Se va ”răzbuna” şcoala pe politicieni?

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Uite că întâi se deschide şcoala şi apoi umblăm după adeverinţe, pentru ora de sport, de pildă. În fiecare zi - cu o enormă întârziere, desigur - Guvernul mai precizează ceva, mai renunţă, numai să se deschidă dracului şcolile fără prea mult tărăboi. Oricum, din cauza legilor pandemice, părinţii nu au voie să protesteze în stradă… De altfel, ne-am obişnuit cu şcoli care nu au aviz de funcţionare, unele au latrină în fundul curţii, şi mai cade, Doamne-fereşte, vreun copil (şi asta poate fi mai mortal decât coronavirusul!).

În "Educaţie", azi ba vezi dascăli terorizaţi de unii copii, ba, recent, copii terorizaţi de o copiliţă violentă. Fonduri? Zicea la radio o profă de ţară, una Alina, care a scăpat şi un termen nou în vocabularul limbii române inteligibile: "microbuzuri". Să-ţi tot trimiţi copilul la... învăţătură! Ea se plângea că şcoala ei nu are fonduri pentru măşti şi pentru panouri izolante etc. Dar ca ea, şi alţi profesori sau sindicalişti din domeniu se plâng că nu sunt bani în şcoală pentru anti-coronavirus. Mai ales că sunt alegeri, primăriile ar fi nevoite să mai taie din alte proiecte ca să facă rost de măşti. Tot aşa cum odinioară consiliile judeţene s-au trezit cu obligaţia de a prelua brusc, la porunca Guvernului, costisitoarele direcţii pentru protecţia copilului.

Unii dascăli inventează soluţii. Ca la Şcoala din Atena, unul ţine ore afară, a adus… butuci în loc de scăunele. Că tot se schimbă acum şi… legislaţia forestieră. Se cere şi puţină inventivitate! Chiar, de ce n-ar croi şi copiii, la Lucru manual, din petice colorate, măşti, pe care să le coasă acasă părinţii? Pe vremea întemeierii şcolilor româneşti, pe la 1820, Goleştii adoptau, din lipsă de mulţi profesori, sistemul lancasterian: elevii mai mari îi ascultau pe cei mai mici. Şi-acum s-ar putea învăţa vara, afară, până trece pandemia, iarna fiind vacanţa mare şi studii online…

În ultimul ceas, Guvernul promite rezolvări. Dar şcoala începe, urmează nesfârşite aprobări şi caiete de sarcini, licitaţii, birocraţie pân' la Sfântu' Aşteaptă. Pentru că alegerile încep imediat după haosul şcolar, e posibil să piardă voturi edili, guvernanţi, dar şi acari Păuni. Căci oare ce poate să doară mai tare decât educaţia copilului tău, şi-aşa chinuit cu o tonă de cărţi inutile sau contradictorii în ghiozdan, pus să poarte mască ore întregi în clasă, aşa cum nici un matur n-ar suporta.

Citit 1451 ori Ultima modificare Vineri, 11 Septembrie 2020 17:17

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.