Digitalizare să fie, dar să o știm și noi!

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Accesarea site-ului unei instituții publice de către un jurnalist pentru a culege informații utile publicului se poate transforma, uneori, într-o... capcană. Lipsa de transparență este de mai multe feluri și îmbracă forme variate. De la ”stufoșenia” unor astfel de site-uri și până la goliciunea altora, tratamentul la care este supus doritorul de informații nu diferă cu mult. Altfel, în multe situații, lipsa de claritate derivă tocmai dintr-o abordare, spunem noi, eronată a conceptului de identitate vizuală.

Nu-i mai puțin adevărat că, și atunci când această identitate există, regăsim o tendință de a ”îmbâcsi” respectivul site, devenit, între timp, portal. De cele mai multe ori, în astfel de situații cel care caută o informație se lasă păgubaș. În cazul în care are nevoie de un formular, abandonează ”pista” electronică și se prezintă în carne și oase la sediul instituției emitente.

Și toate acestea se petrec în contextul în care, din martie încoace, pe timp de pandemie, numeroase autorități publice și-au descoperit talente nebănuite în materie de digitalizare și de interacțiune de la distanță cu publicul. Lucruri care în condiții normale s-ar fi realizat pe parcursul unor ani de zile, au putut fi făcute acum în doar un trimestru. Plăți online, depunere de cereri și formulare, ore școlare și chiar derularea și semnarea unor proiecte pe fonduri europene se pot face astăzi din fața computerului și chiar a smartphone-ului.

Și totuși. Ultima experiență de căutare a unor declarații de avere ce trebuie depuse conform legii și publicate pe site-urile instituțiilor nu a fost chiar ”floare la ureche”, dimpotrivă. 

În cazul uneia dintre autoritățile publice, secțiunea rezervată declarațiilor de avere se deschide către o pagină cu informații perimate. Fără nicio intenție, jurnalistul trage concluzia că acestea nu au fost actualizate. Deși vizualizează acea pagină de mai multe ori, nu îi sare în ochi un buton mic, amplasat în partea din dreapta jos a paginii web. Dacă ar fi fost apăsat, atunci, ca prin minune, site-ul ar fi trecut în zona declarațiilor de avere actualizate ale personalului instituției. O ușoară neatenție care a necesitat precizări și rectificări când logic ar fi fost ca site-ul, de la prima accesare, să ofere lucrurile la zi, iar cele mai vechi să fie găsite în arhive. Așa, e ca și când noi v-am pune pe prima pagină știrile de anul trecut, iar cele mai proaspete ar necesita arheologie digitală. Ca de obicei, diavolul se ascunde în detalii, sau, mai concret, dacă tot ne digitalizăm, haideți să o facem cum trebuie.

Citit 1311 ori Ultima modificare Luni, 06 Iulie 2020 16:31

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.