La granița războiului

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Scenariile din urmă cu trei luni, care preconizau un conflict de scurtă durată în Ucraina, indiferent cine ar fi învins, par acum definitiv îngropate. Din contră, războiul declanșat de Rusia dă toate semnele că s-ar putea prelungi pe durata mai multor ani. Între timp, în România, politicienii aflați la putere par total depășiți de provocările iscate de un conflict armat de durată, desfășurat chiar la graniță.

Din modul în care au decurs primele 100 de zile de război, Ucraina pare capabilă să reziste în continuare în fața armatei invadatoare. Ajutorul masiv pentru înarmare anunțat de SUA, dar și de alți aliați din Occident, va crește considerabil capacitatea de apărare a armatei ucrainene. Fără îndoială, în ciuda pierderilor umane și materiale imense, Ucraina va ieși întărită, ca națiune, din acest conflict.

Pentru România, o Rusie slăbită și incapabilă de alte invazii este cea mai bună veste. În februarie, atunci când Armata Roșie a intrat în Ucraina, aproape nimeni nu îndrăznea nici măcar să creadă că Rusia ar putea să fie umilită în asemenea hal.

Totuși, un conflict armat de durată, desfășurat chiar la granița noastră, ne va afecta pe fiecare, într-un fel sau altul. Efectele deja se fac simțite. Inflația a depășit chiar și cele mai negre scenarii, prețurile au crescut și vor continua să crească, tot mai multe voci pronunță cuvintele "criză alimentară", totul în vreme ce amenințarea unei noi recesiuni economice pare să pândească de undeva din viitorul destul de apropiat.

Ce uimește însă cel mai mult este lipsa totală de reacție a politicienilor de la București în fața acestor probleme evidente. Cel puțin la fel de îngrijorătoare sunt și noile proiecte ale legilor "securității". Dacă aceste proiecte vor fi adoptate în forma actuală, democrația din România va începe deja să aibă fisuri serioase.

Măcinată de corupție și de incompetență, clasa politică din România pare acum inclinată să urmeze modelele controversate ale unor state precum Ungaria sau Turcia. După atacul la statul de drept reprezentat de infama Ordonanță 13, democrația din România se află acum, din nou, sub asediu.

Citit 1397 ori Ultima modificare Vineri, 03 Iunie 2022 18:22

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.