O lume în flăcări

O lume în flăcări
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Multiplele crize prin care trece lumea contemporană, manifestate inclusiv sub forma cea mai sângeroasă a războaielor, sunt simptomele unei reașezări a marilor "plăci tectonice" la nivelul relațiilor internaționale.

Fie că ne referim la loviturile de stat de pe continentul african, la criza globală a refugiaților, la războiul din Ucraina sau la războiul din Israel, toate pun în evidență faptul că, pur și simplu, "dreptul forței" este din ce în ce mai des unitatea de măsură în fața "forței dreptului".

Edificatoare în acest sens este prăbușirea lentă, dar sigură, a Organizației Națiunilor Unite (ONU), care înglobează însăși ideea de drept internațional. Cine și-ar fi imaginat, de exemplu, un scandal diplomatic de proporțiile celui în care autoritățile de la Tel Aviv au ajuns să ceară demisia secretarului general al ONU, Antonio Gutteres, iar oficialii Naţiunilor Unite să nu mai primească, pur și simplu, vize de intrare în Israel!

La rândul său, Consiliul de Securitate al ONU - garantul securității colective mondiale - este pur și simplu blocat de polarizarea Rusia - China, pe de o parte, și Statele Unite, pe de altă parte!

Toată această neputință manifestată la nivelul ONU amintește, în mod dramatic, de prăbușirea precursoarei sale, Liga Națiunilor. Aceasta din urmă, apărută după Primul Război Mondial, își propunea să aducă la nivelul relațiilor internaționale principiile securității colective, ale negocierilor și arbitrajului în caz de neînțelegeri între state. Această construcție s-a prăbușit odată cu ascensiunea militaristă din Germania și Italia, care a dus, în cele din urmă, la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Astăzi, în vremea ONU, autocrația este din nou în ascensiune în Rusia, China, Iran, Turcia și nu numai. Au apărut și noile tipuri de amenințări, inclusiv din partea unor actori nestatali, precum ISIS, Hamas, Hezbollah, dar să nu uităm și de reînvierea unor curente de extremă dreapta în Europa, de "trumpismul" din SUA, de China tot mai militaristă în zona Asia-Pacific sau de statele eșuate din Africa.

Toate acestea sunt fisuri în însăși "structura de rezistență" a ONU. Mai pot salva statele democratice ceva din... democrația globală, a dreptului internațional? Prea mult timp ne-am obișnuit cu ideea că democrația e un "dat natural", un "sfârșit al istoriei". Ei bine, iată că realitatea vine peste noi, (re)învățăm că democrația, egalitatea și libertatea sunt drepturi care se câștigă, inclusiv în relațiile internaționale, foarte greu și se pot pierde foarte ușor. Iar când se întâmplă asta, lumea întreagă poate fi cuprinsă de flăcări!

Citit 1421 ori Ultima modificare Joi, 26 Octombrie 2023 17:42

Mai multe din această categorie:

11 comentarii

  • postat de florin
    Vineri, 27 Octombrie 2023 21:14
    86.124.200.***
    Bai ma lasi!!!! !!!!Cuvântul hater nu este în dex!Dar am gasit o definitie:''Haterul e acea persoană realizată financiar şi sufleteşte, mult mai deşteaptă şi apreciată decât cel pe care îl înjură" etc,etc!Dar accept si putinist!Sau orice alta timpenie scoasa de o minte luminata(sic)!O seara buna!!!!
    1
    0
  • postat de eu
    Vineri, 27 Octombrie 2023 20:45
    89.39.81.***
    florin , tu esti doar un hater. nimic mai mult.
    0
    2
  • postat de florin
    Vineri, 27 Octombrie 2023 15:44
    86.124.200.***
    Rodax nu sunt antiamerican!Sunt impotriva modului de a face politica proamericana!Pentru tributul pe care il platim pt aceasta politica de exemplu copiii nostrii de ex nu acces la un invatamint de calitate!Gasim miliarde de dolari pt a cumpara divers armament de la americani!
    3
    2
  • postat de Pacificator
    Vineri, 27 Octombrie 2023 14:19
    5.13.130.***
    Ideile razboiului rezista de ani buni in mintile infierbantate ale unor politicieni "patrioti", ce nu uita si nu iarta, si care au un castig iar fara armate de fraieri nu ar putea purta luptele ..O atitudine de non combat generala ar fi benefica, sa-i punem sa se bata ei intre ei daca asta vor,
    2
    1
  • postat de rodax
    Vineri, 27 Octombrie 2023 11:47
    193.231.148.***
    florin,esti antiamerican,dar sa nu uiti ca in toate tarile pe care le-ai enumerat au fost si sunt implicati si altii in aceeasi masura.
    4
    4
  • postat de rodax
    Vineri, 27 Octombrie 2023 10:26
    193.231.148.***
    Atmosfera internationala din prezent seamana izbitor de mult cu atmosfera dinaintea izbucnirii celui de al doilea razboi mondial.Diferenta fundamentala o face existenta armelor nucleare si a crizei climatice care pune capac la toate.E un real pericol ca omenirea sa se afle pe marginea prapastiei.
    2
    8
  • postat de Gogu
    Vineri, 27 Octombrie 2023 10:20
    82.79.117.***
    Actorii nestatali sunt peste tot, nu numai ISIS, Hamas, etc ci si Wagner -Rusia, Vinnell/Nortrop -USA, Black Wolf /RALF - Romania, Legiunea straina Franta, etc. Fiecare ii finanteaza si ii activeaza cand si unde vor. Ati auzit de Svatovo? 80 de "paramilitari" romani morti in 2022...
    4
    4
  • postat de florin
    Vineri, 27 Octombrie 2023 08:27
    86.124.200.***
    Zilele acestea am citit pe un site din Romania un editorial foarte interesant care se refera la o scrisoare trimisa de Albert Pike catre Mazzini in 1871!Va recomand sa cautati si sa cititi acest editorial!Eu nu mai sunt asa sigur ca generatia noastra nu va trai un razboi mondial!
    2
    3
  • postat de florin
    Vineri, 27 Octombrie 2023 08:22
    86.124.200.***
    Minciuna acceptata in 2003 de ONU a permis distrugerea unei tari doar pt ca americanii sa puna mina pe petrol!Atunci americanii au profitat ca Rusia a fost slaba!Atunci China nu s-a implicat!In prezent Rusia,China nu mai accepta ca SUA sa fie jandarmul lumii!
    6
    5
  • postat de florin
    Vineri, 27 Octombrie 2023 08:16
    86.124.200.***
    Irak,Siria,Egipt,Ucraina,Georgia,Afghanistan,Vietnam,Coreea cele mai cunoscute tari unde sa incercat aducerea democratiei de catre americani cu forta si unde au murit si suferit oameni nevinovati!Si nimeni nu raspunde!ONU a devenit total necredibila cind au acceptat minciuna lui Colin Powell in 2003
    7
    4
  • postat de pro
    Vineri, 27 Octombrie 2023 04:34
    46.97.176.***
    "Arborele libertăţii trebuie să fie împrospătat din când în când cu sângele patrioţilor şi al tiranilor." T. Jefferson
    Din pacate am ajuns la un punct de inflexiune al istoriei si trebuie sa ne pregatim sa ne aparam dreptul la existenta.
    2
    7

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.