Galațiul, un oraș în derivă

Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Avem nevoie de o simplă plimbare, la pas, prin centrul istoric al Galațiului, pentru a ne da seama că orașul nu trece astăzi prin cea mai bună perioadă a sa. Majoritatea clădirilor istorice, deși monumente de patrimoniu, au ajuns în prezent într-o stare vrednică de plâns. Toate aceste ruine, cândva adevărate bijuterii arhitectonice, vorbesc despre puternicul declin economic, social, demografic și cultural cu care se confruntă orașul care cândva era cunoscut drept principalul centru comercial al Moldovei.

Corupția puternică și omniprezentă, lipsa de viziune, de instruire, slugărnicia și incultura edililor vechi și noi, dar și exodul multor gălățeni bine pregătiți profesional au contribuit la deriva în care a ajuns astăzi orașul Galați.

După Revoluția din 1989, orașul, un puternic centru industrial cu o bogată istorie în spate, a avut parcă doar de pierdut. Majoritatea orașelor s-au transformat în ultimii 30 de ani, însă cele mai multe au cunoscut și transformări pozitive. Nu şi Galaţiul.

În ultimele trei decenii, orașul și-a pierdut o bună parte din populație. Printre cei plecați se numără și mulți oameni cu înaltă calificare profesională. Majoritatea elevilor eminenți pe care școala gălățeană îi formează nu rămân în orașul natal, ci aleg să trăiască în centre urbane unde să-și poată pune în valoare ceea ce știu.

Din nefericire, nicio administrație locală gălățeană din ultimii 30 de ani nu a făcut nimic pentru a transforma Galațiul într-un oraș în care să-ți placă să trăiești. Această lipsă de viziune și indiferența aferentă sunt de condamnat, cu atât mai mult cu cât orașul ar fi avut potențial: un număr mare de locuitori, o universitate puternică, mai ales pe zona tehnică, industrie, resurse etc.

Galațiul are însă și o istorie de care am avea toate motivele să fim mândri, dar pe care prea puțini o cunosc. Când aleșii locali pronunță greșit trei cuvinte din patru rostite ce pretenții mai putem avea însă la o recuperare a patrimoniului cultural?

Pentru reabilitarea clădirilor istorice din Galați, ajunse acum în stare deplorabilă, s-ar fi putut găsi fonduri, dacă autoritățile s-ar fi gândit și ar fi avut voință în acest sens. În loc să valorificăm ceea ce deja avem, centrul istoric al Galațiului a ajuns de vânzare pe OLX.

Actualul declin care asfixiază Galațiul nu va înceta de la sine, ci va continua să  se accentueze, dacă nu privim în față realitatea de azi. Abia odată cu conștientizarea problemei ne vom putea gândi și la soluții de ieșire din criză. Deși sună a clișeu, fiecare dintre noi, la nivel individual, poate contribui la o schimbare în bine. Ideea salvatoare nu va veni poate peste noapte, dar implicarea noastră civică poate ajuta orașul să-și regăsească identitatea.

Citit 2135 ori Ultima modificare Luni, 31 August 2020 17:55

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.