Vinovaţi pentru politicienii dubioşi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Indiferent cum (şi dacă) se va termina vreodată „cazul Boldea”, deja în politica românească s-a creat un precedent şi, aşa cum anumite cazuri din justiţie sunt ulterior studiate ca speţe, pe la facultăţile de drept, la fel de bine s-ar putea studia pe viitor acest caz, la facultăţile de ştiinţe politice. Evident, nu va fi nici o bucurie ca Galaţiul să rămână în memoria colectivă ca judeţul care a dat ţării primul politician dubios – şi care a şi fost descoperit de justiţie (căci Boldea nu a inventat roata, iar politicienii de carieră ştiu foarte bine acest lucru).

Dar dacă viitorii politicieni sau analişti vor învăţa ceva din toată această tărăşenie, poate că Galaţiul va merita ruşinea pe care o trăieşte acum. Poate că sunt exagerată, dar încerc un sentiment de jenă atunci când prieteni sau cunoscuţi din alte judeţe mă întreabă: „Îl mai prindeţi sau nu pe Boldea?”, în loc de „bună ziua!” sau „ce faci?”.

Cu siguranţă că nu ar trebui să ne simţim vinovaţi pentru o situaţie anume, căci nici nu este just să generalizezi şi să spui că toată politica locală este plină de oameni care încalcă legea şi, până la urmă, chiar dacă ar fi aşa, oamenii simpli nu au de ce să îşi asume păcatele politicienilor. Până la urmă, România a luptat mult să nu rămână în memoria italienilor ca o ţară de 19 milioane de-alde Mailat, sau cine ştie ce alt violator ori hoţ din Peninsulă. Pe de altă parte, la fel de adevărat este că încercăm sentimentul de jenă – sau măcar de disconfort – atunci când italienii, spaniolii ori francezii se uită lung la noi când le spunem că suntem români. Să fie chiar aşa?

Chiar nu avem nici un fel de responsabilitate pentru acele persoane imorale, sau incorecte care intră în politică şi mai fac şi carieră, fiind alese în diferite funcţii, locale sau naţionale? Evident că o primă responsabilitate aparţine liderului de partid de pe listele căruia a câştigat mandatul acel om. Căci dacă, în cazul unei persoane dubioase numite într-o instituţie publică, putem da vina pe hibele legislative care ar permite o astfel de ascensiune, în cazul unui partid, legea o face şeful. Şi, evident, statutul, care tot de şefi este făcut.

Cu alte cuvinte, faptul că avem politicieni corupţi, imorali, incorecţi, dar care fac o carieră ca aleşi este în primul rând vina liderilor de filiale care îi pun pe liste, care le dau OK-ul pentru a candida. În al doilea rând însă ar trebui să ne recunoaştem şi partea noastră de vină. Da, a noastră, a celor care votăm şi a celor care nu votăm. Căci a pune ştampila automat, fără să gândeşti, fără să te interesezi despre persoana celui ales este la fel de grav ca în cazul în care decizi să nu mergi la vot. Căci, în această din urmă situaţie, absenţa ta înseamnă un număr mai mic de voturi valabil exprimate şi, ca atare, un posibil politician corupt, ales cu doar câteva zeci sau sute de voturi.

 

Citit 829 ori Ultima modificare Duminică, 25 Martie 2012 23:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.