Băsescule, dă-ţi demisia!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gata! E oficial. Referendumul nu a atins pragul de validare stabilit de Curtea Constituţională aşa că Traian Băsescu rămâne preşedintele României. Asta cel puţin pentru o vreme, căci, sincer vorbind, m-aş mira foarte tare dacă l-ar prinde în funcţie expirarea mandatului. Juridic vorbind, Băsescu a câştigat bătălia cu contestatarii lui. Moralmente, însă, marinarul de la Cotroceni a ieşit praf şi pulbere din confruntarea cu poporul.

Din punctul meu de vedere, realitatea incontestabilă că peste şapte milioane de români ţi-au spus răspicat „Pleacă!” este un motiv foarte serios să pleci. Să îţi dai demisia şi să îţi vezi de viaţă. Faptul că Traian Băsescu de agaţă, ca înecatul, de paiul numit boicot este un semn că, din păcate, preşedintele–jucător nu a înţeles nimic din democraţie. Şi că onoarea este, pentru domnia-sa, un termen abstract.

Aşa cum scriam în editorialul de ieri, Băsescu este un eşantion reprezentativ pentru clasa politică românească. Nu mă sfiesc să spun că este un ticălos. Dar, din păcate, nu este singurul ticălos dintre politicieni. Este un mincinos. Dar, din nenorocire, nu este neapărat cel mai mare mincinos al naţiei. Este un manipulator. Însă – tragic - şi alţii trag sforile la fel de abitir ca el. De aceea, constat cu mâhnire o realitate dureroasă: cangrena care a cuprins România este atât de profundă încât căderea lui Băsescu nu este medicamentul-minune, ci doar o biată frecţie cu carmol.

Dacă Traian Băsescu mai are o brumă de responsabilitate, ar trebui să demisioneze şi să se retragă din viaţa politică. Iar exemplul lui ar trebui urmat de cel puţin jumătate dintre politicienii noştri. Mi-aş dori să dispară din peisajul politic, împreună cu Băsescu, şi personaje precum Hrebenciuc, Videanu, Vanghelie, Dragnea, Fenechiu, Haşoti, Vadim, Macovei, Udrea, Olteanu, Anastase, Becali sau Toader. Să ne lase! Au arătat de ce sunt în stare, căci ţara e pe buza prăpastiei din cauza lor.

Faptul că furia populară s-a canalizat acum asupra lui Traian Băsescu este doar o chestiune de conjunctură. După ce marinarul va deveni istorie – căci mai devreme sau mai târziu se va întâmpla, negreşit, şi acest lucru - problemele României vor rămâne aceleaşi. Nu se va ieftini pâinea. Nu vor creşte pensiile. Nu se vor dubla salariile. Nu va curge lapte. Nici miere.

Pe tronul de la Cotroceni se va urca un alt personaj, cu alt nume, cu altă faţă, cu alt electorat, dar, cu siguranţă, cu aceleaşi năravuri. Evident, ni se va promite că o vom duce bine, dar o vom duce prost. Ni se va promite eliminarea corupţiei, dar se va realiza doar transferul de şpagă spre portofelele noii puteri. Ni se vor promite drumuri bune, dar vom avea aceleaşi gropi, făcute de aceiaşi regi ai asfaltului.

Politica românească este o hârjoneală. O leapşă. Din păcate, singurul care o ia peste ceafă, de fiecare dată, este poporul. Amărâţii. Noi, ăştia, de la celălalt capăt al guvernării, plătim facturile pentru neputinţele, golăniile, tâlhăriile sau excesele clasei politice. În tot acest timp ei, politicienii, fac exerciţii de oratorie la televizor, fac strategii electorale de genul „cum s-o dăm ca să nu se prindă fraierii că minţim” şi caută noi surse de şpagă.

Aştept nişte demisii, dar tare îmi e teamă că o să aştept mult şi bine. Politicianule, numele tău e nesimţire!

Citit 2028 ori Ultima modificare Luni, 30 Iulie 2012 17:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.