Cui îi e frică de ”covit”? Dar de abuzuri?

Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

"Aţi văzut sau ştiţi pe cineva confirmat cu coronavirus? Ştiţi voi pe cineva care a murit sigur de COVID-19? Parcă începe să pută…", cam aşa sunau unele postările pe Facebook în perioada stării prelungite de urgenţă. Între timp, câţiva dintre "coronasceptici" - după cum sunt numiţi cei ce pun la îndoială sau neagă vehement existenţa virusului - şi-au primit răspunsul. Unii la modul dureros: au îngropat pe cineva drag, ucis de complicaţiile provocate de virus, ori au trecut chiar ei prin boală. Zilnic văd şi aud oameni dându-şi cu părerea despre "covit", "coviduţ", "guvid", "covrig", "corona-rahat", după cum îl dezmiardă românii, din ironie sau ignoranţă.

Nici măcar imaginile cu semeni ai lor, zăcând intubaţi la reanimare, nici chipurile medicilor epuizaţi, nici sechelele cu care au rămas unii dintre cei infectaţi, nici disperarea celor care devin victime colaterale ale virusului, pentru că nu au unde-şi trata bolile cronice sau acute, nu par să-i convingă pe sceptici că virusul există. Dar libertatea pe care o clamează se traduce, adesea, în nepurtarea măştii de protecţie, în încălcarea normelor de distanţare socială, în lipsa igienei elementare. Iar această aşa-zisă libertate a lor poate pune în pericol oameni nevinovaţi, cu sănătatea deja şubredă! "De ce stai cu masca-n vine?", îmi vine să-i întreb, revoltată, pe cei care poartă masca la mişto.

O mască trasă sub bărbie şi una prinsă pe antebraţ, aşa purta, duminică seara, în Piaţa Victoriei, la protestul faţă de prevederile legii carantinei şi izolării, Mugur Mihăescu. Jurnalele de ştiri îl prezentau ca om de afaceri, eu însă îl ştiu de actor. Oare cum ar fi susţinut acel discurs în rol de Garcea sau de Leana… personajele pe care le-a făcut celebre.

Mă întreb cum ar fi dacă unul dintre participanţii la protest, care clamau "Cred în Dumnezeu nu în Covrig 19", s-ar infecta cu SARS-CoV-2, ar face o formă severă a bolii şi i s-ar refuza asistenţa medicală de specialitate. Dacă medicii ar refuza să-l trateze pe "coronasceptic" şi l-ar lăsa să se descurce singur. Ar fi, desigur, un abuz!

Din păcate, abuzuri ar putea genera, cel puţin în forma în care ne-a fost prezentată, şi disputata lege a carantinei şi a izolării. Prevederile privind carantinarea persoanelor suspecte de a fi infectate şi a bunurilor suspecte de a fi contaminate au suferit amendamente, dar până la adoptarea în formă definitivă pot genera temeri. Mai ales într-o ţară cu democraţie şchioapă şi justiţie aidoma, cu corupţie care ucide, cu interese personale care primează celor generale şi drepturi recunoscute mai mult pe hârtie decât în fapt.

Citit 1807 ori Ultima modificare Luni, 13 Iulie 2020 17:46

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.