Sistem centralizat de furt

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Apropierea iernii le dă friguri gălăţenilor dependenţi de salariul minim pe economie şi de factura căldurii ce va să vină de la Apaterm. Temerile au rădăcini adânci în realitatea imediată: Electrocentrale este ameninţată că va rămâne fără gaz dacă nu-şi va plăti datoriile istorice, provenite în mare parte de la Apaterm. Şi dacă Apatem nu are cu ce plăti e pentru că nici gălăţenii nu mai au găuri la curea pe care să le strângă. Au ajuns la fundul sacului, au sărăcit, au urcat în topul şomajului, judeţul nostru fiind pe locul 4 în ţară ca număr de persoane neindemnizate şi pe 5 după rata şomajului. Autorităţile locale fac eforturi să nu fie oprită căldura, pentru că trebuie să fim cât de cât încălziţi în marea zi de 9 decembrie! Însă, cu toate eforturile de acum, situaţia nu se va schimba dacă datele problemei rămân aceleaşi. Sunt peste 20 de ani de când aleşii noştri de orice culoare politică nu găsesc o soluţie decentă pentru a investi în sistemul de distribuţie a căldurii şi a realiza contracte individuale direct cu consumatorul şi nu prin "terţi", prin asociaţii. Aşa s-a ajuns de la un sistem centralizat de încălzire la un sistem centralizat de furt. Suntem arşi la buzunare în toate direcţiile, în timp ce tot noi suntem cei arătaţi cu degetul ca rău-platnici. Asta în timp ce indivizii care ar trebui să ne apere ne îmbrobodesc şi ne mulg de parale pe faţă. În mod aberant, căldură drămuită de faimoasele repartitoare ne-a adus iarna trecută note de plată „grase”. Ne-am împrumutat la bănci în urmă cu câţiva ani ca să ne punem repartitoare, dar am ajuns la concluzia amară că am făcut o investiţie în zadar.
Au fost situaţii în care, la două camere, cineva cu gândul la propriul buget (şi cu un venit lunar de 700 lei pe lună) a folosit doar un calorifer dintre cele patru din apartament. Şi ce credeţi? Nu mare i-a fost mirarea când a constatat că a trebuit să plătească pentru propriul consum 50 lei, în timp ce pentru presupuse cheltuieli comune a dat 130 de lei. În total, 180 de lei, ca să tremure de frig! Alt gălăţean, tot iarna trecută, încălzindu-se normal, la trei camere s-a trezit cu o factură de 850 de lei. Motiv pentru care omul a renunţat la repartitoare şi a tras concluzia că tot „pauşalul” e mai bun! Dar gândiţi-vă ce înseamnă o astfel de notă de plată pentru un gălăţean cu un venit de 700 de lei pe lună, care mai are şi altele de plătit.
Trist este că în toată această bâlbâială electorală, politicienii care ne conduc sunt departe de a găsi soluţii viabile şi chiar de a-şi dori într-adevăr să le găsească! Altfel, în 20 de ani ar fi trebuit să se iniţieze un proiect serios, o formulă tehnică şi juridică pentru a elimina furturile de la asociaţiile de locatari. Dar nu s-a vrut! Pentru că aşa au profitat şi mulţii angajaţi ai acestei societăţi-mamut, fel de fel de Dorei care taie frunză la câini şi iau salarii frumuşele.
Aşa s-a ajuns ca situaţia să fie acum imposibil de descâlcit. Dar de undeva ar trebui să se pornească. Aş propune ca gălăţenii care vor achita integral datoriile la întreţinere, în două-trei tranşe, să nu mai fie terorizaţi cu penalităţile, din moment ce abia au cu ce să-şi achite consumul curent. E drept că aşa ceva s-a mai propus, dar nu s-a vrut să se şi pună în practică. E însă vremea să trecem de promisiuni... 
Citit 1141 ori Ultima modificare Luni, 19 Noiembrie 2012 23:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.