Meciul negocierilor europene

Meciul negocierilor europene
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Chiar dacă "meciul" țărilor Uniunii Europene privind desemnarea viitorilor șefi ai instituțiilor europene a intrat "în prelungiri", cel mai probabil vom avea, totuși, un acord de principiu până la sfârșitul acestei luni.

Principalii candidați aflați în "pole position" se cunosc deja, iar după cum s-au așezat lucrurile după alegerile europarlamentare, Ursula von der Leyen are șansele cele mai mari pentru obținerea unui nou mandat la conducerea Comisiei Europene. Popularii europeni (PPE) și-au păstrat statutul de cea mai puternică formațiune din Parlamentul European. În plus, avansul euroscepticilor și al extremiștilor de tot felul forțează partidele tradiționale să strângă rândurile, în primul rând între PPE și socialiști (S&D). Avantajul Ursulei von der Leyen este și că președintele Macron, tentat să-i conteste supremația, are deja alte priorități, legate de alegerile anticipate din plan intern, iar cancelarul german Olaf Scholz și-a anunțat deja susținerea pentru conaționala sa.

Ceva probleme ar putea ridica Giorgia Meloni, noua vedetă a dreptei radicale pe scena politică italiană, care și-ar dori, se pare, o resetare a priorităților europene pe o direcție mai puțin agreată de partidele centriste. În același timp, Von der Leyen a dat de înțeles că poate lua în considerare și dorințele venite mai din dreapta spectrului politic, prin urmare este loc de compromis.

Cu șanse bune este creditată și Roberta Metsola la șefia Parlamentului European, din aceeași familie PPE, cu păstrarea algoritmului ca la mijlocul mandatului funcția să fie preluată de socialiști. Oarecum surprinzătoare, potrivit informațiilor din culisele negocierilor, ar fi însă cererea PPE ca principiul rotației să se aplice și pentru mandatul președintelui Consiliului European, acolo unde favorit este portughezul socialist Antonio Costa. Acesta are o serie de probleme de ordin juridic, dar asta nu este neapărat o piedică, în condițiile în care chiar și Von der Leyen face obiectul unei anchete în celebrul dosar Pfizergate...

Nu în ultimul rând, prim-ministra estoniană Kaja Kallas, o liberală, are șanse mari pentru postul de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe. În cazul ei, singura obiecție ar fi că are o poziție prea dură în raport cu Rusia, dar și aici eventualele decizii prea radicale pot fi temperate la nivelul Consiliului European.

Cert este că nimeni nu-și dorește tărăgănarea negocierilor. Nu-i prea mult timp de târguială. Luxul dezbaterilor prelungite a trecut, iar în vremuri excepționale e nevoie de decizii excepțional de... rapide.

Citit 839 ori Ultima modificare Marți, 18 Iunie 2024 17:49

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de florin
  Miercuri, 19 Iunie 2024 11:49
  86.124.201.***
  In analiza dumneavoastra ati uitat un amanunt:Consiliul Uniunii Europene!
  13
  4
 • postat de florin
  Miercuri, 19 Iunie 2024 11:39
  86.124.201.***
  Meloni, care a fost unul dintre puținii lideri care a ieșit de la alegerile europene cu o victorie electorală, a fost nemulțumita de încercările celorlalți lideri UE de a o exclude din negocieri.Premierul italian „a contestat tipul de abordare a discuției”
  14
  4
 • postat de florin
  Miercuri, 19 Iunie 2024 11:36
  86.124.201.***
  Liderii UE nu au reușit să o susțină pe Ursula von der Leyen pentru un alt mandat de președinte al Comisiei Europene luni seară, în ciuda asigurărilor din ultimele zile din partea francezului Emmanuel Macron și a germanului Olaf Scholz că se apropie de un acord-17 IUNIE 2024 23:47
  14
  4

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro