Pe 19 august 2024 s-a împlinit un an de la accidentul de la 2 Mai, când doi tineri au murit, loviți de mașina condusă de Vlad Pascu, aflat sub influența drogurilor. Dureros este că, în primul rând, accidentul ar fi putut fi evitat, însă polițiștii au făcut niște greșeli impardonabile, după cum subliniază Europa Liberă. Înainte cu o oră de accident, Vlad Pascu fusese oprit de poliție și lăsat să plece după ce a fost testat doar pentru alcool, nu și pentru droguri. Puțin mai târziu, un bărbat sunase la 112 ca să anunțe că pe drumul dintre Vama Veche și 2 Mai un autoturism circulă haotic. Din păcate, drama s-a produs câteva minute mai târziu, fără ca nimeni să mai fi avut timp să intervină.
Cu doar 30 de zile înainte, intrase în vigoare Legea Anastasia, promovată de senatorul social-democrat Robert Cazanciuc, lege care impune pedepse cu închisoare cu executare pentru șoferii drogați sau băuți care comit accidente. Era, însă, prea devreme ca Legea Anastasia să-i fi conștientizat deja pe... inconștienți. Acum, după un an, ”avem o scădere cu 20% a deceselor produse în accidente rutiere comise de șoferi aflați sub influența alcoolului sau a drogurilor”, spune Robert Cazanciuc. O fi oare suficient?
Conform unui sondaj online realizat la solicitarea Asociației Spirits România referitor la atitudinea românilor față de consumul de alcool la volan, aproape 20% dintre respondenți admit că au condus autoturismul după ce au băut. Peste 60% dintre respondenți au spus că printre cunoscuții lor există persoane care s-au urcat la volan după ce au consumat băuturi alcoolice.
Sunt și alte cauze care duc la accidente grave sau mortale: viteza, inconștiența la volan, lipsa de respect față de reguli și față de ceilalți participanți la trafic, infrastructura rutieră de multe ori precară, teribilismul, neatenția la volan, diminuarea reflexelor unor șoferi pe motiv de vârstă sau afecțiuni medicale sau, pur și simplu, ghinionul de a fi în locul nepotrivit la momentul nepotrivit.
„Accident pe A4 între un TIR și un microbuz. 11 persoane sunt încarcerate”; „Bărbat din Ungaria, mort într-un accident în Maramureș: alți doi pasageri răniți”; „Un mort și doi răniți după un accident pe DN 2, în Bacău”; „12 persoane rănite într-un accident în Buzău” - sunt știri de pe agențiile de presă dintr-o singură zi, cea de luni, 19 august. Mai avem: „Gălățean mort într-un teribil accident, la Brăila”; „Accident cu doi răniți grav. O mașină a fost aruncată de pe pod”, „În Intersecția Morții de la Șendreni se cedează prioritatea!” - sunt alte câteva știri apărute în ziarul nostru numai în acest weekend. Fiecare „se traduce” prin morți și răniți.
Nu toate aceste nenorociri se produc din cauza alcoolului sau a drogurilor, dar pe cine încălzește acest lucru? Pe șoselele României se moare în continuare și se nenorocesc oameni pe viață, zilnic, ca la război. Însă este un război din care absolut nimeni nu are de câștigat.