Chiar dacă "meciul" țărilor Uniunii Europene privind desemnarea viitorilor șefi ai instituțiilor europene a intrat "în prelungiri", cel mai probabil vom avea, totuși, un acord de principiu până la sfârșitul acestei luni.
Principalii candidați aflați în "pole position" se cunosc deja, iar după cum s-au așezat lucrurile după alegerile europarlamentare, Ursula von der Leyen are șansele cele mai mari pentru obținerea unui nou mandat la conducerea Comisiei Europene. Popularii europeni (PPE) și-au păstrat statutul de cea mai puternică formațiune din Parlamentul European. În plus, avansul euroscepticilor și al extremiștilor de tot felul forțează partidele tradiționale să strângă rândurile, în primul rând între PPE și socialiști (S&D). Avantajul Ursulei von der Leyen este și că președintele Macron, tentat să-i conteste supremația, are deja alte priorități, legate de alegerile anticipate din plan intern, iar cancelarul german Olaf Scholz și-a anunțat deja susținerea pentru conaționala sa.
Ceva probleme ar putea ridica Giorgia Meloni, noua vedetă a dreptei radicale pe scena politică italiană, care și-ar dori, se pare, o resetare a priorităților europene pe o direcție mai puțin agreată de partidele centriste. În același timp, Von der Leyen a dat de înțeles că poate lua în considerare și dorințele venite mai din dreapta spectrului politic, prin urmare este loc de compromis.
Cu șanse bune este creditată și Roberta Metsola la șefia Parlamentului European, din aceeași familie PPE, cu păstrarea algoritmului ca la mijlocul mandatului funcția să fie preluată de socialiști. Oarecum surprinzătoare, potrivit informațiilor din culisele negocierilor, ar fi însă cererea PPE ca principiul rotației să se aplice și pentru mandatul președintelui Consiliului European, acolo unde favorit este portughezul socialist Antonio Costa. Acesta are o serie de probleme de ordin juridic, dar asta nu este neapărat o piedică, în condițiile în care chiar și Von der Leyen face obiectul unei anchete în celebrul dosar Pfizergate...
Nu în ultimul rând, prim-ministra estoniană Kaja Kallas, o liberală, are șanse mari pentru postul de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe. În cazul ei, singura obiecție ar fi că are o poziție prea dură în raport cu Rusia, dar și aici eventualele decizii prea radicale pot fi temperate la nivelul Consiliului European.
Cert este că nimeni nu-și dorește tărăgănarea negocierilor. Nu-i prea mult timp de târguială. Luxul dezbaterilor prelungite a trecut, iar în vremuri excepționale e nevoie de decizii excepțional de... rapide.