El Campeador de Deveselu sau reţeta nemuririi electorale

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

El Cid, viteazul cavaler castilian numit aşa, cu admiraţie, chiar de către duşmanii săi mauri, iar de către spanioli, El Campeador - "Campionul", simţind el că, rănit, i-a cam sunat ceasul, a dictat măsuri neobişnuite pentru bătălia - nu electorală! - de a doua zi: a cerut ca trupul său rece să îi fie legat de şa cât să pară viu. Maurii, care aflaseră - şi nu din mass media! - că Cidul ar fi murit, au rupt-o la fugă văzându-l pe cal.

Cam tot aşa, recent, un fapt regretabil, moartea unui candidat la o primărie comunală pe care populaţia îl susţinea, nu pentru partid, credem, ci pentru realizările reale, a dus la o ploaie de voturi… post mortem! În Constituţie ţi se cere să n-ai cazier când intri în cursa electorală, nu şi să fii, musai, printre cei vii! Ales iniţial în 2012 la cârma localităţii Deveselu, în timpul mandatelor acestui energic căpitan de vapor a fost operaţionalizată baza NATO din comună. Venirea străinilor în uniforme a adus investiţii de milioane de euro. Acum, deşi sătenii ştiau de două săptămâni că omul lor se dusese - de COVID, încă un exemplu… viu că pandemia nu alege!, oamenii au continuat să-l voteze! Deşi edilul nu-i mai putea ajuta direct. I-a ajutat însă pe colegii săi de partid, inclusiv pe vice, din acelaşi partid cu defunctul: a rămas la cârmă, interimar, iar interimatul în România este, de cele mai multe ori, ceva aproape veşnic. Omagiu sau naivitate, chestia e că s-a putut! Gospodarul ales pentru faptele sale distincte a tras după el în Consiliul Local şi o majoritate a partidului său. Dumnezeu ştie ce epigoni or mai profita de pe urma edilului plecat de tot, însă metoda "locomotivei" politice funcţionează mereu. Chiar şi la Galaţi, candidaţi care ştiau că nu vor obţine vot pentru funcţia de primar nici cât pentru a pătrunde în debaraua Primăriei, au tras câţiva fârtaţi de pe lista lor în rândul consilierilor.

Într-un sat din Rusia, femeia de serviciu a Primăriei, obligată de fostul primar să candideze pentru a avea el un contracandidat slab, a fost votată primăriţă, deci nu e foarte important să fii prea viu, ci să fii recunoscut!

"Un indian bun este un indian mort", susţinea, cinic, generalul Custer. Cu tot respectul, trebuie spus că uneori se aplică şi la… primari.

Citit 1233 ori Ultima modificare Luni, 05 Octombrie 2020 17:06

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.