Cu bugetarii "implicaţi", a rămas bufniţa ca-n pom

Cu bugetarii "implicaţi", a rămas bufniţa ca-n pom
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Să nu se supere angajaţii la stat, dar o întâmplare de ieri, din Galaţi, arată clar cum se pasează motanul şi răspunderea de la un birou la altul, de la o instituţie la alta, zăpăcind cetăţeanul de cap şi aducându-l în situaţia de a ceda nervos, deşi nu are nicio vină.

Povestea - dureros de adevărată, din păcate - este simplă. Nişte oameni cu suflet mare din oraş au găsit, în faţa blocului unde locuiesc, un pui de bufniţă. Un pui destul de mărişor, după cum se poate vedea şi din fotografie, dar care nu poate zbura şi al cărui cuib nu a putut fi identificat, cel puţin la prima vedere.

Dorind să-i salveze păsării viaţa, fiindcă apă i-au dat, dar, evident, nu o pot hrăni şi nici nu-i pot ţine loc de mamă, oamenii au delegat pe unul dintre ei să sune autorităţile şi să vadă ce se poate face. A sunat omul la Biroul Poliţia Animalelor din Inspectoratul de Poliţie Galaţi, unde i s-a spus că nu este de competenţa lor (!!!) şi trebuie să sune la Garda de Mediu. Acolo, cineva a spus că nici ei nu se ocupă şi că să sune la Grădina Zoologică. Omul, de bună-credinţă, a încercat, dar nu i-a răspuns nimeni şi, după mai multe eforturi, a sunat şi la redacţia noastră, poate îi dăm un sfat. Gândindu-ne că instituţia care răspunde de ariile protejate ar putea să ştie ce trebuie făcut, l-am sfătuit să sune la Agenţia de Mediu Galaţi (din aprilie, Direcţia Judeţeană de Mediu). Acolo i s-a răspuns şi, spre bucuria sa, i s-a spus că îşi vor coordona eforturile cu Garda de Mediu (da, da, aţi înţeles bine, exact cei cu care vorbise deja o dată) şi că se va încerca punerea puiului înapoi în cuib, în cazul în care acesta este descoperit în proximitate. Oricum, i s-a spus gălăţeanului că va veni cineva să o preia. Până la orele 16,30, acest lucru nu se întâmplase.

"A rămas ca-n pom", s-a exprimat gălăţeanul care ne-a sesizat situaţia şi nu putem decât să fim de acord. Dincolo de faptul că o viaţă, fie ea şi doar a unui animal, este în pericol, bufniţele, toate cele zece specii care trăiesc la noi, sunt protejate de lege. Ele sunt buha (Bubo bubo), huhurezul mare (Strix uralensis), minunița (Aegolius funereus), ciuvica (Glaucidium passerinum), ciuful de câmp (Asio flammeus), cucuveaua (Athene noctua) - de care presupunem că este şi puiul găsit de cetăţeni la Galaţi, ciușul (Otus scops), huhurezul mic (Strix aluco), ciuful de pădure (Asio otus) și striga (Tyto alba).

Sperăm că pasărea va trăi până mâine şi că un angajat al uneia dintre instituţiile menţionate mai sus îşi va face datoria. Nu de alta, dar leafa aia de care vă plângeţi că e insuficientă merge!

Citit 592 ori Ultima modificare Marți, 08 Iulie 2025 17:25

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro