D-ale carnavalului, adaptare 2023

D-ale carnavalului, adaptare 2023
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

O zi de mare însemnătate religioasă, cum e cea de Sf. Maria, a devenit, cel puțin pentru Galați, motiv de circ și cârciumăreală. Buna intenție a autorităților locale s-a dovedit a fi o mare cacialma. Încă de la începutul lui august, edilii au început să anunțe cu surle și trâmbițe momentul solemn în care va începe montarea tarabelor cu diverse pentru desfătarea gălățenilor rămași în oraș în acest weekend cu prelungiri.

Prostul gust și kitsch-ul au fost elementele care au ieșit în evidență încă din primele clipe. În afară de prețurile foarte mari la mai toate produsele, fie ele de artizanat sau de mâncare, nimic nu te făcea să simți că urmează câteva zile de sărbătoare. Nici măcar păsările de alamă expuse spre vânzare în fața standurilor nu te îmbiau să te apropii, cu atât mai puțin să le cumperi.

Însă ce mai contează toate astea, când ziua marii sărbători aduce, ca de obicei, parada navelor militare, anunțată cu surle și trâmbițe de zile bune. În mijlocul acestor evenimente stau, fără îndoială, ai noștri tineri, care fac din orice ocazie un prilej de distracție. Dacă nu sunt plecați în aceste zile la malul mării sau dacă nu se delectează cu o bere la un grătar la munte, adolescenții noștri se simt, în mijlocul evenimentelor din aceste zile, ca peștele în apă cu băutură din belșug și mici făcuți ad-hoc (un mic pe faleză costă cât două pâini), cu muzică de calitate îndoielnică și cu plimbări în aer liber, în puterea nopții.

Toate acestea ar putea fi lucruri normale într-un oraș în care edilii s-ar implica mai mult în organizarea unor evenimente de amploarea celor dedicate zilei de Sf. Maria. Nu pot să nu iau în seamă întrebările cititorilor care își pun problema dacă Ionuț Pucheanu, cel care cu onor conduce orașul de la Dunăre, city-managerul Cezar Bichescu sau directorul de evenimente Cristi Ochiu au vizitat în aceste zile standurile cu produse de Ziua Marinei. Dilema gălățenilor este justificată, dacă stai și te gândești că fiecare comerciant care a întins o tarabă la malul Dunării a plătit chirie. Din păcate, la cum arată marfa, chiria a fost doar pe spațiu. Probabil că nimeni nu s-a interesat despre marfa care urma să fie comercializată și despre care poți afirma fără dubii că provine de la second-hand-uri. Hilar este și modul de comercializare, vânzătorii dând dovadă de multă imaginație când au decis să-şi vândă produsele direct din ligheane de plastic.

Dar, până când toate acestea vor fi trecute, nu ne rămâne decât să mai bifăm o Zi a Marinei la Galați și să le urăm să trăiască cu numele și cât numele tuturor gălățenilor care poartă numele Sf. Marii, precum și derivatele acestuia.

Citit 1275 ori Ultima modificare Miercuri, 16 August 2023 00:23

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

  • postat de marr
    Miercuri, 16 August 2023 19:32
    86.124.202.***
    Daca atat avem/putem ...asta'i Adevarul . Pasari de tabla si Ligheane de plastic .
    0
    0
  • postat de Cervantes
    Miercuri, 16 August 2023 09:32
    5.13.228.***
    La cum arată spațiul expozițional eu zic că e rost de borduri noi, ceva beton și dale de granit.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.