Ca la vremuri de război, cu inimă de câine!

Ca la vremuri de război, cu inimă de câine!
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Nu, noi nu suntem la război, în Ucraina, însă ne mor oamenii cu zile! Cazul Florin Nicu Chirilă, un fel de ”moartea domnului Lăzărescu” reiterat, a ajuns la procurorii Parchetului!

Cum la Galaţi s-a petrecut miercuri reconstituirea decorării oraşului nostru de către Franţa recunoscătoare, în acel octombrie 1922, adică exact acum un secol, nu puteam să nu mă gândesc şi la ajutorul uriaş francez, logistic, dar şi material, oferit constant şi după Revoluţie învăţământului superior medical de la Galaţi care, iată, atrage atâţia şi atâţia studenţi din străinătate. Judeţ ce aşteaptă în zadar, de ani buni, deschiderea unui binecuvântat spital regional! Am trăit la noi, da, şi incredibile momente de dăruire a unor medici sau asistente medicale care nu i-au ignorat nici măcar pe oamenii străzii, fie ei şi violenţi, şi murdari, dar şi cazuri de nesimţire crasă, lipsă de elementară omenie şi de respect, fie de la nepăsători şi mercantili medici de familie, fie de la chirurgi cu mâini de aur, însă cu mâini-greblă, de şperţari!  Mă gândeam acum, în timpul vizitei ambasadoarei Franţei, cum a fost oare posibil să fie salvaţi, cu tehnica medicală rudimentară de război, mii, sute de mii de oameni în pline bătălii, sub tifos, în ger cumplit şi foamete şi nu ca azi, cu de toate! Când un cetăţean obişnuit, tânăr!, Florin Chirilă, a fost pus să aştepte zadarnic în frig şi lăsat de echipa specialiştilor morţii pur şi simplu să piară, sub privirile lor nepăsătoare! Aşteptându-şi disperat moartea lentă, nu o oră, ci chiar patru zile, bolnavul fiind târât spre moarte!

I-am evocat miercuri, în faţa gălăţenilor şi a diplomaţilor francezi, pe dr. maior Clasa I Lavenant, şeful de la Mission Medicale Francaise en Roumanie de acum un veac, doctorul Clunet, dr. Alexandru Carnabel, bunul şef al spitalelor de război - căruia i se datorează faptul că la Galaţi nu s-a murit pe capete sub atacul necruţător al tifosului exantematic -, care avea să cadă şi el la datorie pe frontul moldav, ucis, de asemenea, de tifos, ori dr. Paul Germain, răpus de tifos chiar în a treia zi după sosirea sa la Galaţi, ori dr. Joseph-Emmanuel-Gabriel Adain sau lt. col. Georges Dubois, mademoiselle Antoinette, soră de caritate, domnişoara Filipe, infirmieră-majoră şi un soldat din trupa de specialităţi, Celestin Legret, sau sora de caritate Marie Elma Langlet – care era grav rănită, de un obuz, chiar în fața altarului capelei de la Notre Dame de Sion, sau dr. Elsie Inglis, conducătoarea grupului de medici şi de surori medicale voluntare scoţience, poreclite “Potârnichile cenuşii”... Ei l-ar fi salvat pe bolnavul Florin Chirilă!

Citit 1427 ori Ultima modificare Joi, 03 Noiembrie 2022 15:30

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

 • postat de paloma
  Vineri, 04 Noiembrie 2022 21:24
  5.13.211.***
  Un caz normal la Galati !!! Mori cu zile !!! Am avut doua experiente cu sotia !!! Luata de salvare privata si operata la Bucuresti(Dupa cea fost operata in Galati) !!! Sa nu vi se faca rau vineri, sambata si duminica!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de paloma
  Vineri, 04 Noiembrie 2022 21:13
  5.13.211.***
  Medicii puteau termina facultatea si pe Marte !!! Problema este ca tot javre ar fi ramas !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de marr
  Vineri, 04 Noiembrie 2022 20:16
  86.124.201.***
  In ziua de azi Banii inchid si deschid usi - ochi si Constiinte . Iar daca mai stii si-un avocat bun care sa cunoasca cotloanele justitiei ... dupa vreo 7 ani de procese ai sanse la o sentinta minima sau , de ce nu , achitare/cu suspendare .
  Motivari nu se gasesc ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de ,,Război și Pace
  Vineri, 04 Noiembrie 2022 08:53
  109.166.129.***
  ,,Ca la vremuri de război'' m-am gândit la Ucraina și noi, Ucraina război timp de 245 zile, noi, 32 de ani și pare că distrugerile sunt aproape asemănătoare, noi pe timp de pace, ucrainenii, pe timp de război. Noi, peste 5 milioane de ''refugiați'' de sărăcie, neajunsuri, uranieni, refugiați de război, peste 5 milioane. Economia prăbușită, noi pe timp de pace, Ucraina, în război, industria energetică la pământ, în Ucraina bombardată, noi, în ,,criză energetică'', sistemul de educație pus la pământ, în Ucraina în Război, noi, învățământ bulversat de repetatele schimbări ,,implementat'' de fiecare ministru, cu măsuri ambigui, haotice, permanente. Agricultura lovită, în incapacitate de a-și hrăni poporul, ei în război, noi, pe timp de pace, sistemul medical ineficient, la ei prin bombardamente, la noi, prin top UE în mortalitate, pe toate fronturile, noi, la naștere, noi născuți și maturi, bombardați cu nosocomial, din spitale, lipsă vaccinuri la copii. Și colac peste pupăză, carburantul este mai ieftin în Ucraina, decât în România., pensia fiind plătită la timp, mulțumitor, în Ucraina. Și să nu uit, industria românească a fost ''bombardată'' sistematic timp de 32 de ani, pe timp de pace, rușii, au bombardat industria grea, siderurgică, mașini-unelte etc. Sincer, îți dă de gândit comparația, apropo de titlul ,,Război și Pace''.
  1
  16
  Raportează
 • postat de Sanatosu
  Vineri, 04 Noiembrie 2022 08:17
  89.39.81.***
  Doamne ,ce doctor era domnul Dumitrescu de la Corni.Cunostea pe toti pacientii de cand a venit ca doctor in comuna care sau nascut si care au imbnatranoit acolo si le stia istoricul fara stocare in calculator ca nu era,iar cand punea stetoscopul pe om pai ce spunea era sfant si te trimitea direct,la Tg,Bujor sau Galati,iar daca era cancer se uita si spunea;Are cancer,se opereaza sau nu in 3-6 luni se duce.Daca intrebati batranii va vor spune ce doctor era.
  0
  7
  Raportează
 • postat de florin
  Vineri, 04 Noiembrie 2022 08:00
  86.124.203.***
  In lotul celor acuzati de moartea unui om sunt si doi medici rezidenti!Tineri la inceputul carierei!Cumva acesti tineri au terminat facultatea de medicina la Galati?Pentru ca daca au terminat la Galati atunci este normal ca dupa ce esti EDUCAT de medicii profesori care profeseaza in Galati rezultatul sa fie acesta!Deci aceasta este o intrebare foarte importanta consider: CEI DOI MEDICI REZIDENTI ACUZATI AU TERMINAT MEDICINA LA GALATI?In rest nu cred ca este locuitor al Galatiului care sa fi suferit el sau apropiatii lor in urma interactiunii cu medicii din spitalul galatean!Nu cred ca exista vreo femeie fericita ca a nascut in Galati de exemplu!In familia mea unui apropiat deja ii completa certificatul de deces!Pe raspunderea familiei a fost transferat la Iasi si salvat!Stiti care a fost prima intrebare cind a trebuit sa se intoarca pentru a fi luat in evidenta?Dar cum a-ti scapat?Din pacate doar banii conteaza si doar atit!Daca omul avea bani scapa!Daca nu a avut asta e!Medicii,au salarii mari acum! Dar vor mai mult!Majoritatea lucreaza in clinici private!Si domnule ce politicosi sunt atunci cind platesti milioane pentru o consultatie banala!Sper ca politistii procurorii si judecatorii sa inteleaga ca este necesar sa faca curatenie in spitalul din Galati!Pentru ca la un moment dat cineva din familia lor va muri cu zile in acest abator!
  2
  22
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.