La granița războiului

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Scenariile din urmă cu trei luni, care preconizau un conflict de scurtă durată în Ucraina, indiferent cine ar fi învins, par acum definitiv îngropate. Din contră, războiul declanșat de Rusia dă toate semnele că s-ar putea prelungi pe durata mai multor ani. Între timp, în România, politicienii aflați la putere par total depășiți de provocările iscate de un conflict armat de durată, desfășurat chiar la graniță.
Din modul în care au decurs primele 100 de zile de război, Ucraina pare capabilă să reziste în continuare în fața armatei invadatoare. Ajutorul masiv pentru înarmare anunțat de SUA, dar și de alți aliați din Occident, va crește considerabil capacitatea de apărare a armatei ucrainene. Fără îndoială, în ciuda pierderilor umane și materiale imense, Ucraina va ieși întărită, ca națiune, din acest conflict.
Pentru România, o Rusie slăbită și incapabilă de alte invazii este cea mai bună veste. În februarie, atunci când Armata Roșie a intrat în Ucraina, aproape nimeni nu îndrăznea nici măcar să creadă că Rusia ar putea să fie umilită în asemenea hal.
Totuși, un conflict armat de durată, desfășurat chiar la granița noastră, ne va afecta pe fiecare, într-un fel sau altul. Efectele deja se fac simțite. Inflația a depășit chiar și cele mai negre scenarii, prețurile au crescut și vor continua să crească, tot mai multe voci pronunță cuvintele "criză alimentară", totul în vreme ce amenințarea unei noi recesiuni economice pare să pândească de undeva din viitorul destul de apropiat.
Ce uimește însă cel mai mult este lipsa totală de reacție a politicienilor de la București în fața acestor probleme evidente. Cel puțin la fel de îngrijorătoare sunt și noile proiecte ale legilor "securității". Dacă aceste proiecte vor fi adoptate în forma actuală, democrația din România va începe deja să aibă fisuri serioase.
Măcinată de corupție și de incompetență, clasa politică din România pare acum inclinată să urmeze modelele controversate ale unor state precum Ungaria sau Turcia. După atacul la statul de drept reprezentat de infama Ordonanță 13, democrația din România se află acum, din nou, sub asediu.

Citit 1066 ori Ultima modificare Vineri, 03 Iunie 2022 18:22

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de asta e
  Duminică, 05 Iunie 2022 18:27
  89.39.81.***
  din pacate peste inca 100 de zile vom fi intr-o inflatie infioratoare. asta aduce scaderea nivelului de trai si asa nu grozav. asa vor rusii sa rupa ue si nato. prin saracie in tarile expuse, gen romania......
  0
  1
  Raportează
 • postat de florin
  Duminică, 05 Iunie 2022 16:37
  86.124.201.***
  Rezultatul lipsei de diplomatie si a politicii de forta dusa de SUA in Europa?
  Sa vedem:
  -pierderea a 20 la suta din teritoriul Ucrainei ,teritoriu care anuleaza de fapt iesirea la mare a acestei tari.
  -pierderea capacitatii de export a Ucrainei a tot ce inseamna resurse foarte necesare mai ales Europei si anume :produse agricole,produse alimentare,fier beton,lemn,otel etc.
  -intarirea rublei
  -posibilitatea ca de ex China,India,Brazilia sa se aprovizioneze cu petrol mult sub pretul bursei
  -posibilitatea ca industria Chinei sa aiba acces la gaz mult mai ieftin ca Europa
  -posibilitatea ca China sa aiba acces mult mai facil la resursele Rusiei pentru producerea bateriilor auto de exemplu
  Si daca faceti dumneavoastra o analiza corecta nu cred ca veti gasi nici un cistig pentru Europa si Ucraina care amindoua au acceptat sa se arunce in acest joc al SUA!!!
  2
  0
  Raportează
 • postat de Competentul Capabil
  Sâmbătă, 04 Iunie 2022 17:38
  89.137.30.***
  Sa privim aspectele pozitive. Razboiul a distrus virusul ucigas care la randul lui i-a anihilat pe teroristi si a oprit incalzirea globala. Saracia si foamea care vin sunt, dupa cum a spus Excelenta lui intaiul dulap al tarii, pentru ca Putin... Daca se termina razboiul o sa vina "iadul alb" sau cutremurul din 23 si iar nu e bine. Macar or sa fie noi subiecte frumoase de umplut pagini si de constatat lamentari (sau lamentat constatari) prin articole, aratand acuzator catre Putinul momentului. Hai Simona!
  5
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.