Fantomele trecutului

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Se împlinesc 30 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990, atunci când puterea nou instalată, prin forţele de ordine aservite şi susţinute de 10.000 de mineri ”instruiţi”, la rândul lor, de foşti membri ai Securităţii, a început violenţele împotriva demonstranţilor din Piaţa Universităţii. La trei decenii distanţă, suntem bântuiţi, în continuare, de corupţia şi de manipularea generalizate încă în societatea românească. Dezarmant este că, la adăpostul ignoranţei celor mulţi, ticăloşia are abilităţi cameleonice, reuşind să ia forma falselor bune intenţii şi a discursurilor de faţadă.

Raportul asupra Mineriadei din 13-15 iunie 1990 arată că patru oameni au fost declaraţi morţi, în mod oficial, iar peste 1.300 au fost răniţi. La 30 de ani distanţă, Dosarul Mineriadei trenează încă, lucru care poate fi considerat o crimă în sine. Cum ar putea sta însă lucrurile altfel, din moment ce scena politică actuală şi discursul public sunt dominate, şi acum, de copiii ideologici ai conducătorilor de atunci, ei înşişi aparatcici comunişti? În trei decenii, nu am fost capabili, ca societate, să le facem dreptate, măcar simbolic, deţinuţilor politici torturaţi în închisorile comuniste. Foştii securişti au dus-o bine şi după 1990, iar unii dintre ei continuă să tragă sfori şi astăzi. Lansează cărţi, vorbesc despre moralitate şi sunt invitaţi să ţină conferinţe în faţa studenţilor.

Deşi s-a modificat la nivel declarativ, discursul politic din România este în continuare unul primitiv. Singura ideologie care contează pentru majoritatea politicienilor români actuali este cea a banului şi a construirii unei reţele care să le susţină interesele. Într-o astfel de doctrină, corupţia nu este doar suportată, ci chiar agreată.

Am văzut hidoşenia corupţiei în tragedia de la Colectiv şi în tentativa lui Liviu Dragnea şi a camarilei sale de a deturna o democraţie pentru o serie de interese personale. Chiar dacă actorii se schimbă, corupţia pare să le reziste, printr-un mecanism infracţional bine pus la cale. În cel mai recent sondaj Eurobarometru, 64 la sută dintre români spun că sunt afectaţi de corupţie în viaţa cotidiană. Media europeană este de doar 26 la sută.

Câştigarea şi păstrarea unei democraţii sunt asemenea unui război, iar noi suntem încă în tranşee. Lupta pentru dreptate şi pentru onestitate nu este pierdută, atât timp cât generaţiile care nu au trăit momentul „Piaţa Universităţii” vor învăţa despre el şi îl vor înţelege, cu singurele atuuri pe care le au faţă de generaţia ”golanilor” de atunci: libertatea de exprimare şi accesul liber la informaţie.

Citit 1370 ori Ultima modificare Vineri, 12 Iunie 2020 19:01

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

 • postat de Acum ca atunci.
  Duminică, 14 Iunie 2020 19:01
  77.111.245.***
  Ca idee, nu e diferenta intre agresiunea care s-a intamplat atunci si cea care este in curs de desfasurare acum, asupra populatiei Romaniei.
  Declansarea, desfasurarea si finalizarea actiunii urmeaza acum o cale doar putin mai sofisticata decat atunci. Atunci erau folosite bata si ciocanul si tarnacopul drept metode de ,,convingere" a populatiei.
  Acum sunt folosite sechestrarea la domiciliu pe durate neprecizate din start, terorizarea cu ajutorul aparatului de forta a statului care aplica amenzi infioratoare si arestari dupa criterii necunoscute de nimeni si amenitarea din partea reprezentatilor de varf ai sistemului medical din Romania cu o pandemie fantoma despre care nimeni nu stie absolut nimic si care se manifesta pe cai si in feluri neobservate de nimeni.
  Si atunci si acum se urmaresc aceleasi scopuri, folosind aceleasi tehnici de manipulare mentala.

  Strategia este aceeasi:

  1. manipularea realitatilor in vederea crearii ideii unui fals pericol :
  ATUNCI: GOLANII CARE ATACAU TANARA DEMOCRATIE...ACUM: CORONAVIRUSUL CARE ATACA SANATATEA SI VIATA

  2. oferirea unei cai de urmat:
  ATUNCI: MINERII IZBAVITORI...ACUM: CARANTINA SI SUPUNEREA TOTALA SI NECONDITIONATA

  3. obtinerea unei solutii salvatoare:
  ATUNCI SI ACUM: INSTAURAREA UNEI FORME DE DICTATURA, DE INROBIRE, DE CONTROL TOTAL, DE POSEDARE A POPULATIEI, COSMETIZATE SUB MASCA UNEI SOCIETATI DE TIP NOU, NEMAIVAZUTE...ATUNCI, DEMOCRATIA ORIGINALA, DEMOCRATIA DE TIP SOCIALIST...ACUM, SOCIETATEA POLITIC CORECTA, NEOLIBERALA, NEO-MARXISTA

  4. toate astea puse in practica de catre niste eroi providentiali:
  ATUNCI SI ACUM: PUTEREA NOU INSTALATA (IN MOD OBLIGATORIU ILEGITIM SI IMORAL SI ABUZIV)
  0
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.