"Într-o ţară care-a fost/ Nu se-aflase cine-i prost!"

Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Şi-am trecut şi prin Ziua Naţională a Lecturii! Vorba vine, lectură de o zi. Poeţii citesc de-ale lor, publicul tânăr butonează discret... Văd, alături de o incredibilă genialitate la noile generaţii (în proporţie mică, însă), o blazare infantilă aproape generală, uneori chiar violentă, măcar în limbaj, lipsă de comunicare, analfabetism funcţional, mai rău decât analfabetismul!

Deseori stau de vorbă cu elevi inteligenţi din oraş şi judeţ şi aflu că citesc doar literatură străină uşurică sau nu citesc deloc. Dar şi un om inteligent se adaptează: "citeşte" pe Facebook, că-i mai la îndemână. Părinţi obosiţi sau nepregătiţi, dascăli blazaţi sau care predau papagaliceşte, completează dezastrul naţional care pregăteşte generaţii de slugi neştiutoare şi plagiatori!

Nici muncitori calificaţi, absolvenţi de şcoli profesionale, nu prea avem. În judeţ, "există și o necompetitivitate a forței de muncă, respectiv, o pondere mare a șomerilor care nu dețin o profesie sau care s-au deprofesionalizat", preciza, într-un interviu acordat "Vieţii libere", directorul executiv al AJOFM Galați. "Ne mai confruntăm, pe plan local, cu migrația forței de muncă calificate și înalt calificate în țări din spațiul UE, dar și cu o slabă pregătire profesională a absolvenților de învățământ înregistrați în evidența agenției; pentru marea majoritate, calificarea menționată pe certificatul de absolvire este pur formală (s.n.)". Păi, asta se vede!

Iar în 2021, numărul șomerilor încadrați după absolvirea cursurilor de calificare a fost de... 110! Lipsit de o infrastructură modernă de legătură cu restul ţării, cu Dunărea şi Prutul neutilizate economic, fără un aeroport sau port funcţional, oraşul nostru este prea izolat ca să funcţioneze normal, noroc cu... muncitorii vietnamezi, cu negustorii şi bucătarii chinezi. Un post naţional de radio pomenea recent despre... atracţiile gastronomice ale Galaţiului, moderatorii vorbeau despre "cea mai bună ciorbă de burtă" gălăţeană, undeva la o ieşire din oraş, iar o ascultătoare pomenea restaurantele, deplângând, însă, închiderea unuia thailandez şi a altuia mexican. Îmi amintesc şi că, prin 2004, un ambasador american luase acolo cina, ardeiată bine. Din păcate, astăzi nu prea vezi un specific adevărat şi la Galaţi, şi nici măcar moldovenesc, dincolo de firma cu vreun nume exotic.

Manuale aberante, facultăţi - "fabrici de diplome", unele cu profesori plagiatori, foamea după studenți cu taxă, toate acestea alcătuiesc un sistem solid, precum crima organizată! Trebuia să fie ceva organizat şi pe la noi...

Citit 1163 ori Ultima modificare Joi, 17 Februarie 2022 23:38

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.