"Give Peace a Chance"

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Zilele trecute, în autobuzul aglomerat a răsunat un apel telefonic: melodia populară... rusească "Katiuşa". Tocmai văzusem la TV acţionând lansatoare ruseşti de rachete inspirate de "Orga lui Stalin".

Între timp, vedem Apocalipsa la TV, printre chefi bucătari şi distracţii, aşteptăm cu teamă viitorul, evocăm cutremurul din 1977, preţurile explodează. Ameninţările cu incendierea centralelor atomoelectrice ucrainene lasă pandemia de căruţă. Fake news - reclamă ambele tabere. Cenzură: în Rusia faci puşcărie dacă foloseşti cuvântul invazie! Cândva, Nixon încerca să îl deporteze pe Lennon - pentru cântece pacifiste.

După ce că suntem săraci în avioane şi elicoptere, am pierdut acum vieţi omeneşti şi două aparate de zbor, în condiţii de pace! România amână mereu să-şi facă complet lecţiile europene, de la Ecologie la Educaţie şi Apărare, însă, precum şcolarul leneş... nu crâcneşte la ore. Măcar acum s-a mărit  bugetul Apărării.

Ucraina, R. Moldova, Georgia, şi ea victimă a invaziei ruseşti, vor "de urgenţă" în UE - pentru protecţie împotriva Rusiei. Putin, iritat deja de manevrele NATO în Marea Neagră şi de scutul antirachetă, nu vrea ţări din UE la graniţă. Dar nici UE nu s-ar simţi bine fără zonele tampon din prezent. La condiţii de război, însă, orice este posibil - vezi Războiul Crimeei, la 1856, când ruşii erau alungaţi şi din Galaţi, apoi, în ciuda opoziţiei imperiilor, ne uneam, în primul stat naţional european...

Sigur, procesul de integrare în UE durează ani, cu cerinţe fireşti, însă dificile (România s-a tot câcâit), iar întrunirile miniştrilor de Externe vorbesc despre... termene viitoare. E ca şi cum, încercând să salvezi un om de la înec, îi ceri diploma de absolvire a facultăţii.

Zelenski, preşedintele Ucrainei, ceruse imperios NATO asigurarea zonelor de interdicţie aeriană. Or, NATO nu poate zbura în afara limitelor Alianţei, spre a nu provoca el război în Europa! Extrem de dur, ucraineanul a atacat NATO, învinuindu-l de "autopsihoza celor care sunt slabi, nesiguri pe plan intern, în pofida faptului că deţin arme mult mai puternice decât noi". Curajul ucrainenilor a stârnit admiraţia celor obişnuiţi să ştie războaiele foarte departe de graniţele lor. Campaniile de ajutorare (nota 10 pentru România!), dramele refugiaţilor, crimele de război au ajuns la doar câteva zeci de kilometri de graniţe!

L-am privit recent pe marele Depardieu la TV 5 - un interviu mai vechi. Fin cititor, el vorbea cu admiraţie despre Balzac, Stendhal, Dostoievski, dar evoca, vădit măgulit,  şi...  invitaţia pe care i-a făcut-o personal Putin. Francezul a repetat reţeta lui Hemingway, care s-a mutat în Cuba doar ca să scape de fiscul american.

Citit 1212 ori Ultima modificare Marți, 08 Martie 2022 00:54

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.