Fiecare, cu propria sa „rotație”

Fiecare, cu propria sa „rotație”
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

A mai rămas aproximativ o săptămână până când, potrivit protocolului stabilit în Coaliție, ar trebui să aibă loc rotația guvernamentală. Subiectul a fost întors pe toate fețele și se dezbate în mass-media încă din momentul în care această manevră politică fără precedent a fost anunțată de liderii celor două partide implicate.

De fapt, această mutare pare să fi acaparat mai toate energiile politicienilor și factorilor de decizie implicaţi. Agenda publică a fost transformată într-o negociere de genul cine pe cine înlocuiește la nu știu ce minister și dacă mai reducem, sau nu, numărul de secretari de stat. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, se comportă deja ca un veritabil premier, anunţă soluţii cu impact major în economie, revine asupra lor, sau le programează în viitorul îndepărtat, iar liberalii par a fi mai interesaţi de menţinerea poziţiilor din viitorul Cabinet.

De această dată, ”lumina” pare să nu mai vină de la Cotroceni. Președintele Iohannis se află într-o stare de ”Ruhe und gutem Schlaf” (odihnă şi somn bun n.a.) de mai multă vreme și pare să fie extrem de mulţumit, de la distanţă, de modul în care merg lucrurile. Probabil și de nemulţumirile acute exprimate de colegii de breaslă, pregătiţi, prima dată după 18 de ani, de o grevă generală. Altfel, nu se explică ignorarea acestora până ieri spre după-amiază, când preşedintele a făcut o declaraţie temperată pe această temă. Nici actualul ministru al Educaţiei, impus în mod mai mult decât evident de Administraţia Prezidenţială, nu a fost prea vocal pe temă.

În paralel, oamenii au de-a face cu alte rotaţii: fermierii, cu hachiţele lui nea Petrică, ale vremii și ale vremurilor, consumatorii cu inflaţia, spitalele, cu lipsa de personal, iar firmele de construcţii, cu absenţa muncitorilor și cu veșnica scumpire a materialelor de construcţii. Nici nu este de mirare că o seră nu poate fi finalizată cu doi muncitori în trei ani sau că schimbarea unor conducte de canalizare din ”buricul târgului” ar putea dura mai bine de jumătate de an cu zece oameni, din care doi dirijează circulaţia de pe Domnească.

Fără discuţie, lucrurile se mișcă foarte greu, cel puţin în alt ritm faţă de cel în care se rostogolesc datoria publică și deficitele comerciale. Nici nu ar mai trebui să amintim veșnica promisiune legată de digitalizare în ţara plimbatului dosarelor cu șină, prin care armata de funcţionari își acoperă ineficienţa. Aflaţi într-o continuă agitaţie, provocată de modul în care funcţionează administraţia publică, școlile și unităţile sanitare din România, oamenii au propria ”mișcare de rotaţie”. Una care emană profundă insatisfacţie, ca să fim politicoși.

Citit 1110 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Mai 2023 17:36

Mai multe din această categorie:

9 comentarii

 • postat de Maximilian Musat
  Joi, 18 Mai 2023 22:22
  109.134.114.***
  Asistam la o alta discordie creata de FSN dupa '89 ,toate sunt indreptate impotriva tuturor ,este mai usor de condus...adica de pacalit ! si prostit ...
  0
  0
 • postat de marr
  Joi, 18 Mai 2023 20:38
  86.124.200.***
  Rotatie - Rotativa...in Jurul Ciolanului . Cat de folositori sunt ...cred ca ne-am Lamurit .
  PNL+PSD = Ciulama Pafta . O altfel de balama .
  0
  0
 • postat de Rotativa, hora moldovenească.
  Joi, 18 Mai 2023 14:47
  109.166.132.***
  Păi dacă tot este rotație, acum vedem cu ce partid este mai bine la guvernare. Cu PNL a fost dezastru, acum vine rândul PSD-ului la guvernare și o să vedem dacă-i mai bine, dar nu cred, în ce dezastru suntem, nu au cu cine, nu au cu ce, zic eu și apoi după alegeri, parcă văd că următoarea ,,rotativă'', o să fie între AUR și USR, să vedem și noi cum o fi, să-i gustăm din fiecare, ca la meniu, câte puțin din toate, să nu ne îngrășăm.
  0
  0
 • postat de cit sintem sub umbrela U.E si N.A.T.O. e de bine. atentie la AUR....nu-i de bine.
  Joi, 18 Mai 2023 13:39
  89.39.81.***
  din pacate, din punctul meu de vedere, pnl e intr-o scadere abrupta de imagine si vot. atita timp cit si stilpul pnl dl presedinte pare ca nu mai apara "culorile" pnl nu cred ca pentru penelisti se mai poate face ceva. dl. presedinte pare ca isi va apara propriile culori....e logic, intr-o tara de pensionari, bugetari la putere, vezi revendicarile prof., de asistati sociali, de alocatii pe numar de bucata, aici unii cetateni romani sint campioni va fi ultima rocada . PSD va cistiga si va cirmui tara cel putin citeva mandate. e de bine, de rau doar bunul DUMNEZEU stie. AUR va fi dupa PSD....
  0
  0
 • postat de pro
  Joi, 18 Mai 2023 12:28
  82.208.137.***
  Romania a progresat doar atunci cand interesul elitelor conducatoare a coincis (din intamplare) cu interesul tarii (perioada Cuza, epoca Carol I, foarte putin comunistii intre 1965-1971, si post-comunistii intre 2004-2007). In rest elitele au exploatat si nu dezvoltat resursele materiale si umane, comportandu-se la fel ca sovieticii in tarile ocupate.
  Sanatatea, Educatia si Finantele ne spun exact ce viitor ne fauresc conducatorii de astazi: tineri neinstruiti, datorii uriase si asistenta medicala deficitara.
  0
  0
 • postat de Iancu Jianul
  Joi, 18 Mai 2023 12:12
  5.13.169.***
  Lucrurile merg de la prapad spre prapadescu'!
  Fiecare cetatean a fost indatorat de STAT cu 10.000E. S-au imprumutat in 4 luni cat in 12... mai vin din urma cele 127.000.000.000 de E pe 15.20 si 35 de ani! Statul este falit din Septembrie 2017 imi soptise cineva din sistem... de asta s-au scumpit energia electrica, gazele, benzina, transportul taxele... au furat mai mult decat se poate, au consumat enorm... si avem o economie bazate PE CONSUM care si aia pleaca mare parte in AFARA!
  0
  0
 • postat de Rotativa de formă
  Joi, 18 Mai 2023 12:10
  109.166.132.***
  ,,Rotativa'' este cum era odinioară, înainte de ''89, rotația cadrelor în fapt, unde nomenclaturiștii de partid, erau schimbați prin rotație, problemele erau și rămâneau aceleași , azi fiind lipsa banilor la bugetul României, printr-o politică dezastroasă economică și financiară, PSD-PNL agățându-se ca de ultimul pai, de ajutorul financiar a UE, numit PNRR
  0
  0
 • postat de eu
  Joi, 18 Mai 2023 09:12
  86.124.202.***
  În altă ordine de idei, nu credeți că într-o societate normală derberdeul ăla de lider de sindicat era arestat în secunda 2 după ce a "îndemnat" părinții să nu aducă azi copiii la școală că e grevă? Adică cum adică? Facem grevă sau nuntă la școală? E grevă, nu predai, că asta e activitatea remunarată .... Copiii, care nu au nicio treabă cu lupta sindicală, TREBUIE să vină la școală. Activitatea sindicală înseamnă MAFIE în SUA de minim 100 de ani, iar în Europa prin intermediul lor s-a propagat bolșevismul
  0
  0
 • postat de eu
  Joi, 18 Mai 2023 09:07
  86.124.202.***
  Am o teorie: profesorii au dreptate, fără niciun fel de discuții. Dacă însă circul ăsta cu greva este declanșat tocmai în acest moment imediat anterior rotativei, în condițiile în care negocierile sunt la sânge de câteva luni încoace? Dat fiind faptul că asta i-a fost consilier lu' hanus americanu' iar singura lui activitate se traduce în acest basm numit " România educată" ? Cu alte cuvinte, mi se pare că fac parte directă din negociere copiii nevinovați, ca de obicei .... În altă ordine de idei, nu credeți că într-o societate normală derberdeul ăla de lider de sindicat era arestat în secunda
  0
  0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.