Am deschis Cutia Pandorei

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În momentul în care am demarat campania "Tu ştii ce face administratorul tău?", bănuiam că problemele administratorilor de bloc erau mari, dar nici prin gând nu mi-a trecut că realitatea depăşeşte cu mult imaginaţia oricărei persoane normale. În fiecare zi vin din ce în ce mai multe sesizări pe adresa redacţiei vizavi de infracţiunile făcute de administratori, de preşedinţi de asociaţii, de angajaţii Primăriei, Apatermului şi, paradoxal, chiar de Poliţie. Există şi un dosar în acest sens la DNA, în care sunt cercetate persoane importante purtătoare de epoleţi.

Cauzele dezastrului de la Apaterm sunt multiple. Facturile neachitate de populaţie, managementul defectuos, fraudele făcute intenţionat sau nu de angajaţi şi, nu în ultimul rând, nepăsarea pe care a afişat-o această companie în raport cu beneficiarul final al produselor sale, în speţă cetăţeanul. În acest moment, Apatermul se află într-o situaţie foarte delicată, având o datorie de aproximativ 45 de milioane de lei.

Pe de altă parte, este aproape imposibil de calculat ce pagube au suferit cetăţenii Galaţiului, care de 20 de ani trebuie să-şi achite dările către furnizori, impozitele către Primărie şi aşa mai departe. Sigur, există diverse formule de calcul al plăţii datoriilor, însă acestea se schimbă de la o lună la alta, mereu în defavoarea "persoanei fizice", în timp ce şmecherii stau liniştiţi, cu datorii de sute de mii de euro la întreţinere, ce oricum nu vor fi plătite niciodată. Dacă am avea vreodată datele complete şi reale, probabil că suma zburată ilegal din buzunarele fraierilor plătitori de impozite s-ar ridica mult peste datoriile istorice ale Apaterm. Pentru că orice prostii ar face funcţionarii publici, aleşi sau angajaţi, în cele din urmă tot în buzunarul cetăţeanului plătitor de impozit se reflectă.

Sunt cel puţin 20 de asociaţii în Galaţi ai căror administratori şi preşedinţi sunt cercetaţi penal pentru fals sau delapidare. La fel, sunt zeci de cazuri în care Apaterm a "greşit" în defavoarea consumatorilor, facturând căldură inexistentă sau calculând penalităţi după ureche. Cine a sesizat înşelăciunile a avut nevoie de luni bune pentru a-şi recupera banii daţi pe ochi frumoşi. Normalitatea în Galaţi poate începe exact din momentul în care cetăţenii încep să-şi pună întrebări faţă de banii viraţi în conturile publice. De-abia în momentul în care angajaţii de la stat vor începe să conştientizeze că cineva, cândva, îi va lua de guler şi îi va întreba de unde le-a răsărit în curte limuzina plătită din salariul de bugetar, de-abia atunci, chiar dacă tardiv, vom pleca pe un drum al adevăratei reconstrucţii. Ca un post scriptum, şi pentru a răspunde diverşilor cârcotaşi, această campanie nu a fost pornită având în spate interese murdare sau alt gen de comenzi. Pur şi simplu, campania a pornit după ce au fost strânse suficient de multe sesizări din partea cititorilor cotidianului "Viaţa liberă", sesizări care ne-au demonstrat că există un fenomen social demn de luat în seamă.

Citit 1672 ori Ultima modificare Vineri, 01 Februarie 2013 16:59

6 comentarii

 • postat de DoRmi
  Sâmbătă, 02 Februarie 2013 22:44
  BRAVO, domnule "un cetatean oarecare" !
  Analiza pe care ati facut-o ma indreptateste sa consider printro presupunere aleatoare ca sunteti chiar autorul editorialului, domnul Liviu Ghinea !?! Daca da, va multumesc si va felicit pentru munca depusa in redactarea articolului si concluzionarea ideilor desprinse din comentariile participantilor la aceste dezbateri pricinuite de nemultumirile tesute in jurul Apaterm. Daca nu sunteti unul si aceeasi persoana, atunci multumirile si felicitarile sunt adresate amandurora!!!
  Pentru perioada imediat urmatoare as fi interesat, domnule editorialist, sa aflu consecintele care se impun in legatura cu problemele dezbatute.
  Wek-end placut va doresc!
  0
  0
  Raportează
 • postat de SteelGalati
  Sâmbătă, 02 Februarie 2013 21:09
  Domnilor,buboiul era copt demult!!!Acum multi ani un DOMN cu initiativa demonstra clar ca suntem FURATI, dar de luat atitudine am fost cativa si normal ca nimeni nu ne-a ascutat!Dar sa o luam de la cap:furtul incepe de la ELECTROCENTRALE-a se vedea initiativa unui MARE PORC (M.G.N.)privind un audit pe bani grei-era pe vremea CIUMATILOR PORTOCALII!!!Urmeaza intermediarii,Apaterm,presedinte si administrator de asociatie,urmati de cei cu repartitoarele!La ce platim atatia TRANTORI care ne mananca banii DEGEABA?Contracte ferme si clare ,ASTA E SOLUTIA!P.S.Sunt tare curios cati vom fi cei care vom reactiona CONCRET???
  0
  0
  Raportează
 • postat de mihai42
  Sâmbătă, 02 Februarie 2013 16:19
  Catre :Postat de un cetatean oarecare
  Aproape tot ce a-ti scris e correct ,dar ce te faci daca scrii petitii interne catre As.Prop.(conf legii) si nu-ti raspunde nimeni cu argument “noi avem treaba nu avem timp de asa ceva ; scrii email la Prot. Cons. Si-ti raspund cu limba de lemn ca ei bla bla…. Scrii la ISTA si nu primesti raspuns nici dupa 2 luni …Scrii la Primarie ,putere locala ,vraiste , Vrei sa scrii la Parlament si toate Adresele de Email la C.D. nu sint functionale: ::: failure notice,vorbim aici pe Comentarii casa ne mai linistim ;Sa incercat infiintarea unei aspociatii de protective a prop. de C.T. nu sa reusit .de 23 de ani sa indus populatiei idea ca orice ar face e in zadar si oamenii s-au lasat pagubasi sa mai lupte.(le-a reusit)nu-i mai deranjaza prea multa lume . eu multumesc totusi Vietii Libere ca a devenit mai combatanta (nu stiu pina cind) Felicitari
  0
  0
  Raportează
 • postat de un cetatean oarecare
  Sâmbătă, 02 Februarie 2013 13:56
  Un citat celebru spune ca "somnul ratiunii naste monstri" iar tot ce s-a spus, s-a scris si s-a comentat aici in ultimele zile demonstreaza adevarul acestui citat. Reactia tipic romaneasca "sa moara si capra vecinului" este evidenta in tot ce s-a spus si facut. Suntem neinformati, reactionam tendentios si nu avem capacitatea de a analiza efectele pe termen lung iar cand ni se infunda strigam din toti rarunchii ca vinovati sunt oricine altcineva dar nu noi.
  Si am sa argumentez:
  1. - multi au spus ca nu sunt bune legile. Poate au dreptate dar cati si-au tras de maneca deputatul sau senatorul pe care l-au votat in legatura cu aceasta problema. Poate au facut asta dar nu s-a intamplat nimic. Atunci de ce au mai votat inca odata aceleasi persoane (stim ca multi dintre deputati si senatori nu se afla la primul mandat);
  2.- multi au spus ca au fost furati de administratori. Poate au dreptate dar cati si-au cautat dreptul de a fi informati in legatura cu ce face omul pe care l-au angajat si il platesc? Multi dintre acestia nici nu stiu ca acest personaj este de fapt salariatul lor iar ei sunt reprezentati de presedinte si comitet in aceasta relatie de munca.
  3.- altii au spus ca nu au presedinte si nici cenzori si ca nu s-a facut nici o adunare generala de ani buni. Nu i-a oprit nimeni sa-si organizeze o adunare generala si sa-i schimbe pe cei care nu au facut ce trebuia. Numai ca pentru asta trebuia sa dea dovada de interes care, din pacate, se manifesta in orice alte domenii dar nu in asta;
  4.- unii au pledat insistent pentru centrale de apartament sustinand ca e mai ieftin. Daca au in vedere doar factura lunara e posibil sa aiba dreptate dar daca ar face un calcul in care sa intre si centrala, instalatia, manopera, verificarile periodice, cresterea iminenta a pretului la gaze, ar ajunge cu siguranta la alt rezultat;
  5.- foarte multi au strigat pe firmele de repartitoare. Nu ii iubesc nici eu dar trebuie sa recunosc ca aparitia lor a fost cauzata de interesul economic al altora (cei care au importat repartitoarele si care controleaza aceste firme la nivel national). Intrarea lor pe piata a stimulat imaginatia unora de a-si "ajusta" valoarea lunara a caldurii si astfel, dupa ce trece cititorul, se grabesc sa aplice toate metodele aflate in scopul reducerii indexului de la repartitor. Nu ii intereseaza ca altii vor plati consumul real al lor prin cresterea valorii facturilor lor. Asa se ajunge la situatia halucinanta ca pentru caldura dintr-un apartament cu repartitoare sa se plateasca mai mult decat pentru caldura dintr-un apartament fara repartitoare. Ce sa mai vorbim de partile comune care pot costa intre 10-15 lei (acolo unde nu se fura) si 100-150 lei acolo unde se fura.
  6.- multi striga pe pretul metrului cub de apa calda. Au dreptate sa fie nemultumiti numai ca daca nu cauta sursa problemei, striga degeaba. Valoarea apei calde pe care o consumam este formata din valoarea apei reci si valoarea energiei termice consumate pentru incalzire. Este firesc ca iarna sa coste mai mult pentru ca se consuma mai multa energie termica pentru a o incalzi. In acelasi timp pretul ei poate creste daca vecinul meu declara mai putina cantitate decat a consumat in realitate. Iar daca administratorul il scade pe seful de scara, pe presedinte si pe unul sau altul dintre cei care "se poarta frumos cu el" pretul apei calde sare in aer. Pe langa toate astea mai sunt si pierderi de pe la subsol (acolo unde sunt) pentru ca nimeni nu vrea sa participe la asemenea reparatii considerand ca subsolul nu le apartine. Profund gresit, domnilor!
  7.- multi nu vad alte costuri cuprinse in pretul intretinerii, considerand ca aceasta este formata doar din valoarea caldurii, a apei calde si a apei reci. Total gresit! O privire mai atenta asupra intretinerii din unele asociatii ar scoate la iveala o serie de cheltuieli interesante: salarii pentru un intreg aparat format din presedinte, administratori, cenzor, casier, contabil, femei de serviciu, instalatori, materiale de tot felul care numai folosite la curatenia imobilelor nu sunt, abonamente telefonice, abonamente de transport, deplasari cu taxiul, reparatii de tot felul;
  8.- multi striga pe apa canal si apaterm, ca sunt capuse, ca fura, ca mai bine fara ele dar nici unul nu s-a dus la aceste societati ca sa verifice ce datorie au asociatiile lor. Este foarte probabil sa afle cu stupoare ca ei au platit intretinerea dar ca banii nu au ajuns la cel care le-a dat apa rece sau caldura. Si uite asa apa canal a ajuns sa duca apa cu cisterna acolo unde sunt datorii iar apaterm a taiat apa calda. Dar nici asa nu-i bine! Eu care platesc vreau sa am servicii si din cauza asta strig din toate puterile "sa moara apaterm". Nici macar nu-mi trece prin cap ca mai bine m-as fi dus la vecinul meu sa-i bat la usa si sa-i spun ca neplata lui m-a lasat pe mine fara servicii. Si nici nu ma deranjez pana la presedintele de asociatie si administrator ca sa le spun ca eu le-am platit lor salariile si ei ar fi trebuit sa-si faca treaba pentru care au fost platiti adica sa ia masurile legale impotriva celor care nu au platit. Cum sa fac asta daca pot sa strig "sa moara apaterm" sperand ca cineva (nu stiu cine!) ar putea sa stearga toate datoriile;
  9.- multi vor sa plateasca doar ceea ce consuma dar cum a aparut acea posibila solutie calorgal care ar fi facturat fiecaruia in parte consumul lui am inceput sa strigam ca nu e bine. Probabil ca nu e de bine pentru cel care se spala si se incalzeste azi si plateste cand vrea muschiul lui. Subiectul cu cei necajiti este de discutat deoarece cei mai multi dintre acestia isi limiteaza consumurile si le platesc la timp pentru ca altfel ar fi in situatii fara iesire. Stiti ca pensionarii cu pensii mici sunt cei mai corecti? Partea proasta este ca in spatele lor se ascund multi nesimtiti care desi umplu carciumile si-si plimba fitele prin oras nu-si platesc datoriile.
  10.- multi administratori au inteles ca daca fiecare va avea factura lui pentru incalzire atunci oamenii vor plati la furnizor si nicidecum la asociatie si atunci ei nu vor mai avea din ce bani sa-si mai ia la timp salariile, sa plateasca celelalte facturi si vor fi obligati sa-i scuture si pe cei care au restante. Si mai grav ar fi ca sa se constate ca "s-au imprumutat" din banii oamenilor si acum nu le prea ies socotelile sau ca nu si-au urmarit datornicii iar acum nu mai au cum pentru ca legea nu le da decat dreptul de a cere cheltuielile pe 3 ani. La sumele care s-au vehiculat pe aici, sigur este vorba de mai mult decat trei ani;
  Deci somnul ratiunii naste monstri!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Sâmbătă, 02 Februarie 2013 09:19
  PROBLEMA este o companie care este de stat (a consiliului local) care fura, falimenteaza, ineficienta, si pe de alta parte legea Asociatiilor de proprietari CARE SUNT OBLIGATE sa faca pe intermediarul intre client si furnizor - CEA MAI MARE IDIOTENIE POSIBILA !

  Pai cum giga-caloria de la APATERM costa mai mult decat cea produsa de o centrala de apartament pe gaz ????
  NU MAI ZIC daca luam pretul REAL de 350 lei si nu cel subventionat oferit de Primarie ??!?!!!!!

  Ca sa vedeti CATI BANI SE PIERD in ajutoarele la incalzire, si tot nu ajunge !
  Este o gaura fara fund, un furt continuu asupra bunilor-platinici cu centrale proprii de apartament !

  Care nu NUMAI CA TREBUIE SA ACOPERE FURTUL PRIMARIEI - ajutoarele de incalzire luate din banii de impozit al tuturor - deci bani pe care ii platesc si se intorc 0% cota parte mie prin serviciile primariei - dar si faptul ca cei cu centrale de apartament pe gaz INCALZESC LA PROPRIU celelalte apartamente racordate la Apaterm care au parte din calorifere scoase, si restul cu robinete si le lasa inchise !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Sâmbătă, 02 Februarie 2013 04:37
  Buba pleaca si de la articolul 54 din legea 230/2007 care prevede:"Art. 54
  (1) Persoanele fizice care au calitatea de administrator de imobile sunt atestate de catre primar, la propunerea compartimentelor specializate din cadrul autoritatii administratiei publice locale, in baza unei hotarari a consiliului local.
  (2) Atestatul are drept scop certificarea calitatilor profesionale ale persoanelor care doresc sa practice activitatea de administrare a imobilelor la asociatiile de proprietari " Cu alte cuvinte propietarul societatilor care furnizeaza principalile servicii si utilitati ,atesta administratorii care sa apere interesele membrilor asociatiei in raport cu furnizorii , hai sa fim seriosi ? Acest articol permite si in aceste asociatii particulare imixtiunea politicului si atestarea pe baza de pile a administratorilor.De fapt ,administratorii se considera subordonati ai Primariei si se comporta ca atare in relatiile cu propietarii din asociatie( parca sunt avocatii din oficiu din procesele de pe timpul comunistilor si emanatilor).Legea respectiva are ,din acest punct de vedere,vadite reminescente ale legilor comuniste . Ar fi interesante niste statistici care sa arate ,cate sotii sau rude de politisti sunt administratori ,de exemplu. Dupa parearea mea administratorii asociatiilor ar trebui atestati de o organizatie independenta de administratia publica , eventual pregatiti in scoli postliceale ,scoli care prin diploma acordata sa le dea si drept de practica .
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.