentariu
  19
  0

  Totuși ziua de duminica pentru asta e făcută : pentru relaxare și ieșit din casă. Stresul 24 ore din 24 ne îmbolnăveste mai mult decât virusul

  Raportează
 • postat de P. Opa Luni, 23 Martie 2020 08:57 86.124.203.*** Link la comentariu
  7
  8

  Toate bune si frumoase pana la un punct , iubita d-ra . Am vrea si noi , prin vocea guvernantilor sa stim clar cam cat stam in case , daca ne imbolnavim sa fim tratati sa ne insanatosim nu lasati intr-un sac la mila domnului , mai vrem sa stim masurile concrete alimentare nu la voia patronilor de supermarcherturi . Cum sa nu fii ingrijorat cand nu avem banalele masti , spirt , drojdie de facut painea , malai , faina alba , etc .

  Raportează
 • postat de eu Luni, 23 Martie 2020 08:06 86.124.202.*** Link la comentariu
  2
  15

  Noroc că a venit frigul !Urmează încălzirea cu drojdie și hârtie igienică.... Cine să dea dovadă de umanitate, ăia care se duc și stau de dimineață și până seara la UPU pentru orice vis urât în loc să-și rezolve problema cu medicul de familie ? Credeți că nu sunt unii și aceiași cu ăștia care călăresc autobuzele când merg copiii la școală și lumea la serviciu doar pentru că au abonament dat de Primărie ... Greu, în lumea civilizată conduita conformă se obține prin constrângere, nu cu lugu lugu. Ați văzut ce răspunsuri dau când îi întreabă cineva ce caută pe străzi? Unul zicea că nu e votant al lui Johannis, de aia încalcă interdicția de a părăsi locuința

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.