Galațiul, un oraș în derivă

Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Avem nevoie de o simplă plimbare, la pas, prin centrul istoric al Galațiului, pentru a ne da seama că orașul nu trece astăzi prin cea mai bună perioadă a sa. Majoritatea clădirilor istorice, deși monumente de patrimoniu, au ajuns în prezent într-o stare vrednică de plâns. Toate aceste ruine, cândva adevărate bijuterii arhitectonice, vorbesc despre puternicul declin economic, social, demografic și cultural cu care se confruntă orașul care cândva era cunoscut drept principalul centru comercial al Moldovei.

Corupția puternică și omniprezentă, lipsa de viziune, de instruire, slugărnicia și incultura edililor vechi și noi, dar și exodul multor gălățeni bine pregătiți profesional au contribuit la deriva în care a ajuns astăzi orașul Galați.

După Revoluția din 1989, orașul, un puternic centru industrial cu o bogată istorie în spate, a avut parcă doar de pierdut. Majoritatea orașelor s-au transformat în ultimii 30 de ani, însă cele mai multe au cunoscut și transformări pozitive. Nu şi Galaţiul.

În ultimele trei decenii, orașul și-a pierdut o bună parte din populație. Printre cei plecați se numără și mulți oameni cu înaltă calificare profesională. Majoritatea elevilor eminenți pe care școala gălățeană îi formează nu rămân în orașul natal, ci aleg să trăiască în centre urbane unde să-și poată pune în valoare ceea ce știu.

Din nefericire, nicio administrație locală gălățeană din ultimii 30 de ani nu a făcut nimic pentru a transforma Galațiul într-un oraș în care să-ți placă să trăiești. Această lipsă de viziune și indiferența aferentă sunt de condamnat, cu atât mai mult cu cât orașul ar fi avut potențial: un număr mare de locuitori, o universitate puternică, mai ales pe zona tehnică, industrie, resurse etc.

Galațiul are însă și o istorie de care am avea toate motivele să fim mândri, dar pe care prea puțini o cunosc. Când aleșii locali pronunță greșit trei cuvinte din patru rostite ce pretenții mai putem avea însă la o recuperare a patrimoniului cultural?

Pentru reabilitarea clădirilor istorice din Galați, ajunse acum în stare deplorabilă, s-ar fi putut găsi fonduri, dacă autoritățile s-ar fi gândit și ar fi avut voință în acest sens. În loc să valorificăm ceea ce deja avem, centrul istoric al Galațiului a ajuns de vânzare pe OLX.

Actualul declin care asfixiază Galațiul nu va înceta de la sine, ci va continua să  se accentueze, dacă nu privim în față realitatea de azi. Abia odată cu conștientizarea problemei ne vom putea gândi și la soluții de ieșire din criză. Deși sună a clișeu, fiecare dintre noi, la nivel individual, poate contribui la o schimbare în bine. Ideea salvatoare nu va veni poate peste noapte, dar implicarea noastră civică poate ajuta orașul să-și regăsească identitatea.

Citit 1885 ori Ultima modificare Luni, 31 August 2020 17:55

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

 • postat de Terente...din Galati
  Vineri, 04 Septembrie 2020 19:50
  89.137.231.***
  pt@(in)Competentul Capabil: orasul Galati, a fost primul oras comercial al Moldovei, prin pozitia singulara de " punte peste ape", pe aici facandu-se peste 3/4 din comertul Moldovei, totodata si singurul port ramas in stapanirea noastra , dupa pierderea Chiliei si Cetatii Albe.
  Inainte de a deveni un mare oras muncitoresc, Galatii au fost un "cumplit targ de negustori", aflat in stransa competitie cu orasul vecin Braila.
  Debordezi de competenta, nimic de zis, desi te-ai cam vestejit decand puchienosii Primariei nu au mai aruncat o galeata de apa prin putinele spatii verzi, in care vad ca te simti ca la tine in batatura.
  Imi place cum scrii tu :" ca coruptie"... ridiculizand neutru , ca deeh cine "m-a facut om mareee"!
  Tine-o ,tot asa eruditule!
  0
  1
  Raportează
 • postat de paloma
  Marți, 01 Septembrie 2020 14:21
  5.13.194.***
  Corabia Galati, in deriva...mai avem putin si ne punem pe uscat(esuam)... Mesteri carmacii !!!
  2
  5
  Raportează
 • postat de Competentul Capabil
  Marți, 01 Septembrie 2020 14:05
  5.253.206.***
  Galatiul este un oras muncitoresc fara o "bogata istorie in spate" Cele cateva cateva cladiri de sfarsit de secol XIX inceput de secol XX care au mai ramas in picioare nu vorbesc despre nimic, sunt niste case care au supravietuit cu noroc. Galatiul nu a fost niciodata principalul centru comercial al Moldovei. Poate a cunoscut si cateva transformari pozitive (libertatea de expresie a tuturor imbecililor de exemplu) In rest... ca coruptie, ca declin, ca incultura, ca cartofii e scumpi, ca e rau ca nu e bine... merge de bagat la orice oras... de entuziasmat si mobilizat intelectocanimea. Galatiul este un oras frumos in care iti place sa traiesti. Cui nu ii place sa isi ia calul si sa plece sa cante la vioara pe alte meleaguri.
  9
  7
  Raportează
 • postat de Jiji
  Marți, 01 Septembrie 2020 11:33
  193.230.156.***
  S-a ajuns in aceasta situatie mai mult din cauza voturilor antischimbare date de-a lungul timpului de majoritatea locuitorilor urbei! Nu degeaba am fost catalogati ca fiind oras rosu ...
  9
  17
  Raportează
 • postat de rodax
  Marți, 01 Septembrie 2020 10:18
  109.103.134.***
  galatiul nu va merge spre mai bine atata vreme cat vom vedea mizerie si gunoi pe langa cosurile de gunoi stradale.acest aspect pune in vedere cat de mult le pasa galatenilor de felul cum arata orasul in care traiesc.
  3
  17
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Marți, 01 Septembrie 2020 09:29
  5.13.224.***
  vom trai si vom vedea! Dar nu inflorire ecnomica in romanica, si in nici un caz in Galati! Avem preturi alimentare partiakl mai mare ca-n Vest, si salarii de 4--5x mai mici! DE CE AS MUNCI IN ROMANIA? SA CE? Detaliile le cunosc cei ce-s trecuti prin ele... demult! NU ESTE O AFACERE NICIODATA SA LUCREZI CINSTIT IN ROMANIA... DOAR CU ENORM DE MICI EXCEPTII!
  14
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.