Am deschis Cutia Pandorei

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În momentul în care am demarat campania "Tu ştii ce face administratorul tău?", bănuiam că problemele administratorilor de bloc erau mari, dar nici prin gând nu mi-a trecut că realitatea depăşeşte cu mult imaginaţia oricărei persoane normale. În fiecare zi vin din ce în ce mai multe sesizări pe adresa redacţiei vizavi de infracţiunile făcute de administratori, de preşedinţi de asociaţii, de angajaţii Primăriei, Apatermului şi, paradoxal, chiar de Poliţie. Există şi un dosar în acest sens la DNA, în care sunt cercetate persoane importante purtătoare de epoleţi.

Cauzele dezastrului de la Apaterm sunt multiple. Facturile neachitate de populaţie, managementul defectuos, fraudele făcute intenţionat sau nu de angajaţi şi, nu în ultimul rând, nepăsarea pe care a afişat-o această companie în raport cu beneficiarul final al produselor sale, în speţă cetăţeanul. În acest moment, Apatermul se află într-o situaţie foarte delicată, având o datorie de aproximativ 45 de milioane de lei.

Pe de altă parte, este aproape imposibil de calculat ce pagube au suferit cetăţenii Galaţiului, care de 20 de ani trebuie să-şi achite dările către furnizori, impozitele către Primărie şi aşa mai departe. Sigur, există diverse formule de calcul al plăţii datoriilor, însă acestea se schimbă de la o lună la alta, mereu în defavoarea "persoanei fizice", în timp ce şmecherii stau liniştiţi, cu datorii de sute de mii de euro la întreţinere, ce oricum nu vor fi plătite niciodată. Dacă am avea vreodată datele complete şi reale, probabil că suma zburată ilegal din buzunarele fraierilor plătitori de impozite s-ar ridica mult peste datoriile istorice ale Apaterm. Pentru că orice prostii ar face funcţionarii publici, aleşi sau angajaţi, în cele din urmă tot în buzunarul cetăţeanului plătitor de impozit se reflectă.

Sunt cel puţin 20 de asociaţii în Galaţi ai căror administratori şi preşedinţi sunt cercetaţi penal pentru fals sau delapidare. La fel, sunt zeci de cazuri în care Apaterm a "greşit" în defavoarea consumatorilor, facturând căldură inexistentă sau calculând penalităţi după ureche. Cine a sesizat înşelăciunile a avut nevoie de luni bune pentru a-şi recupera banii daţi pe ochi frumoşi. Normalitatea în Galaţi poate începe exact din momentul în care cetăţenii încep să-şi pună întrebări faţă de banii viraţi în conturile publice. De-abia în momentul în care angajaţii de la stat vor începe să conştientizeze că cineva, cândva, îi va lua de guler şi îi va întreba de unde le-a răsărit în curte limuzina plătită din salariul de bugetar, de-abia atunci, chiar dacă tardiv, vom pleca pe un drum al adevăratei reconstrucţii. Ca un post scriptum, şi pentru a răspunde diverşilor cârcotaşi, această campanie nu a fost pornită având în spate interese murdare sau alt gen de comenzi. Pur şi simplu, campania a pornit după ce au fost strânse suficient de multe sesizări din partea cititorilor cotidianului "Viaţa liberă", sesizări care ne-au demonstrat că există un fenomen social demn de luat în seamă.

Citit 1823 ori Ultima modificare Vineri, 01 Februarie 2013 16:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.