Fantomele trecutului

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Se împlinesc 30 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990, atunci când puterea nou instalată, prin forţele de ordine aservite şi susţinute de 10.000 de mineri ”instruiţi”, la rândul lor, de foşti membri ai Securităţii, a început violenţele împotriva demonstranţilor din Piaţa Universităţii. La trei decenii distanţă, suntem bântuiţi, în continuare, de corupţia şi de manipularea generalizate încă în societatea românească. Dezarmant este că, la adăpostul ignoranţei celor mulţi, ticăloşia are abilităţi cameleonice, reuşind să ia forma falselor bune intenţii şi a discursurilor de faţadă.

Raportul asupra Mineriadei din 13-15 iunie 1990 arată că patru oameni au fost declaraţi morţi, în mod oficial, iar peste 1.300 au fost răniţi. La 30 de ani distanţă, Dosarul Mineriadei trenează încă, lucru care poate fi considerat o crimă în sine. Cum ar putea sta însă lucrurile altfel, din moment ce scena politică actuală şi discursul public sunt dominate, şi acum, de copiii ideologici ai conducătorilor de atunci, ei înşişi aparatcici comunişti? În trei decenii, nu am fost capabili, ca societate, să le facem dreptate, măcar simbolic, deţinuţilor politici torturaţi în închisorile comuniste. Foştii securişti au dus-o bine şi după 1990, iar unii dintre ei continuă să tragă sfori şi astăzi. Lansează cărţi, vorbesc despre moralitate şi sunt invitaţi să ţină conferinţe în faţa studenţilor.

Deşi s-a modificat la nivel declarativ, discursul politic din România este în continuare unul primitiv. Singura ideologie care contează pentru majoritatea politicienilor români actuali este cea a banului şi a construirii unei reţele care să le susţină interesele. Într-o astfel de doctrină, corupţia nu este doar suportată, ci chiar agreată.

Am văzut hidoşenia corupţiei în tragedia de la Colectiv şi în tentativa lui Liviu Dragnea şi a camarilei sale de a deturna o democraţie pentru o serie de interese personale. Chiar dacă actorii se schimbă, corupţia pare să le reziste, printr-un mecanism infracţional bine pus la cale. În cel mai recent sondaj Eurobarometru, 64 la sută dintre români spun că sunt afectaţi de corupţie în viaţa cotidiană. Media europeană este de doar 26 la sută.

Câştigarea şi păstrarea unei democraţii sunt asemenea unui război, iar noi suntem încă în tranşee. Lupta pentru dreptate şi pentru onestitate nu este pierdută, atât timp cât generaţiile care nu au trăit momentul „Piaţa Universităţii” vor învăţa despre el şi îl vor înţelege, cu singurele atuuri pe care le au faţă de generaţia ”golanilor” de atunci: libertatea de exprimare şi accesul liber la informaţie.

Citit 1552 ori Ultima modificare Vineri, 12 Iunie 2020 19:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.