Atentate la proprietate, sub ochii complici ai legii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anul 2012 a fost plin de dezvăluiri legate de mafia imobiliară care-şi face de cap la Galaţi. Evident, scandalurile Aviasan - „operă” a clanul condus de fostul deputat Boldea - şi Hortigal - ţeapă Herăscu-PDL - reprezintă doar vârful aisbergului. Sub suprafaţa apei (adică dincolo de ochii opiniei publice) se află încă alte câteva sute de afaceri controversate, pe care procurorii fie că nu le-au descoperit, fie că nu au avut probe, fie că au primit bileţel să o lase baltă.

Nimeni nu a lămurit, bunăoară, ce s-a întâmplat cu terenurile expropriate de stat la construirea centurii Tecuciului şi la extinderea E 581 (Tişiţa-Tecuci-Bârlad). Acolo, terenurile au fost cumpărate de Guvern, pe bani frumoşi, de la protipendada (politică) tecuceană. Care protipendadă cumpărase terenurile cu doar câteva săptămâni înainte de expropriere, iar preţul fusese de vreo 10 ori mai mic decât a plătit apoi Ministerul Transporturilor.

Dincolo de speculaţia imobiliară, care este o simplă afacere, avem însă de-a face cu abuz în serviciu şi deturnare de bani publici. Căci dacă „cineva” din minister nu ar fi vândut pontul, pe linie politică, către un grup de „iniţiaţi”, statul ar fi economisit vreo 15 milioane de euro la achiziţia terenurilor din zona Tecuci-Tutova (porţiunile Gara Ghidigeni-Tutova şi Centura Tecuciului). Preţul a fost umflat cu dedicaţie, statul a plătit, iar averile unor şmecheri din Tecuci au explodat peste noapte.

Pe aceleaşi coordonate se află şi unele dintre afacerile care au presupus, mai ales sub mandatul primarului Durbacă, schimburi de terenuri între instituţia publică şi diverse persoane private. Dincolo de schimburile cinstite (adică bazate pe expertize corecte), zeci de indivizi au pus stăpânire la preţuri de nimic pe hălci valoroase din domeniul public. Practic, sub pretextul unui schimb de terenuri s-au legalizat o sumedenie de construcţii ridicate abuziv în parcuri, pe spaţiul verde, pe trotuare. Bulevardul Brăilei, zona Grădinii Publice, a Parcului Eminescu sau zonele comerciale din Ţiglinele 1, 2 şi 3 sunt doar câteva exemple.

În schimbul celor mai multe dintre terenurile cedate în buricul târgului, Primăria s-a ales cu proprietăţi în zona Traian Nord, de la gura Tunelului către Tuluceşti (pe dreapta). Râpi, tufişuri, nisipării fără acces la drum şi la utilităţi, deci cu o valoare de piaţă mică. O simplă consultare a hotărârilor de schimb de terenuri aprobate pe bandă rulată de CL în perioada 1994-2000 poate da procurorilor material de lucru pentru 5-6 ani de aici încolo.

Cele expuse aici sunt doar câteva mostre din noianul de abuzuri şi ilegalităţi funciare/imobiliare întâmplate la Galaţi în ultimele două decenii. Am fost cu toţii martori la atentate grosolane împotriva proprietăţii publice şi a proprietăţii private. Iar oamenii legii au fost complici!

În ceea ce priveşte viitorul, am serioase îndoieli că mortul se va întoarce de la groapă. Nici mama procurorilor nu va mai reuşi să recupereze ce a intrat pe mâna mafiei. În schimb, nimic nu mă opreşte să nădăjduiesc că noile autorităţi vor fi mai vigilente şi mai oneste în apărarea proprietăţii. Fiecare escrocherie imobiliară ratată pentru că funcţionarii publici îşi fac datoria e un prilej de sărbătoare. Probabil că de aceea-s aşa de rare evenimentele de acest gen: ca nu cumva gălăţenii să o ţină numai în chefuri!

Citit 1660 ori Ultima modificare Luni, 01 Octombrie 2012 23:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.