Salariul minim, ca un câmp de luptă

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Înainte să sărim în sus de bucurie că, uite, Parlamentul European a aprobat o directivă privind salariul minim european, ar trebui, poate, să înțelegem mai bine despre ce este vorba.

În primul rând, ”salariul minim european” în România nu va fi același cu cel din Germania, de exemplu. Nu este vorba de așa ceva, ci fiecare țară își va fixa salariul minim în funcție de mediului socio-economic propriu.

Și din acest moment încep problemele pentru că există o mare marjă ”de târguială”. În fapt, scopul directivei la nivel european este acela de a debloca, mai degrabă, dialogul social, de a legaliza un set de principii/criterii în baza cărora să fie stabilit salariul minim. Este nevoie de asta atât pentru a mai atenua din discrepanțele salariale între statele UE, cât și pentru evitarea polarizării excesive a veniturilor.

Aceste criterii ar fi, printre altele, puterea de cumpărare, nivelul salariului mediu sau median (atenție, nu reprezintă același lucru - n.r.), ritmul de creștere al salariilor, productivitatea și modul în care se reflectă în creșterea economică.

De exemplu, pentru evaluarea "caracterului adecvat al salariilor lor minime legale existente", statele membre pot să utilizeze ca referinţă un coş de bunuri şi servicii la preţuri reale sau pot să le fixeze la 60 la sută din salariul median brut şi 50 la sută din salariul mediu brut. Aplicarea ”cuvânt cu cuvânt” a unei astfel de reguli ar însemna creșterea salariului minim net în România de la 1.524 lei la 1.800 de lei.

Trebuie, însă, să fim realiști. Deși o asemenea creștere ”sună bine” într-o țară în care două milioane de angajați sunt plătiți pe salariul minim, acești bani nu vin ”din cer”. Trebuie să produci mai mult, mai bine, să ai o economie cu un randament mai mare. Altfel, o creștere fără acoperire în economia reală s-ar duce în inflație. Astfel, în ciuda ”zăhărelului” majorării pe termen scurt, pe termen lung cei cu venituri mici le vor avea și mai mici, iar cei ”aleși” cu venituri mari le vor avea și mai mari.

În același timp, să nu uităm că salariul minim a fost o temă fertilă în campaniile electorale. Și, ce să vezi, directiva privind salariul minim european ar trebui implementată până în 2024, când România va fi în plin an electoral! Nu vreau să cobesc, dar tare îmi e că așa o bătălie va fi între partide pentru ”salariul minim”, că nu va rămâne leu pe leu în portofele...

Citit 1100 ori Ultima modificare Vineri, 16 Septembrie 2022 10:13

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.