Cotidianul, ca un film de groază

Cotidianul, ca un film de groază
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Trei cazuri șocante țin în aceste zile primele pagini ale ziarelor. Trei cazuri, diferite în felul lor, dar al căror traiect tragic duce într-o singură direcție: spre o societate cu grave carențe în materie de protecție instituțională a cetățeanului.

Ne-am mai lovit de-a lungul timpului de cazuri în care statul a clacat, fie că ne referim aici la adolescenta ucisă pentru că un funcționar de la 112 nu s-a lăsat impresionat de apelurile disperate de ajutor, la cazul unor simpli zugravi sechestrați și înjunghiați de un scelerat pentru că poliția nu l-a luat în serios, asta pentru a nu mai aminti de grozăvia tragediei de la Colectiv.

Acum, o nouă serie neagră ne face părul măciucă: un adolescent drogat, trecut prin filtrele poliției de vreo două ori, ajunge să curme viața unor tineri intrând cu mașina în ei. În alt colț al țării, o gravidă moare cu zile pentru că în spital i s-a acordat o asistență medicală de mântuială. Iar în alt caz șocant, o tânără dintr-un mediu vulnerabil, cu probleme în familie, ajunge la tentativă de suicid, nu înainte de a-și arunca pe fereastră cei doi copii minori!

Viața cotidiană transformă jurnalele de știri într-un fel de film de groază, într-un șir de tragedii fără sfârșit. Dar culmea... tragediei este că deznodământul distrugător al acestor cazuri ar fi putut fi prevenit dacă instituțiile statului ar fi funcționat corect. Un simplu test anti-drog ar fi putut preveni tragedia de la 2 Mai, un sistem medical cu mai multă empatie față de pacient ar fi salvat viața unei gravide, iar un sistem de protecție a mamelor aflate în situații de risc ar fi putut preveni o pruncucidere. Fiecare caz tragic a scos la lumină, în felul său, hibe ale societății în care trăim.

Din păcate, la fel ca în tragediile din trecut, sistemul are și în prezent o stranie capacitate de a se autoproteja. Justiția scârțâie și ea, culpabilitățile se diluează prin tot felul de ițe ale răspunderii instituționale, anchetele peste anchete rămân cel mai adesea într-o zonă punctuală, fără a fi atinsă adevărata dimensiune a problemelor.

Ziua de azi, cu tragediile ei, se va disipa și ea într-un trecut al dramelor fără număr. Și mâine e o zi, iar viața merge mai departe. Cu bune, dar și cu un număr nesfârșit de rele ce ar putea fi prevenite.

Citit 1300 ori Ultima modificare Marți, 22 August 2023 16:38

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

  • postat de florin
    Miercuri, 23 August 2023 17:53
    46.97.176.***
    Domnule Amalinei vedeți dumneavoastra nimeni dar nimeni nu vrea sa ancheteze care sunt medicii care livreaza medicamente pt boli grave care in principiu se da cu retete drogangiilor!Oare de ce?
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Miercuri, 23 August 2023 10:44
    5.13.146.***
    Acesta este cumulul tumorii numite comunism din trecut si fii secu din trecut al aparatului ghestat si democratia inteleasa ca demoncratia originala romaneasca! Sunt la stat fac ce vreau, spaga iau, ma pish pe diaspora s,a.m.d.

    Dar, este PREA TARZIU pentru tara asta! Plecati!
    0
    0
  • postat de florin
    Miercuri, 23 August 2023 10:08
    86.124.202.***
    continuare
    Dupa cazul Horodniceanu unde cei doi agenti care lau oprit pe procuror sunt anchetati ce credeti ca ar fi facut un agent tinar daca primea mesajul :bai lasa beizadeaua in pace!Vedeti cu acel drogat in masina au mai fost doua persoane!Care au fost persoanele care il insoteau?
    0
    0
  • postat de florin
    Miercuri, 23 August 2023 10:04
    86.124.202.***
    Domnule Amalinei daca politistii sunt vinovati pina acum erau arestati ca sa se incheie mediatizarea cazului!Cineva foarte important in jud Constanta a transmis mesajul ca acel cocalar sa fie lasat in pace!Acei agenti pe care toata lumea ii ataca sunt ultimii oameni din schema!Ei au urmat ordinele!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.