Scara de pe care nu a coborât nimeni

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Incidentul tragic petrecut zilele trecute la Constanța ne-a arătat, încă o dată, dacă mai era nevoie, cât de greșită este abordarea cheltuielilor publice pe meleagurile carpato-danubiano-pontice. Nenorocirea a fost relatată pe larg în mass-media, iar șirul de bâlbe al autorităților are darul de a ne îngrozi. Nu mai are rost să reluăm faptele decât foarte pe scurt: o femeie a părăsit pe balcon un apartament în flăcări și a căzut de la etajul 6 al imobilului, la câteva minute înainte ca pompierii să aducă o autoscară de la opt kilometri distanță. În plus, în dotarea ISU Dobrogea nu mai există nici o saltea pneumatică de cinci ani. În 2015, ultimul obiect de acest gen s-a stricat și, în toată țara există doar patru astfel de saltele pe inventarul inspectoratelor pentru situații de urgență...

Noul ministru de Interne, specialist până mai ieri în transporturi, se declară siderat, cere explicații publice și avansează ideea achiziționării de urgență a unor astfel de echipamente "absolut necesare" pentru toate inspectoratele. În plus, ministrul a precizat că prețul unei astfel de perne pneumatice este în jur de 40.000 de euro, iar achizițiile pot fi făcute din fonduri europene.

La cât ne mai pricepem și noi, o procedură de achiziție deschisă pe fonduri europene este de durată, iar o astfel de tragedie, cu salvatorii pe post de spectatori, se poate repeta oricând. Nu cumva încurcăm, din nou, ordinea priorităților? Chiar atât de rigid este bugetul propus al Ministerului de Interne, ce totalizează aproape 21 miliarde de lei, încât este nevoie de fonduri nerambursabile pentru a proteja viețile oamenilor?

Toate aceste întrebări fără răspuns au darul de a ne neliniști. Așa cum ne neliniștește și structura bugetară. Potrivit Consiliului Fiscal, în 2020 s-a atins un vârf al cheltuielilor de personal în aparatul bugetar și al celor cu asistența socială reprezentând 94,3 la sută din ceea ce s-a colectat (venituri fiscale, inclusiv contribuții de asigurări), mai exact aproape 24 la sută din PIB. Această situație nu se poate perpetua, în condițiile unor realizări bugetare de doar 31 la sută din PIB. Mai exact, nu tăiem și noi din sporurile de praf și izolare pentru a-i putea dota pe cei care intervin în situații de urgență? Măcar cu o saltea și eventual o autoscară nouă de pe care să se poată coborî la timp și în siguranță.

Citit 1632 ori Ultima modificare Joi, 18 Februarie 2021 22:04

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.