Numărători inutile și adevăratele priorități

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Recent, primarul Buzăului, Constantin Toma, a declarat că există comune de 300-400 de oameni, din care 200 nu mai sunt acolo, lucrează în străinătate, dar aceste comune au primar, viceprimar, consiliu local, post de poliţie, post de jandarmi. De altfel, același edil merge înainte cu proiectul de zonă metropolitană, referendumul în acest sens urmând a avea loc pe final de septembrie. Toma a explicat că prezența la vot în cele două localități care vor să se unească, Buzău și comuna Țintești, trebuie să fie de minim 30 la sută, iar pentru validare este nevoie de 50 la sută plus unul din voturile valabil exprimate.

De altfel, acest concept de zonă metropolitană mai este întâlnit în țară, mai în ales în partea de vest, scopul constituirii lor fiind cât se poate de simplu: dezvoltare rapidă prin creșterea volumului de fonduri atrase, inclusiv cele europene, dar și reducerea decalajelor dintre rural și urban. Astfel, în Bihor, municipiul Oradea împreună cu 11 comune constituie o zonă metropolitană cu circa 246.000 de locuitori. Similar, Clujul și 19 comune învecinate adună peste 418.000 de oameni, Brașovul și încă 16 localități însumează circa 407.000 de locuitori, iar zona metropolitană Târgu Mureș grupează municipiul reședință de județ și alte 12 comune, în total peste 204.000 de persoane. Într-o formă ușor diferită, în Constanța sunt asociate șase orașe și opt comune (62 la sută din populația totală a județului, circa 390.000 de locuitori), iar în Dolj, Craiova, alte două orașe și 21 de comune formează o zonă metropolitană cu peste 356.000 de suflete. Conceptul a prins și în Moldova, dovadă fiind zona metropolitană a Iașiului ce adună peste 500.000 de oameni. Evident că aceste concentrări de forțe ar putea rămâne doar pe hârtie, simple forme fără fond, însă ar fi incorect să considerăm că așa ceva se petrece peste tot.

Altfel, la mijloc de vară, preocuparea de bază pare a fi numărătoarea sticlelor de bere consumate de premier în urmă cu 20 de ani în SUA. Acesta din urmă, pe lângă ”chinurile” rectificării bugetare, numără, probabil, primarii care îl vor susține la alegerile interne. La Galați, în urmă cu o lună, ne-a atras atenția o fotografie cu cinci edili împreună. Alături de Ionuț Pucheanu, în grup se mai află și primarii din comunele limitrofe, Șendreni, Smârdan, Tulucești și Vânători, cu ocazia unei prime dezbateri privind zona metropolitană. Și cam atât. Deocamdată.

Citit 1687 ori Ultima modificare Luni, 16 August 2021 23:52

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.