Obrazul subţire şi cu suflet se ţine!

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Din când în când, despre oraşul nostru mai răzbat în eterul naţional tv ştiri despre câte o escrocherie, un accident, ştiri negative. Orice oraş din lume produce şi ştiri negative. În fond, nu gălăţenii au asediat Capitoliul american!

Trebuie să ne remarcăm, însă, şi excelenţa! M-am bucurat să aflu de la un voluntar din Asociaţia "Galaţi, oraşul meu", dna prof.  Ioana Stoian, că există o româncă, coregrafă internaţională şi maestră în dans istoric, gen artistic inedit: dna Nina Ivanovici, ghiciţi strănepoata cui e! Dna Stoian fiind la rândul său purtătoare, prin familie, a unui simbol gălăţean - eroul Costache State, care şi-a dat viaţa pentru incredibila salvare a Galaţiului şi a ţării în bătălia din 1918 despre care va veni vorba la sfârşitul editorialului!

Cum urmează ca printre viitoarele busturi care se vor ridica în Parcul "Eminescu", din oraşul în care, din fericire, au fost reintroduse de ceva vreme, pe stradă, sunetele valsului "Valurile Dunării", să se ridice în sfârşit şi acela al compozitorului de talie mondială Iosif Ivanovici, care a trăit aproape toată viaţa în oraşul nostru, ar fi firesc şi ca la ceremonia de inaugurare să fie invitată şi strănepoata compozitorului.

De altfel, am mai propus autorităţilor ca, dacă tot zilele Serbărilor Galaţiului s-au mutat  vara, să fie atunci şi o Zi a excelenţei gălăţene, la care să fie invitaţi, an de an, câteva dintre  gloriile internaţionale ale oraşului nostru, ca să ne mândrim. Iar oraşul să-i prezinte, ca la Oscar, şi pe tinerii noştri învingători. De exemplu, amintesc  prezenţa la Galaţi, palid marcată însă, a strănepotului fondatoarei Fani Tardini (un gălăţean chiar mă întreba... cine e "Fane ăsta") - dr. Florin Popenţiu Vlădicescu, şef al Catedrei UNESCO la City University Londra, profesor la Paris, Zurich, Calcutta, Politehnica Bucureşti etc. Preşedinte de fundaţie culturală muzicală în capitala britanică, ce nu a fost contactată de vreo entitate culturală gălăţeană. Lene sau trufie, ne simţim excelent după "gardul" nostru, la nivel de comună! Dar obraz avem? Avem... Comisie de Cultură.

Iată că Ambasada Franţei, şi nu noi, a anunţat că în toamnă va fi reconstituită, la Monumentul Apărătorilor reconstituit, ceremonia de decorare a oraşului nostru, pentru eroism, de către Franţa, prin mâna generalului Berthelot. Apropo: strada Bălcescu s-a numit timp de peste două decenii strada Berthelot, fapt nesemnalat astăzi pe o plăcuţă stradală măcar mică-mică-mică! Dar unde vedeţi dumneavoastră plăcuţe, în afară de cea cu numele... strada 23 August?

Citit 1353 ori Ultima modificare Vineri, 11 Februarie 2022 22:03

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.