Unde-s iernile de altădată? Unde-s şi gălăţenii de-atunci...

Unde-s iernile de altădată? Unde-s şi gălăţenii de-atunci...
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

„Albul neatins al omătului proaspăt, florile de ger desenate pe geamuri, scârţâitul nămeţilor sub tălpile bocancilor, oamenii de zăpadă ridicaţi prin grădinile de bloc, copii îmbujoraţi râzând din săniuţele trase grăbit de tătici sau bunici, bulgăreala din curtea şcolii, trotuarele transformate în derdeluş sau pistă de patinaj viteză, gerul aspru al Bobotezei, ţurţurii de pe la streşini gustaţi ca adevărate delicatese… Unde-s iernile de altădată?...”, îmi tot dădeau ghiont gândurile, miercuri seară, când transportul cu tramvaie îngheţase pe Oţelarilor… din cauza condiţiilor meteo. La minus vreun grad, două, înghețaseră picurii de ploaie pe firul de contact şi lăsaseră tramvaiele să facă trenuleţul pe şinele goale.

„Pe bune?! Unde ţi-s iernile de altădată?”, s-a răstit la mine un gând răzvrătit. „Te pomeneşti că ţi s-a făcut de «iadul alb». De drumuri înfundate, de oameni rupţi de lume şi pierduţi în nămeţi, de trenuri blocate în câmp, de ambulanţe salvate din omăt cu tractorul, şi de veşnicele platitudini «iarna-şi intră în drepturi” ori «îşi face de cap”, m-a luat la rost gândul revoltat. Ia de citeşte «Iarna pe uliţă», ori ascultă de vreo două ori «Hai afară la zăpadă!» şi îţi trece”, m-a sfătuit gândul posac.

Ce-i drept, avea dreptate. Fiind născută vara, în copilărie îmi doream ca iarna să ţină din Ajunul Crăciunului până la Bobotează. Şi de restul, să dea cu primăvară, vară şi toamnă. E drept, pe vremea copilăriei mele anotimpurile erau patru la număr. Iar de nevolnici în lupta cu „stihiile”… parcă ne descurcam, totuşi, mai bine ca acum. Nici nu vreau să mă gândesc cum ar arăta oraşul sau judeţul la o ninsoare adevărată de trei zile, ori la un ger de minus 20 de grade, nu minus cinci.

Bine, între noi fie vorba, cine să mai ningă? Că ne-au mai rămas doar două anotimpuri: seceta din sezonul cald şi seceta din sezonul rece. Despre ce „ierni de altădată” să mai vorbesc? Şi staţi liniştiţi, n-o să încep precum Greta Thunberg „Cum îndrăzniţi?...”

Doar constat amar că nici anotimpurile nu mai sunt ce erau odată. Aşa cum nici noi, oamenii în genere, ori noi, gălăţenii, nu mai suntem cei care ştiam să fim. Unde-s gălăţenii care ştiau să lupte pentru oraşul lor? Care-i duceau cu onoare (re)numele mai departe? Gălăţenii în stare să iasă în stradă pentru Justiţie, pentru Sănătate, pentru Educaţie… Pentru viitorul lor.

Unde să fie? Unde-s şi iernile de altădată, acolo-s şi gălăţenii de atunci. Pe alte meleaguri sau în alte lumi...

Citit 2520 ori Ultima modificare Vineri, 13 Ianuarie 2023 17:09

Mai multe din această categorie:

8 comentarii

  • postat de e un OM
    Duminică, 15 Ianuarie 2023 18:15
    89.39.81.***
    off topic..... desi tine pina la urma de sufletul galatenilor. nu am crezut niciodata ca am sa vad in galati o persoana homeless nascuta in africa. exista, in zona bac, tiglina 1, piata tiglina 1. am inteles ca nu are acte, cerseste, cica chiar si fura daca poate, n-am vazut. autoritatile noastre nu pot sa incerce o rezolvare a situatiei lui? cum a ajuns aici, unde doarme, ce maninca?.....ai nostrii e clar, sint cetateni romani si statul e obligat sa -i protejeze. ca ei nu vor, e treaba lor, nu se poate cu forta. da, asta? om pe strazi fara acte, nici nu stie limba romana, cine stie ce cetatenie. e ca un ciine scapat pe strada. eu cred ca autoritatile din galati trebuie sa-l contacteze, sa vada ce pot face pentru el si sa gaseasca o solutie sa-l scoata din ce face el acum.
    0
    0
  • postat de Cipi
    Duminică, 15 Ianuarie 2023 17:11
    86.124.200.***
    Un reportaj despre cati bani s au incasat cu dezapezirea anul acesta nu se face? Sau nu va da voie sefu'!
    0
    0
  • postat de comunismul
    Duminică, 15 Ianuarie 2023 00:43
    5.13.141.***
    mda raman amintirile! zapezi sau nameti! daca mai vezi in basme sau povesti! atat! si pe vremuri erau niste zapezi sau nameti! de intrai cu totul in ele! numai ieseai de acolo! sa mai zic spun de vremurile cand dunarea era inghetata bocna prin 1984 1985 si 1986! de puteai sa traversezi si dunarea daca iti permitea asta! acum ce sa zic spun si clima asta este schimbata! nimic numai este ce a fost! traim doar din amintiri! si atat!
    0
    0
  • postat de paloma
    Sâmbătă, 14 Ianuarie 2023 23:28
    5.13.144.***
    Anco, ce fu, se duse...ma indoiesc c-ai prins vremurile ce le descrii !!!...Orasul este bugetar, peste 50%, asa ca n-ai sa vezi prea multi galateni protestand...in afara de pensionari...Restu' chelneri, covrigari, paznici si cele mai tari fete din tara la videochat !!!
    0
    0
  • postat de imi pare rau
    Sâmbătă, 14 Ianuarie 2023 17:50
    89.39.81.***
    ierni din alea cind ingheta dunarea, zicem ca nu vor mai fi. galatenii de atunci nu erau mai buni ca acum. dar erau multi si erau organizati. de cine? de organizarea de gospodarire a orasului. de comunisti........pe atunci era o structura care avea rol de a apara , dezvolta orasul, judetul. dar lucrurile s-au schimbat. si se shimba tot timpul. nu fac deloc apologia comunismului. chiar am suferit de pe urma lui. acum nu gasesc o entitate in care sa am incredere ca la o nevoie mare de ajutor a orasului , a mea in urma unui cutremur mare, doamne fereste de razboi cu rusii, un cataclism natural sa ne ajute.......doamne ajuta. asta ne-a ramas.....
    0
    0
  • postat de pro
    Sâmbătă, 14 Ianuarie 2023 15:11
    5.13.217.***
    Galateni buni s-au mutat in "Rue de Gatineau" si au luat si iarna cu ei. Copiii celor ramasi aici vor merge in cativa ani tot pe aceeasi strada, ca aici nu se poate trai.
    0
    0
  • postat de Un fericit…..
    Sâmbătă, 14 Ianuarie 2023 09:28
    82.76.59.***
    Pe alte meleaguri, sau in alte lumi….mare si trist adevar….nimic nu mai e cum a fost…am urat comunismul dar acum il regret….33 de ani de jefuit tot ce era de jefuit. In rest, scapa cine poate…nemernica societate, nemernici ,,carmaci,,
    0
    0
  • postat de Matei
    Sâmbătă, 14 Ianuarie 2023 09:02
    89.136.185.***
    „Unde ţi-s iernile de altădată? Pe bune?! E așa greu de înțeles sau măcar de ghicit?! Pe bune?! Ni le-au luat cei care ne-au luat petrolul, gazele, flota, combinatele, întreprinderile, munții, pădurile. Și ..... stați așa! Acum sunt pe aproape să ne ia și libertatea (inclusiv aceea de a ne plimba pe străzi, prin parcuri), și cultura, și educația și limba și obiceiurile și tradițiile și tot.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.