„Grânarul Europei” s-a săturat de „fonciire”

„Grânarul Europei” s-a săturat de „fonciire”
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Una dintre imaginile de referință ale cinematografiei românești este celebra scenă a „fonciirei” din „Moromeții”. Interpretat de inegalabilul Victor Rebengiuc, Ilie Moromete, la intrarea perceptorilor în curte, se preface ocupat, își termină în liniște aparentele treburi și se îndreaptă spre grădină, fără a-i lua în seamă pe cei doi așezați deja pe prispă. Ignorându-i cu desăvârșire pe agenții fiscali, Moromete reușește, cu inteligență, să-i enerveze. Tocmai în momentul în care aceștia se înfurie, el pare că-i observă, întorcându-se și răspunzându-le într-un târziu, scurt și liniștit: „N-am”.

Este, de fapt, atitudinea dintotdeauna ușor resemnată a țăranului și agricultorului român, asaltat din toate părțile de dări, sau, mai nou, de inputuri scumpe, redevenţe, taxe, impozite, de nepăsarea și abordarea insensibilă a autorităților. De data asta, însă, protestele de la început de aprilie ar trebui să dea de gândit.

În plus, pe fondul răbufnirii fermierilor, trebuie spus că anul trecut România a înregistrat un deficit comercial cu produse agroalimentare în valoare de 1,28 miliarde de euro, cu 117% mai mare decât în 2021, potrivit datelor INS. Cu importuri de 13,2 miliarde de euro și exporturi de 11,9 miliarde de euro, țara noastră reușește în foarte mică măsură să satisfacă nevoile interne de carne și preparate din carne, fructe și lactate, ce să mai vorbim de pește și preparate din pește... Situația este similară cu cea din anii precedenți, însă deficitele se adâncesc, iar, prin simpla înfățișare a acestor cifre, ne dorim să conștientizăm imaginea reală a agriculturii românești.

Obligați să respecte toate normele europene, supuși inflației, secetei, mai nou afluxului de cereale din Ucraina, tranzacționate de samsari pe teritoriul național, fermierii au cam ajuns la fundul sacului și nu prea au cu ce să achite „fonciirile” care vin grămadă peste ei. Zona de subvenții nu este întotdeauna corelată cu posibilitățile și nevoile reale ale zootehniei, sau cu cele din sectorul vegetal, apicultura „bâzâie” în gol, iar piscicultura a fost aproape eliminată din priorități. Mai are rost, oare, să vorbim de spațiile de depozitare, sau de lipsa capacităților de procesare în industria alimentară?

Așa că nu mai are rost să ne mirăm când cumpărăm sfeclă roșie ambalată în Spania, crapi de acvacultură din Ungaria, sau chiar castraveți de la Matca, plimbați prin Polonia și readuși în supermarketuri. După doi ani din ultimii trei agricoli marcați de secetă devastatoare, agricultura românească dă semne de colaps și nu poate spune liniștită: „N-am”.

Citit 2052 ori Ultima modificare Vineri, 07 Aprilie 2023 17:41

Mai multe din această categorie:

11 comentarii

  • postat de gushpi
    Duminică, 09 Aprilie 2023 18:30
    5.13.228.***
    dragă george, articolul ar fi fost de nota 10, dar fraza de-ncheiere strică tot eșefodajul... :(
    încercând să maximizezi drama .ro, alături .hu și .pl ca fiind avantajate în războiul hranei...
    oare ele nu-s tot în .ue? :O

    io aș zice să privim în altă parte, dacă vrem să descoperim ceva vinovați
    0
    0
  • postat de agricultor de verze
    Duminică, 09 Aprilie 2023 13:32
    89.39.81.***
    @florin. te pricepi la toate...esti genul de om care vrei sa pari ca le stii pe toate . vrei sa stii parerea mea: esti doar o varza...cele bune.
    0
    0
  • postat de florin
    Duminică, 09 Aprilie 2023 07:13
    86.124.200.***
    pentru foca eu:
    1 M-am saturat de focile care cred ca mincind urzici sau mintind ca maninca doar urzici cred sau se fac ca salveaza lumea!In ultimii ani a aparut o minoritate foarte galagioasa care acuza majoritatea de exemplu ca vor sa duca o viata normala asa cum o crede aceasta majoritate norm
    0
    0
  • postat de marr
    Sâmbătă, 08 Aprilie 2023 21:45
    86.124.202.***
    Cand nici MANCAREA nu se mai produce in tara ...e clar c-am ajuns la sapa de lemn .
    Tot ce tinea de Productie ..orice fel de fabrica ..s-a inchis/dezafectat/demolat ..sub ochii nepasatori ai TUTUROR politicienilor de dupa 90' .
    Chiar absolut toate erau ...depasite/ineficiente ? In rest ..cat mai
    0
    0
  • postat de eu
    Sâmbătă, 08 Aprilie 2023 18:34
    86.124.200.***
    florine, orizontul tău este mărginit de frica de a muri de foame, deci prea multe nu ai cum să pricepi din ce scrie pe aici. Urzici dacă voi avea la dispoziție pentru a nu muri de foame, asta o să mănânc fără a înjura pe nimeni pentru că nu mă aflu aici pentru a-mi umple burdihanul, nu asta visez no
    0
    0
  • postat de florin
    Sâmbătă, 08 Aprilie 2023 17:33
    46.97.176.***
    Pentru eu
    Focile ca tine au realizat rahatul praf in tara asta!Dacă o sa am timp o sa și argumentez!
    0
    0
  • postat de eu
    Sâmbătă, 08 Aprilie 2023 10:25
    109.166.130.***
    Florine, dacă treci gârla, cu un plin de motorină ajungi să te administreze Vladimir Vladimirovici dacă te nemulțumește ce face Ursula, că văd că te bați pe burtă cu ea, cum vă spune pe internet tatăl vostru ! Se scot din circuitul agricol doar terenurile de calitate inferioară în acest scop, există
    0
    0
  • postat de Ana List
    Sâmbătă, 08 Aprilie 2023 09:08
    89.136.185.***
    Dar ne mândrim că suntem în UE, că suntem cetățeni liberi în cochilia noastră, că avem drepturi, inclusiv dreptul de a nu avea nimic. Absolut nimic!
    0
    0
  • postat de eu
    Sâmbătă, 08 Aprilie 2023 08:45
    86.124.200.***
    Ajutorul lui Jupuitu' se sprijină în ciomag cât acesta îi scrie chitanța lui Moromete ! Și nu era funcționar, că de aia îl pune să tragă căruța la Primărie ! LOL ! Sărbători cu bine la toată lumea și lăsați mâncarea, că găsiți și de luni încolo fără probleme !
    0
    0
  • postat de florin
    Sâmbătă, 08 Aprilie 2023 07:38
    86.124.200.***
    Sub deviza salvarii Pamintului, a salvarii Ucrainei,a salvarii de la foame a populatiei din Asia,Africa o sa ajungem sa murim noi de foame!Cei care conduc acum UE inclusiv europarlementarii romani se gindesc sa salveze Pamintul ,Ucraina,Africa ,Asia fortindune sa mincam mai putin sa mergem mai putin
    0
    0
  • postat de Ivan
    Sâmbătă, 08 Aprilie 2023 07:01
    5.13.234.***
    E foarte simplu: piata LIBERA regleaza preturile!! Nu interventia guvernului. De ce nu scad preturile? Preturile la energie, carburanti, forta de munca sunt la fel ca in 2022. Daca scad preturile, vor scadea preturile la furaje, apoi la carne, lactate, la produsele de panificatie, ulei, etc. Par a f
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.