Rude paparude

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fraţilor, am descoperit cea disputată meserie din România! N-o să vă vină să credeţi, dar jobul viitorului este acela de consilier. Lucrează guvernul din greu la asta.

De vreo două luni încoace, toată lumea numără în draci câţi consilieri sunt prin guvern şi cum sunt repartizaţi dumnealor prin ministere. Cifrele nu ies şi pace.

Prin aprilie se vorbea de vreo 300 de secretari de stat (pe funcţie sau cu rang de…), tot un soi de consilieri ai miniştrilor, mai bine cotaţi din punct de vedere al relaţiilor şi poziţiei politice, plus că unii mai şi muncesc.

Ei bine, aceştia au fiecare şoferi, secretare (sau şefe de cabinet, cum preferaţi să le spuneţi), plus consilieri personali. Nu unul, ci mai mulţi.

Pe măsură ce s-au stricat relaţiile dintre contribuabili şi guvern, cercetările au continuat şi s-a aflat că prin ministere consilierii câştigă chiar mai bine decât miniştrii.

Exemplele au umplut zile la rând micile ecrane. Numărul lor total în Guvernul Boc n-a fost însă determinat precis.

Tot în aprilie un ziar număra 208 consilieri în 13 ministere, celelalte neoferind un răspuns la întrebările incomode ale jurnaliştilor.

În mai, a izbucnit scandalul cu angajările pe timp de criză, mai ales că acestea erau adresate aproape exclusiv consilierilor.

Ca urmare a unor directive europene, titulatura consilierilor de integrare trebuia schimbată în consilieri pentru afaceri europene şi, potrivit unei hotărâri de guvern, numărul  consilierilor  pentru afaceri europene se ridica la 476.

S-au scos posturi la concurs în plin scandal de reducere a salariilor bugetarilor şi a pensiilor.

Mai mult, lumea şi-a adus aminte de angajările lui Bitman sau Andrei Gheorghe pe posturi care greu puteau fi asociate cu „abilităţile” lor.

Colac peste disputa consilierilor, într-o Românie tristă şi învrăjbită până la revoltă, exemplele au devenit hilare.

Ministerul Agriculturii, de exemplu, a scos la concurs pentru Administraţia Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (ştiaţi că există?), două posturi, de ce credeţi?, de consilieri, unul debutant şi unul superior. Sic!

Cineva spunea cu obidă că poate şi el să dea sfaturi pentru paparude pe un salariu de peste o mie de euro…

Adevărul este că  aparatul birocratic, consolidat în ani de zile, este greu de înfrânt.

Însă toată lumea îşi pune acum problema dacă are cineva interes să se lupte cu birocraţia.

Cu cât e mai consistentă, cu atât vor fi mai multe posturi de consilieri pentru obligaţii de partid, interese personale, nepotisme şi alte aranjamente specifice administraţiilor româneşti.

Şi poate că nici numărul uriaş de consilieri, care vezi bine ar trebui să-i consilieze pe marii diriguitori din aparatul de stat, n-ar deranja aşa mult dacă aceştia chiar şi-ar face treaba.

Adică ar fi profesionişti şi nu i-ar lăsa pe politicieni să-şi pună poalele în cap.

Însă, în timp ce cântăreţi şi rude vin în valuri către posturile plătite de stat să ducă mapa miniştrilor, tinerii şcoliţi pe burse guvernamentale prin şcoli de prestigiu ale lumii îngroaşă rândurile şomerilor. Iar pensionarii nu au după ce bea apă.

Şi „intelighenţia” furioasă din guvern scoate oamenii în stradă din cauza unor măsuri aberante, cică de austeritate, care afectează grav grosul populaţiei. Mai puţin pe consilieri.

Nu vă spuneam că asta e meseria viitorului?

Citit 1207 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.