România, în disonanță cognitivă

România, în disonanță cognitivă
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Atunci când o persoană face ceva ce nu ar vrea, de multe ori se instalează disonanţa cognitivă, un aspect ce ţine de mecanismul gândirii, o incoerenţă interioară și un dezacord cu sinele. Aceasta generează o falie între idei, convingeri și dorinţe, pe de o parte, şi acţiunile deja petrecute, ce nu mai pot fi schimbate, pe de altă parte. În fapt, pentru a opri disonanța cognitivă, creierul alege să nege existenţa unei probleme și o face fie ignorând sursa informației, fie diminuându-i importanţa.

Prezent recent la o discuție cu fermierii din nordul țării, ministrul Agriculturii a oferit câteva previziuni despre anul agricol 2023, arătând că "se întrezăreşte o situaţie bună în anul agricol ce urmează, însă trebuie să aştepţi pentru că eşti sigur pe producţie numai atunci când ai recoltat-o, ai băgat-o în magazine, ai închis lacătul şi cheia e la tine". Fostul vajnic promotor al "revoluției agrare" de dinainte de 1989 pare să minimalizeze dificultățile fermierilor din sud, an de an confruntați cu o secetă interminabilă. De altfel, "nea Petrică", deși omniprezent la "firul ierbii", pare să nu realizeze că, în afara câtorva legume, în special rădăcinoase, pe mesele românilor, timp de jumătate de an nu prea ajung produse autohtone, pentru că efectiv nu sunt. În lipsa unei strategii clare în agricultura românească, deficitul comercial pentru principalele produsele agroalimentare, fructe, legume, carne, zahăr şi preparate pe bază de cereale, a fost de aproape 3,4 de miliarde de euro în 2021, potrivit unor date ale INS și de cinci miliarde de euro, per total.

Un alt exemplu al modului în care factorii de decizie se instalează în zona disonanței cognitive ni-l oferă actualul ministru de Finanțe. Un obișnuit al frazelor încărcate de semantică, acesta a încercat să explice cum va câștiga bătălia cu inflația, deși, la acest moment, statul român se hrănește nesănătos din starea inflaționistă. Pe lângă că gestionează un sistem de taxe și impozite cu presiune antiproductivă pe forța de muncă, în vreme ce România se menține la sub 30 la sută din PIB în materie de colectare a veniturilor fiscale, ne așteptam ca oficialul să fie îngrijorat de creșterea datoriei publice. Aceasta, în condițiile în care batem constant recorduri în ceea ce privește dobânzile la care ne împrumutăm de pe piețele internaționale.

Disonanța cognitivă pare că s-a instalat generalizat la nivelul factorilor noștri de decizie. Chiar dacă vom reuși să o depășim, până când nu vom conștientiza adevărata dimensiune a problemelor structurale ale momentului va fi, deja, prea târziu.

Citit 1254 ori Ultima modificare Joi, 19 Ianuarie 2023 15:03

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.