Un proiect de modificare a Legii Sănătății inițiat de doi deputați prevede trecerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) din subordinea Guvernului în cea a Parlamentului, în timp ce membrii Consiliului de Administrație ai CNAS ar urma să fie numiți, tot de Parlament, pentru mandate de nouă ani, în loc de patru ani, cât durează în prezent.
Inițiatorii controversatului proiect sunt Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății și actual deputat Pro România, și Corneliu-Florin Buicu, deputat PSD și președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. Cei doi parlamentari nu s-au mulțumit doar cu o simplă inițiativă, ci au propus proiectul spre dezbatere și adoptare în procedură de urgență, nu în procedură normală, deși ”urgența” nu se justifică aici.
În cazul în care va fi adoptat, proiectul va duce la o și mai mare politizare a uneia dintre instituțiile cheie din sistemul public de sănătate. CNAS este cea care gestionează Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate și instituția prin care sunt desfășurate mai multe programe naționale de sănătate. Cum sumele despre care vorbim aici sunt consistente, tot la fel de mare este și interesul manifestat de puterea politică.
Oricum, nici în prezent CNAS nu este vreun exemplu de transparență și de eficiență. În ultimii ani, instituția a fost vizată de mai multe scandaluri de corupție și de cheltuire ineficientă a unor mari sume de bani. Inclusiv un director al CNAS, Marian Burcea, a fost anchetat într-un important dosar de corupție. Și afacerea cardului național de sănătate a fost deosebit de păguboasă pentru asiguratul român. Aici, s-au plătit zeci de milioane de euro pentru un sistem informatic care de-a lungul timpului a ieșit în evidență nu prin reducerea corupției din Sănătate, așa cum era promis, ci prin îngreunarea unui act medical și așa excesiv de birocratizat.
În cazul în care CNAS va trece acum în curtea Parlamentului, ar fi ca un fel de ultrapolitizare a unei instituții și așa excesiv de politizate. Și în prezent, calitatea de membru al Consiliului de Administrație al CNAS este o sinecură politică. Dacă mandatele vor fi prelungite de la patru ani la nouă ani, starea actuală de lucruri, și așa deplorabilă, nu poate să meargă decât înspre și mai rău.
Altfel spus, corupția generalizată este încă aici cu noi și va mai rămâne pentru mult timp de acum înainte, cel puțin până când vom avea curajul și inițiativa, ca societate, de a numi în funcții oameni pe baza competențelor, nu pe cea a intereselor politice, indiferent din ce parte vin acestea.