Oportunitățile trec, crizele rămân

Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Din surse guvernamentale s-a anunțat că, până în 1 iunie, vor fi prezentate o serie de modificări ale Codului Fiscal, care să influențeze colectarea taxelor și impozitelor, dar și construirea bugetului de anul viitor.
Cu toate deficitele care sunt, cu inflația de 13,8 la sută din aprilie, cu crizele din energie, efectele războiului etc. mulți se tem că ”reformele” vor duce, de fapt, la creșteri de taxe și impozite.
Desigur, este nevoie de o ajustare fiscal-bugetară, depinde însă cum va fi ea înțeleasă de guvernanți. Ar trebui găsite metode de creștere a colectării la bugetele publice, fără însă a face acest lucru ”jupuind” contribuabilii care intră în colimatorul controalelor, ci prin scoaterea la lumină a economiei-negre, prin combaterea evaziunii fiscale și - nu în ultimul rând - prin scăderea birocrației și simplificarea instrumentelor fiscale.
Pe scurt, toate cele amintite intră în conceptul de ”bună guvernare”, aplicat cu destule ”hopuri” pe meleagurile mioritice.
Dar ce n-ar trebui să uite guvernanții puși pe ”reforme” este că de foarte mult timp n-am avut o situație economică atât de complicată și că fiecare pas greșit ar putea să agraveze situația. Fie că vorbim, la nivelul populației, de păturile sociale cu venituri mai mici, fie că vorbim, la nivelul mediului de afaceri, de companiile care încearcă să se mențină pe linia de plutire în aceste vremuri complicate, tot la nivelul acestora se vor resimți mai acut efectele crizelor de tot felul.
Prin urmare, trebuie evitate ”hei-rupismele” fiscale nefundamentate și care pot face mai mult rău decât bine. Poate că, în primul rând, ar trebui revizuite sistemele de cheltuire a banului public și eficientizarea acestuia, în sensul creșterii randamentului în activitate. Acest lucru ar face bine și la fundamentarea viitoarelor bugete.
Pentru mediul de afaceri, simplificarea fiscală ar fi, poate, mai de dorit şi decât o reducere de impozite! Zecile, sutele de schimbări, excepții, para-norme și altele asemenea au scos peri albi întreprinzătorilor cinstiți și, paradoxal, au generat ”portițe” pentru afaceri nu tocmai oneste. Apoi statul ar trebui să-și schimbe filozofia economică, în sensul de a avea o creștere bazată în primul rând pe sectorul productiv și mai puțin pe un consum care, în prezent, nu face decât să alimenteze mai degrabă importurile.
Una peste alta, e veche vorba aia prin care se spune că ”orice criză (fie ea și fiscal-bugetară) ascunde o oportunitate”. Problema e că, la noi, prea de multe ori, oportunitățile trec, iar crizele rămân.

Citit 839 ori Ultima modificare Luni, 16 Mai 2022 20:47

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

 • postat de florin
  Marți, 17 Mai 2022 08:41
  86.124.202.***
  Noi de 32 de ani tot reformam!Atit am reformat in cit dupa 32 de ani trenurile de marfa in Romania au o medie de 17 km pe ora viteza de deplasare!Atit am reformat in cit in Galati a disparut 90% din industrie!Atit am reformat in cit dupa ultimele date populatia Romaniei a ajuns la 19 mil de cetateni!Reformam sau distrugem!Cine sa faca reforme???Ciuca ???Ciolacu????Citu????Hai sa fim seriosi!Din pacate politica si politicienii au devenit cancerul Romaniei!Politicienii de astazi in frunte cu Iohanis sunt doar niste amariti de yesmeni platiti cu bani multi de noi!!!Pensiile speciale sau marit cu 25 la suta!Dupa ce au fost marite cu 10 la suta!Astai reforma!Pentru putini mai mult pentru cei multi taxe si impozite mai mari!Dar ne meritam soarta pentru ca stam linistiti ca oaia la taiat!
  1
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.