Demisia lui Klaus Iohannis din funcția de președinte a animat spiritele pe scena politică. Însă, paradoxal, am putea spune că s-a evitat a se mai pune și mai mult ”gaz pe foc” într-o societate și așa încercată de tot felul de frustrări sau nemulțumiri.
O primă consecință a acestei demisii este că unul dintre principalele mult invocate motive de proteste ale așa-ziselor partide suveraniste a dispărut. Se dezumflă subiectul privind ”abuzul” acestuia de a rămâne la Cotroceni.
Nu puțini au fost și liderii politici care au susținut că, dincolo de campaniile pe TikTok, implicarea Rusiei etc., a venit și ”nota de plată” pentru modul în care Klaus Iohannis a înțeles să-și exercite funcția de președinte. Inclusiv în prezent, era considerat ”artizanul” coaliției revăzute și adăugite dintre PSD, PNL și UDMR în noua variantă guvernamentală.
Un declanșator al demisiei a fost demersul din Parlament privind procedurile de suspendare. Acestea au fost deja de trei ori împiedicate până în prezent, prin diverse manevre, însă discuțiile din plen anunțate pentru ziua de marți s-ar fi purtat sub o presiune socială și politică mult mai mare. Altfel spus, nimeni nu putea să garanteze că Iohannis ar fi ieșit cu basma curată din tot acest asalt. Desigur, eventualul referendum privind demiterea lui Iohannis ar fi fost un nonsens, dat fiind faptul că s-ar fi desfăşurat, din motive procedurale, după alegerile prezidențiale, însă haosul ar fi fost mult mai mare.
Desigur, iată, vom avea un nou președinte, chiar și interimar cu atribuții limitate, în persoana domnului Ilie Bolojan, actualul președinte al Senatului. PNL a fost perceput mai bine după ce acesta a preluat conducerea partidului de la Nicolae Ciucă și, cine știe, dacă va confirma capacitățile administrative pentru care mulți îl admiră, ar putea reda funcției prezidențiale acel respect pe care, din păcate, Iohannis îl pierduse în fața majorității populației.
Retragerea lui Iohannis este un atu și pentru Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL la prezidențiale. El nu va mai fi pus în situația de a se distanța într-un fel sau altul de Iohannis, așa cum s-a întâmplat de multe ori în aparițiile publice. E un subiect care dispare și el și îi dă cale liberă pentru a se concentra mai degrabă pe ceea ce urmează și mai puțin pe ceea ce s-a întâmplat la Cotroceni.
Dincolo de toate, cert este că asistăm pentru prima dată la demisia unui președinte al României. Spre deosebire de tăcerea din timpul mandatelor sale, Iohannis iese cu mult zgomot din scena politică.