Vrem să facem și alți bani?

Vrem să facem și alți bani?
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

În primul semestru al anului trecut, activitățile de comerț, transport, hoteluri și restaurante au înregistrat un spor al valorii adăugate brute VAB în economie de 9,2% şi o susținere a creșterii reale a PIB cu 1,9 puncte procentuale. Această evoluție a fost favorizată de ridicarea restricțiilor în domeniul HoReCa, după pandemie, dar şi de înclinația spre consum manifestată de populație.

Situația nu este însă deloc uniformă, anumite județe și zone ale țării beneficiind, din start, de avantaje comparative substanțiale ce țin, în special, de potențialul turistic, dar și de infrastructură. O recentă statistică, de această dată pentru primele șase luni din 2023, arată că peste un milion și jumătate de turiști au vizitat Capitala. Pe locul al doilea se află județul Brașov, cu peste 1,2 milioane de vizitatori, urmat, ce-i drept la mare distanță, de Cluj și de vecinii de pe Valea Prahovei, aceste două județe fiind preferate de câte jumătate de milion de turiști, fiecare. Cumva logic pentru sezonul rece, Constanța se află de-abia pe locul al cincilea, cu aproximativ 475.000 de turiști atrași la malul mării. Pe pozițiile următoare se află două județe din vest: Bihor și Sibiu.

O vizită de 48 de ore în vechiul Kronstadt explică, în mare parte, succesul turistic de care se bucură brașovenii. În primul rând, poate și datorită noului aeroport internațional, cu bunele și relele sale, am constatat prezența unui număr extrem de mare de vizitatori externi. În centrul istoric, pe lângă grupuri de turiști din Germania, Spania, sau Italia, am dat și peste oameni veniți din statele arabe, din SUA și Israel. Presupunând că fiecare ”lasă” o sută de euro acolo (două mese și o călătorie cu telecabina pe Tâmpa), ceea ce este greu de presupus că e bugetul mediu al unui turist având în vedere prețurile din oraș și necesitatea înnoptării, ajungem pe un simplu calcul aritmetic la „intrări” de peste 120 de milioane de euro în economia locală. Și asta doar în jumătate de an, cam cât trei ”centuri mici” ale Galațiului, sau echivalentul preconizatei renovări de la Faleză.

Că tot veni vorba de noi, județul Galați a atras doar 90.000 de vizitatori în primele 180 de zile ale anului. Aflat încă în chinurile facerii în materie de infrastructură, cu zone din oraș lăsate încă în paragina vremurilor și cu un fluviu neexploatat la adevăratul său potențial turistic, județul nostru nu este mai deloc ofertant, ca să nu ne mai ascundem după cireș. Dacă vrem, putem medita la această chestiune și cum am putea face alți bani. Dacă nu, vorba unui prieten: ”Ai pod acum, ce-ți mai trebuie...”.

Citit 1228 ori Ultima modificare Luni, 07 August 2023 18:44

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

  • postat de marr
    Marți, 08 August 2023 21:25
    86.124.202.***
    Serios acum ...nu stiu ce ar putea oferi Galatiul . Ce obiective Turistice ? Doar Biserica Precista si Faleza ? Pentru asta sa bata drumul din alte tari/judete , ptr o plimbare de 1-2 ore ? Vechile Case-arhitectura lor(str domneasca , etc) stau Incremenite intr-o continua Coma/Degradare.
    0
    0
  • postat de florin
    Marți, 08 August 2023 21:11
    86.124.201.***
    Bai in 44 niste intelectuali ca tine au pus in fata faptului implinit poporul simplu!Ori aplaudau rusii ori ajungeau sub senilele tancurilor!Pe romanul simplu Antonescu nu ia intrebat dacă vor cu Hitler cum nici Regele in 44 nu ia intrebat dacă vor cu rusii!
    0
    0
  • postat de eu
    Marți, 08 August 2023 12:52
    185.53.199.***
    florine, tu ești din ăia 90% care l-au votat pe iliescu în '92....Copilul tău de asta a plecat din țară, voi ați aplaudat tancurile sovietice în '44, naționalizarea, reforma monetară și colectivizarea. Iar acum, veți vota aur peste câteva luni.Ce să cate turistul străin la Galați, să vă vadă pe voi?
    0
    0
  • postat de florin
    Marți, 08 August 2023 09:36
    86.124.203.***
    Pe linga faptul ca linga scara miroase a urina in permanenta uitam ca problemele falezei nu au fost rezolvate!Falezogaura isi mai aduce aminte puchi de ea?O sa devenim un punct turistic cind faleza se va prabusi in Dunare!Pentru ca am platit doar studii!
    0
    0
  • postat de eu
    Marți, 08 August 2023 08:11
    82.78.85.***
    A fost o vreme când Clujul și Viena erau sub aceeași administrație!Puteți să-i înjurați pe austrieci de dimineață și până seara cum vă învață simianul în filmulețe pe telefon, că nu se schimbă cu nimic situația. Dacă nu erau ăștia, toată țara era Galați și Vaslui! În București,e turism de bussines
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.