Evaluaţi acest articol
(36 voturi)
2 comentarii

"Aţi văzut sau ştiţi pe cineva confirmat cu coronavirus? Ştiţi voi pe cineva care a murit sigur de COVID-19? Parcă începe să pută…", cam aşa sunau unele postările pe Facebook în perioada stării prelungite de urgenţă. Între timp, câţiva dintre "coronasceptici" - după cum sunt numiţi cei ce pun la îndoială sau neagă vehement existenţa virusului - şi-au primit răspunsul. Unii la modul dureros: au îngropat pe cineva drag, ucis de complicaţiile provocate de virus, ori au trecut chiar ei prin boală. Zilnic văd şi aud oameni dându-şi cu părerea despre "covit", "coviduţ", "guvid", "covrig", "corona-rahat", după cum îl dezmiardă românii, din ironie sau ignoranţă.
Nici măcar imaginile cu semeni ai lor, zăcând intubaţi la reanimare, nici chipurile medicilor epuizaţi, nici sechelele cu care au rămas unii dintre cei infectaţi, nici disperarea celor care devin victime colaterale ale virusului, pentru că nu au unde-şi trata bolile cronice sau acute, nu par să-i convingă pe sceptici că virusul există. Dar libertatea pe care o clamează se traduce, adesea, în nepurtarea măştii de protecţie, în încălcarea normelor de distanţare socială, în lipsa igienei elementare. Iar această aşa-zisă libertate a lor poate pune în pericol oameni nevinovaţi, cu sănătatea deja şubredă! "De ce stai cu masca-n vine?", îmi vine să-i întreb, revoltată, pe cei care poartă masca la mişto.
O mască trasă sub bărbie şi una prinsă pe antebraţ, aşa purta, duminică seara, în Piaţa Victoriei, la protestul faţă de prevederile legii carantinei şi izolării, Mugur Mihăescu. Jurnalele de ştiri îl prezentau ca om de afaceri, eu însă îl ştiu de actor. Oare cum ar fi susţinut acel discurs în rol de Garcea sau de Leana… personajele pe care le-a făcut celebre.
Mă întreb cum ar fi dacă unul dintre participanţii la protest, care clamau "Cred în Dumnezeu nu în Covrig 19", s-ar infecta cu SARS-CoV-2, ar face o formă severă a bolii şi i s-ar refuza asistenţa medicală de specialitate. Dacă medicii ar refuza să-l trateze pe "coronasceptic" şi l-ar lăsa să se descurce singur. Ar fi, desigur, un abuz!
Din păcate, abuzuri ar putea genera, cel puţin în forma în care ne-a fost prezentată, şi disputata lege a carantinei şi a izolării. Prevederile privind carantinarea persoanelor suspecte de a fi infectate şi a bunurilor suspecte de a fi contaminate au suferit amendamente, dar până la adoptarea în formă definitivă pot genera temeri. Mai ales într-o ţară cu democraţie şchioapă şi justiţie aidoma, cu corupţie care ucide, cu interese personale care primează celor generale şi drepturi recunoscute mai mult pe hârtie decât în fapt.

Citit 1313 ori Ultima modificare Luni, 13 Iulie 2020 17:46

2 comentarii

 • postat de eu Marți, 14 Iulie 2020 14:46 93.122.251.*** Link la comentariu
  7
  6

  Pe lângă faptul că sunteți primii care vă curățați, cel puțin 2 ani de acum încolo nu vă veți putea vedea copiii și nepoții plecați, nimeni nu își programează concediu ori își ia bilete în incertitudinea asta....Și pentru ce ? Să-i puteți înjura pe ăștia de la guvernare, oricare ar fi, să puteți da de-a dura sacii de cartofi de 30 kg din piață, să puteți purta la hoha masca aia pe față că știți voi cum e cu covitul ăsta și să bântuiți cu autobuzele moacă ale Primăriei. Pentru copiii și nepoții voștri! Nu e de ajuns că le vindeți viitorul de 30 de ani pentru 1 leu la pensie umblând numai după pomană. Și îi mai și îmbolnăviți pe alții și le ocupați locul în spitale, îi luați și la mișto că să umble în combinezon pe străzi dacă le e frică.....

  Raportează
 • postat de eu Marți, 14 Iulie 2020 06:46 86.125.62.*** Link la comentariu
  11
  26

  A te înfățișa virusului fără niciun fel de protecție este același lucru cu a te arunca de pe stâncă cu convingerea că te va salva Dumnezeu! Este mare păcat acesta, se numește păcatul ispitirii lui Dumnezeu, credincioșii pământului. Credință înseamnă și a te supune regulilor societății, nu a flutura un carton pe care scrie Dumnezeu, a te tăvăli pe jos în curtea Bisericii ori a-ți face cruce când treci pe lângă o Biserică. Nu vă gândiți, smintiților, că din cauza voastră vor avea de suferit copiii care nu vor putea merge la școală în toamnă, nu vă veți putea vedea copiii și nepoții care suntplecați afară, voi sunteți primii care vindeți meciul? Deja toate țările europene ne închid ușa în nas ... Pe lângă faptul că ne îmbolnăvim unii pe alții pentru ce, avem de suferit cu toții și pentru ce ? CCR nu-mi interzice să-mi dau cu toporul în cap, smintiților, nu mi-a interzis-o niciodată, însă nu o să-mi crăp capul doar pentru că am dreptul ăsta, netoților! Este vorba despre un minim de igienă, lăsați bulucitul în piețe și autobuze, nu moare nimeni de foame în 2020 .... Ce căutați ciurdă la ora 12 în arșiță în fiecare zi la piață ? Fiți oameni bă, comportați vă ca oamenii în primul rând că noi nu avem sistemul de sănătate al italienilor, de exemplu, ăia au înființat paturi de ATI și pe holuri pentru că au avut cu ce, la noi locurile din spitale se numără pe degete.... Viața Liberă, sunteți foarte importanți în anii ce vor urma, scrieți le, explicați le, repetați le că sunt în mare majoritate cititorii voștri ăștia de fac pe Gheorghe Dracul de aproape de jumătate de an încoace, ne îmbolnăvim cu toții odată și cine prinde loc în spital bine, cine nu moare pe hol dar până atunci ne facem singuri viața complicată și pentru ce?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.