Joaca cu focul... nuclear

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Intrat deja într-o etapă de uzură, războiul declanșat de Rusia în Ucraina poate oricând să degenereze într-o catastrofă nucleară, cu consecințe grave nu doar pentru țara invadată, ci și pentru vecinii săi. Nu vorbim despre folosirea unei arme atomice de către ruși, scenariu încă extrem de improbabil, ci despre atacurile repetate și iresponsabile ale soldaților ruși aflați în apropierea centralei nucleare Zaporojie.

Vineri, 5 august, rușii au bombardat chiar zona din apropierea centralei, cea mai mare instalație nucleară din Europa, fapt ce l-a determinat pe șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael  Grossi, să se declare ”extrem de îngrijorat” de pericolul unei catastrofe nucleare.

Zaporojie se află la aproape 1.000 de kilometri de granița cu România. Chiar și așa, un incident nuclear de proporții, având în vedere capacitatea reactoarelor de care dispune centrala, ar avea cu siguranță consecințe, mai ales pe termen mediu sau lung, și asupra țărilor vecine Ucrainei. Pentru comparație, putem lua cazul dezastrului de la Cernobîl, despre care nici acum nu știm cu certitudine în ce măsură ne-a afectat sau continuă să ne afecteze.

Incapabilă să obțină o victorie rapidă și decisivă în Ucraina, armata rusă pare acum dispusă să apeleze la orice mijloace pentru a provoca panică și suferință în rândul populației civile. Dacă rapoartele despre bombardamentele rușilor asupra centralei de la Zaporojie se dovedesc a fi în totalitate adevărate, atunci aceste acțiuni pot fi cu ușurință încadrate la capitolul tactici teroriste.

La fel cum s-a întâmplat în cazul Cernobîl, când comuniștii de la Moscova au negat zile la rând amploarea catastrofei, întârziind astfel luarea unor măsuri eficiente de protecție, și acum, invadatorii ruși dovedesc ignorarea cu bună știință a tuturor normelor internaționale de protecție în materie de energie nucleară.

Lăsând deoparte catastrofa din urmă cu 36 de ani, când a fost vorba de incompetență pură și de folosirea unui tip de reactor nuclear dovedit a fi instabil, energia nucleară este, fără îndoială, una dintre cele mai ”curate” și mai sigure surse de energie de care dispunem în prezent. Este însă o armă cu două tăișuri, dacă ne gândim la riscul declanșării unei catastrofe nucleare, prin acțiunile oportuniste, dar iresponsabile, ale armatei invadatoare. Ținând cont de modul în care a decurs până acum războiul, este tot mai probabil ca soldații ruși să folosească și de acum înainte centrala de la Zaporojie fie pe post de scut, fie ca centru de comandă pentru inițierea altor atacuri, cu toate riscurile uriașe ce decurg de aici.

Citit 1343 ori Ultima modificare Duminică, 07 August 2022 22:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.