Grei de cap

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Viitorul nu sună bine, viitorul sună ca naiba. Declaraţiile politice fac să ne cadă faţa, previziunile sunt sumbre, nu mai crede nimeni în Moş Crăciun, iar în spiriduşi nici atât. Toate domeniile sunt zdrenţuroase: sănătatea e ţăndări, educaţia funcţionează într-o bujie, mediul economic arată ca un suferind de holeră.

Traian Basescu s-a supărat (din nou) şi a ieşit la atac: nu mai putem cheltui mai mult decât producem şi nu ne mai putem împrumuta pentru a consuma, a zis. Şi, adică, mă rog, de ce nu mai putem? Că de 20 de ani tot aşa o ducem. Politicienii promit şi dau pomeni electorale. Întotdeauna se găsesc resurse pentru pomeni electorale.

Discursul a fost corect, dar e doar un discurs. Iar noi grei de cap şi nu prea vrem să înţelegem.

Istoria ultimilor 20 de ani a dovedit că România poate funcţiona după alte legi. Nemaiîntâlnite, e drept, nicăieri în lume.

Am cheltuit (fără să ne scăldăm în bani, să fim serioşi), ne-am împrumutat, am consumat, n-am construit nimic în ţara asta, ne-am învăţat delăsători, uşor leneşi şi convinşi că „tre’ să ne dea statul”, că „statul tre’ să ne facă curat în faţa blocului şi să strângă mizeria pe care noi o aruncăm pe stradă”. Că Statul ăsta trebuie să aibă grija ca toţi cei care nu muncesc să aibă casă şi masă şi chiar ceva bani de buzunar.

Nimeni nu zice însă că pentru toate ajutoarele sociale de la stat, cei care le primesc ar trebui să presteze în folosul comunităţii. Să muncească la curăţat străzile, la spaţii verzi şi la toate proiectele iniţiate de primărie, eventual cele care vizează curăţenia oraşului. Aha! Păi dacă ar fi să muncească, probabil că nu s-ar mai îngrămădi niciunul la încasat ajutor social.

Căci în România e o ruşine să faci o muncă pe care o clasifici sub demnitatea ta. E o ruşine să ai două joburi, că ce-o să creadă lumea, că nu ai ce mânca?

Mentalitatea noastră e bolnavă, predispoziţia noastră către „lasă, băi, că merge şi-aşa”, uşurel, fără să ne stresăm prea tare, mai interesaţi să îi bârfim pe cei care se descurcă pentru că muncesc pe brânci (e mai bine să zici de ei că fură sau că sunt obsedaţi de muncă şi de bani, să nu te simţi tu frustrat în lenea şi în nesimţirea ta).

La urma urmei, tot s-a anunţat sfârşitul lumii, şi atunci, la ce folos să mai muncim? Că doar a auzit toata lumea că Apocalipsa e pe-aproape. Din păcate, sfârşitul lumii ar putea fi doar pentru România... Land of choice!

Citit 1060 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.